Quantcast
Белгия призна България за "зелена зона" без София и Варна | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Белгия призна България за "зелена зона" без София и Варна

Пътник споделя впечатленията си от днешно пътуване до Брюксел
2 253
 Фейсбук
Блъсканицата тази сутрин на Терминал 1 бе позакател за лоша организация въпреки официално обявените предпазни мерки.

Белгийското външно министерство извади тази вечер България от списъка на рискови за Ковид-19 държави ("червената зона") и я включи в "зелената зона". Но районите на София (Югозападен) и Варна (Североизточен) остават в "червената зона".

Българско семейство, което е хванало самолета от София за Брюксел, сподели пред вестник "Сега" впечатления от пътуването си днес след ваканция в България:

"Ние писахме във формулярите, че сме били в района на Бургас - то така си беше. Но едва ли има как да се провери. На летището в Шарлероа днес никой не ни поиска електронните декларации, които бяхме попълнили. Имаше съвсем обикновен контрол на самоличността. Нямаше въпроси "защо сте пътували". (На отиване ме питаха защо заминавам.) Това обаче не изключва да бъдем потърсени допълнително. Пътничка сподели, че нейни близки, пътували преди дни също за Брюксел, са получили СМС с указания да се явят за PCR тест и да спазват 14-дневна карантина на адреса, който са посочили, когато са попълнили формуляра. Ние такъв СМС засега не сме получавали."

За разлика от спокойното пристигане в Брюксел картината в София е била по-напрегната: "На летището в София беше една малка лудница, като имаше струпване в пет часа сутринта за влизане в Терминал 1. Нямаше никакъв кордон или заграждение, което да предотврати скупчване на хора. Мнозина се блъскаха като животни, за да не ги пререждат. Каква физическа дистанция?"

По европейското деление България има шест региона - по три северно и южно от Стара планина. От 1 август Североизточният и Югозападният регион се смятат от Брюксел за червена зона и всички граждани, пребивавали в тях, подлежат на задължителна карантина и тест при пристигането си в Белгия. В оранжева зона влизат три региона - Северен централен, Югоизточен и Южен централен, като пътуването там следва да се извършва при повишено внимание, а карантината и тестът са препоръчителни. Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, в т.ч. туристическите. Актуална информация може да бъде намерена на следния линк с адрес: https://diplomatie.belgium.be/fr

 

Още

Ще правим тиха дипломация, докато Гешев е външен министър
От днес нови части от центъра на София са синя зона

01.12.2021

4225
Фандъкова: Снегът в София започна да вали изведнъж!

30.11.2021

Обновена

6432