facebook
twitter

Първа страница

За САЩ съдебната система в България е неефективна и корумпирана

Казусът "Десислава Иванчева" е посочен като пример за нехуманно отношение към арестанти в доклад на Държавния департамент
1086
EПА/БГНЕС
В 43-тия си доклад за състоянието на човешките права по света Държавният департамент на САЩ критикува България за съдебната система, дейността на полицията и др.

Българската съдебна система е неефективна и има корупция, е констатацията  в 43-тия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света, цитиран от БНТ. Според него „корупцията, неефективната система и липсата на отчетност продължават да бъдат основни проблеми“ в България. В документа се казва също, че общественото доверие в съдебната система остава ниско и причината за това е широко разпространеното мнение, че магистратите се поддават на политически натиск.

Държавният департамент на САЩ критикува и дейността на полицията. Ведомството подчертава, че задържани и заподозрени в престъпления са обект на полицейското насилие и превишаване на правомощията на служителите на реда. В доклада се казва, че над 40% от пребиваващите зад решетките в България се оплакват от физическо насилие от страна на властите. Има случаи на незаконни арести и нехуманно отношение към задържаните, а за пример е дадено показното задържане на отстранената кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Двете бяха арестувани през април м.г. по обвинения в корупция, бяха държани с белезници часове наред на улицата. Задържането на журналиста от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро край Радомир пък е посочено като пример за полицейски произвол. Двамата бяха арестувани през есента м.г., след като подадоха сигнал за унищожаване на важни документи. В доклада на Държавния департамент също така се посочва, че в България не се проверяват сигналите за полицейско насилие, заради което виновните остават безнаказани. Подчертава се, че арестантите често не получават адекватни медицински грижи, а условията в затворите са много тежки.

Вашингтон отбелязва и затрудненията, пред които са изправени в България хората с увреждания, като ограничения достъп до обществени сгради и обществен транспорт. В доклада се припомнят протестите на майки на деца с увреждания.

КОНСТАТАЦИЯ

Държавният департамент посочва в доклада, че законите гарантират свободата на словото, но е налице сериозно безпокойство, че корпоративен и политически натиск, съчетан със засилващо се и непрозрачно съсредоточаване на медийна собственост, както и държавно регулиране на ресурсите и подкрепата за медиите нанасят вреди на медийния плурализъм.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мадуро: САЩ планират да ме убият

24.03.2019

1142 26
Звездата на Косово няма да играе срещу България

21.03.2019

98
Френски екстремист готвел атаки в България

19.03.2019

325 1

Коментари

Stern

В доклада на Държавния департамент също така се посочва, че в България не се проверяват сигналите за полицейско насилие, заради което виновните остават безнаказани

 

Малко меко се изразяват, но пък точно горното да се казва от държава, където полицията трепе негри и нищо не й се случва.

mi6osp.

Констатацията е вярна за всяка система в държавата ни.

 

buratinob

Що така говорят?

Нали са за частната инициатива, а частен съд не им харесва.😂

urupuchi

Препикаха и цветята, и розите. Язък.

FataMorgana
снимка на FataMorgana

Почнаха сериозно да губят влияние в нея /а имаха такова, макар и това да не бива/ и сега е най-лошата 😎

генек

Откриха топлата вода... Това си го знаем - за съда, за прокуратурата, а за адвокатите изобщо няма смисъл да говорим...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Neopol

"Задържането на журналиста от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро край Радомир пък е посочено като пример за полицейски произвол. "

Ясно е кой е писал частта за България от доклада и неговата "достоверност", щом тази нелепа рекламна постановка е отразена в него. 

Neopol

"държавно регулиране на ресурсите и подкрепата за медиите нанасят вреди на медийния плурализъм"
Ъхъ. Признаха си, че финансовата подкрепа на американската държава за "български" медии нанасят вреди на медийния плурализъм. :)

Neopol

"широко разпространеното мнение, че магистратите се поддават на политически натиск"
Точно пълната политическа безконтролност и безотговорност прави съдебната система лесно податлива на бизнесинтереси. Това, че съдебната власт не произлиза от народа (както е по конституция), а единствено от самата себе си, като каста.

Ако искаме действителна съдебна реформа, то съдебната власт трябва да влезе под конституционния принцип, че всяка власт произтича от народа. Висшият съдебен съвет, следва да е пряко избран, като Народното събрание. 

Magi

Неефективност е много меко казано. И носители са тия които ги каните на закуски в САЩ.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×