facebook
twitter

Чужбина

2.3 млрд. евро изчезнали от румънската хазна

640
ЕПА/БГНЕС
Новият румънски премиер Людовик Орбан още в първите дни на управлението си се сблъска със сериозни проблеми с държавните финанси.

Новият румънски кабинет установи липсата на 2.3 млрд. евро (11 млрд. леи) от държавната хазна, съобщи електронното издание "Романия джърнъл". Страната е изправена пред финансово бедствие, обяви новият премиер Людовик Орбан, който вчера отиде на спешна среща с президента Клаус Йоханис заради проблема. С него бяха финансовият министър Флорин Читу и външният министър Богдан Ауреску. Проверката на държавните финанси показала също, че предишното правителство на Социалдемократическата партия е просрочило и изплащането на около 1 млрд. евро (5 млрд. леи) за местните власти за реализацията на проекти по Националната програма за развитие. 

Освен това премиерът Орбан предупреди, че има недостиг и при парите за здравеопазване. Нямало достатъчно средства не само за плащане на заплатите на служителите в сектори, но и да се покрият други разходи в сектора. Вицепремиерът Ралука Туркан заяви, че дефицитът в сферата на общественото здравеопазване е в размер на  630 млн. евро (3 млрд. леи) за първите девет месеца на годината. Новата власт установи и дефицит в пенсионния фонд, въпреки че бившата премиерка Виорика Дънчила твърдеше, че има излишък. "Вместо излишък в пенсионния фонд от  около 500 млн. евро (2.4 млрд. леи), както твърдеше социалистическото правителство, установихме дефицит от около 420 млн. евро (2 млрд. леи)", обяви премиерът Людовик Орбан, който пое властта в понеделник.

В неделя в Румъния ще има президентски избори, като основните кандидати са сегашният държавен глава Клаус Йоханис и бившият премиер Виорика Дънчила.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кой какво спечели на изборите в Румъния
Румънският бюджет имал и черна каса

18.11.2019

355 1
Германия и Румъния разбиха банда трафиканти на хора

14.11.2019

223 2

Коментари

peniko

Румъницте барем знаят сумата, а при нас ...... куче влачи рейс.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×