facebook
twitter

Чужбина

5 български партии и коалиции ще изпратят депутати в новия ЕП

582
Графика: ЕП

5 български партии и коалиции ще имат представители в бъдещия ЕП, сочи прогноза на социологическа агенция "Кантар Пъблик", огласена от Европарламента. Институцията започна да публикува прогнози за състава на следващия ЕП на базата на проучвания на компанията. Първите данни са към 6 февруари. Според тях ГЕРБ ще имат 7 евродепутати в следващия ЕП, в настоящия са 6-има. БСП ще изпрати 6-има депутати, с двама повече от сегашния ЕП. ДПС ще загуби два мандата и ще излъчи 2-ма евродепутати според прогнозата, по един представител ще имат коалицията на патриотите и обединението на десните от ДСБ, Зелени и ДБГ.

"Кантар Пъблик" отчита, че най-голямата парламентарна група и в следващия парламент ще е тази на ЕНП, която според прогнозите към 6 февруари ще разчита на 183-ма евродепутати, следвана от групата на социалистите - 135 места, трета сила ще е Алиансът на либералите със 75 места, следвана от крайнодесните от Европа на нациите и свободите - 59 депутати. 

ЕП ще публикува актуализирани прогнози на всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май месец до вечерта на самите избори. Първоначалните резултати от изборите ще бъдат публикувани на 26 май, за страните, в които се провеждат и където са приключили, и след 18.00 ч. и веднъж на всеки час, докато предварителните окончателни резултати от всички държави членки станат налични. Следващият ЕП ще има по-малкo евродепутати заради Брекзит - 705. В настоящия евродепутатите са 751.

Все още няма коментари

Още

България изпадна и от ключови комисии в Европарламента

05.07.2019

Таня Петкова

5263 11
Евродепутати с провокативни акции срещу ЕС

02.07.2019

2184 48
Дискретният чар на демокрацията

Влез или се регистрирай за да коментираш

×