Медия без
политическа реклама

Близо 4 хил. са арестуваните след протестите във Франция

Средната им възраст е 17 години

07 Юли 2023
Протестите започнаха миналата седмица, когато на 27 юни полицай застреля Нахел М. с алжирско гражданство по време на пътна проверка в парижкото предградие Нантер.
ЕПА/БГНЕС
Протестите започнаха миналата седмица, когато на 27 юни полицай застреля Нахел М. с алжирско гражданство по време на пътна проверка в парижкото предградие Нантер.

Френската полиция е арестувала близо 4 хил. души по време на общонационалните протести заради убийството на 17-годишен младеж, съобщи вътрешният министър на страната, предаде БГНЕС, като цитира АА.

По време на изслушване в Сената Жералд Дарманин заяви, че средната възраст на арестуваните протестиращи е била 17 години. По-малко от 10% от арестуваните са били чужди граждани, а една трета от общия брой са били непълнолетни, добави той. "Подпалени са 12 031 превозни средства, подпалени или повредени са 2 508 сгради, включително 105 кметства и 168 училища", уточни Дарманин.

Той съобщи също, че в цялата страна са разположени 45 000 служители на реда и че две трети от арестуваните протестиращи са били предварително неизвестни на полицията.

Протестите започнаха миналата седмица, когато на 27 юни полицай застреля Нахел М. с алжирско гражданство по време на пътна проверка в парижкото предградие Нантер, след като той уж пренебрегнал заповедта да спре.

Полицаят, произвел фаталния изстрел, е изправен пред официално разследване за умишлено убийство и е поставен под предварителен арест.

След като започнаха в Нантер, протестите бързо се разпространиха в други градове, включително Лион, Тулуза, Лил и Марсилия.

Напрежението нарасна след сблъсъци между полицията и протестиращите, след което намаля тази седмица. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

протести, Франция

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?