facebook
twitter

Чужбина

2.3 млрд. евро изчезнали от румънската хазна

658
 ЕПА/БГНЕС
Новият румънски премиер Людовик Орбан още в първите дни на управлението си се сблъска със сериозни проблеми с държавните финанси.

Новият румънски кабинет установи липсата на 2.3 млрд. евро (11 млрд. леи) от държавната хазна, съобщи електронното издание "Романия джърнъл". Страната е изправена пред финансово бедствие, обяви новият премиер Людовик Орбан, който вчера отиде на спешна среща с президента Клаус Йоханис заради проблема. С него бяха финансовият министър Флорин Читу и външният министър Богдан Ауреску. Проверката на държавните финанси показала също, че предишното правителство на Социалдемократическата партия е просрочило и изплащането на около 1 млрд. евро (5 млрд. леи) за местните власти за реализацията на проекти по Националната програма за развитие. 

Освен това премиерът Орбан предупреди, че има недостиг и при парите за здравеопазване. Нямало достатъчно средства не само за плащане на заплатите на служителите в сектори, но и да се покрият други разходи в сектора. Вицепремиерът Ралука Туркан заяви, че дефицитът в сферата на общественото здравеопазване е в размер на  630 млн. евро (3 млрд. леи) за първите девет месеца на годината. Новата власт установи и дефицит в пенсионния фонд, въпреки че бившата премиерка Виорика Дънчила твърдеше, че има излишък. "Вместо излишък в пенсионния фонд от  около 500 млн. евро (2.4 млрд. леи), както твърдеше социалистическото правителство, установихме дефицит от около 420 млн. евро (2 млрд. леи)", обяви премиерът Людовик Орбан, който пое властта в понеделник.

В неделя в Румъния ще има президентски избори, като основните кандидати са сегашният държавен глава Клаус Йоханис и бившият премиер Виорика Дънчила.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Украйна и Румъния се договарят за военен отпор на Русия в Черно море

15.02.2020

5318 68
САЩ оборудват Румъния и Полша със системите ПРО

11.02.2020

4633 53
Румъния остана без правителство

05.02.2020

565

Коментари

peniko

Румъницте барем знаят сумата, а при нас ...... куче влачи рейс.

Влез или се регистрирай за да коментираш