facebook
twitter

Първа страница

Все повече населени места остават без обществен транспорт

Нелегални таксита "изяждат" автобусите сред всеобщото безпаричие
1175
Автобусът между Плевен и Славяново се движи по-нарядко от няколко месеца. Снимка: Авторът

Кризата в междуселищния обществен транспорт се задълбочава. Автобусните курсове между населените места оредяват, без връзка в определени дни остават дори общински центрове. При това става дума и за селища, в които няма железопътен превоз.

Такъв е случаят с община Върбица, където миналата седмица се преустановиха курсовете до областния център Шумен в събота и неделя. Разредени бяха и автобусите в делничните дни. Причината са натрупани загуби и липса на желание от превозвачи да обслужват линията в нерентабилни дни и часове. Съществена част от проблема са и нелегалните таксита. “Частни коли вървят пред автобусите, обират пътниците и въпреки че контролните органи са сезирани, няма адекватни мерки”, заяви пред БНР Деян Банков от шуменския автотранспорт. От своя страна община Върбица не смята да дофинансира частни превозвачески фирми, нито пък има правомощия срещу нелегалния превоз.

Подобна е ситуацията и в плевенския град Славяново. Изненадващо още преди местните избори бяха спрени по пет курса в двете посоки до Плевен. Това засегна ученици и работещи. Жителите на няколко селища направиха протестна подписка за реорганизация на оцелелите курсове, но резултатът бе частичен. Все още решение няма. Близкото разстояние до областния център отново е предпоставка да се вихрят таксита.

Големи проблеми през настоящата година имаше и в Попово. През пролетта спряха общински линии. През есента пък бе прекратена линия до Русе, обслужваща и други селища. Причините отново бяха финансови.

А това са все населени места и райони от вътрешността на страната. В пограничните положението е плачевно. От доста време например няма рейсове през уикенда между Ямбол и Болярово. Ковачевци, Бобошево и Свищов бяха други общини, в които възникнаха транспортни проблеми през последните месеци.

 

ДАЛЕЧЕ, ДАЛЕЧЕ...

Може би най-тежко и направо куриозно и положението със създадената през 2015 г. община Сърница. Единствената нейна връзка е с Велинград през делнични дни, като автобусът тръгва вечерта от по-големия град и се връща обратно рано сутринта. Няма други курсове. Но от време на време и този не се изпълнява по различни причини. А разстоянието Велинград - Сърница нито е толкова голямо (около 50 км), нито пък, с изключение на зимата, родопският терен е чак толкова сложен за шофиране. Всичко това на фона на прекрасната природата в Сърница и надеждата на местните хора да развиват туризъм. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР получи 3 млн. лева от дарения само за година
Пловдив все пак пусна билетните автомати, но по 1 линия

10.02.2020

331
Жители на Попово искат референдум за завод за боклук

04.02.2020

ДИЯН ИВАНОВ

842

Коментари

cymen

Te затова е по-лесно човек да отиде до Париж отколкото до половината градове в България.

lalluger

Но затова пък има навсякъде банани и кабеларки с чалга. Транспорт нямало, население нямало - подробности...

н16
снимка на н16

Държавата измира, това е положението. И като няма пътници, кво да правят транспортните фирми? Да пускат автобуса празен, не върви..

торбаЛан

То пътници има, ама никой не чете подзаглавието.

mamut

 ми Държавата се организира и дава помощ ,доплащане за да не се закриват линиите, още повече че в Европейския съд германците сепечелиха дело срещу ЕК точно за такива субсидии на транспорта - делото на „Altmark Trans" .

wreckage
снимка на wreckage

?

Чичо Гошо

По моята селско-градска линия, нелегални таксита се появиха, когато новият ни (тогава) кмет реши да прави "реформи" в транспортните схеми на общината. За целта, разкара действащата до момента фирма, като я замени с друга, близка до него. Също така, промени маршрутите. Новата фирма разполага само с баничарки. Фирмата няма достатъчно баничарки, за да покрие всички линии и курсове. Фирмата няма достатъчно шофьори, за наличните си баничарки. По линия, с редовно пътуващи 30-40 човека, пуска бусче с 10 места. То се движи с "плаващо" разписание. В тази ситуация, кой е виновен за появата на черни таксита, не знам...

Влез или се регистрирай за да коментираш