Quantcast

Медия без
политическа реклама

Виктор Орбан въведе наказания за опозицията в Унгария

Ситуацията с върховенството на закона в Будапеща и Варшава се влошава, констатира ЕК

12 Дек. 2019
ЕПА/БГНЕС
Унгарският министър по европейските въпроси Юдит Варга (вляво) разговаря с шведския си колега Ханс Далгрен по време на Съвета на ЕС по общи въпроси в Брюксел.

Унгарският премиер Виктор Орбан предприе законодателни мерки срещу опозицията, съобщиха информационните агенции. Парламентът в Будапеща одобри внесен от правителството законопроект, насочен срещу представители на опозиционните партии. Той позволява на председателя на парламента да прави удръжки от заплатата или дори да забрани достъп до парламента на депутати, които си позволяват протести в сградата на институцията.

Предвижда се също така да бъде ограничен достъпът на опозиционни депутати до различни държавни ведомства. По-трудно ще бъде депутатите да образуват парламентарни съюзи, след като тази есен опозицията успя да спечели кметския пост в Будапеща, като се обедини зад един кандидат. Законът, който е приет без консултации, ограничава и автономията на общинските власти при управлението на данъчните приходи. Правителството оправда новите мерки с редовни нарушения на реда от опозицията.

Междувременно на Съвета на ЕС по общи въпроси в Брюксел министрите на външните работи обсъдиха доклад на ЕК за ситуацията с върховенството на закона в Унгария и Полша. Според документа ситуацията в двете държави не само че не се подобрява, но се влошава и затова стартираната процедурата по чл. 7 от Договора на ЕС трябва да продължи, предаде БНР. На започващия днес Европейски съвет в Брюксел лидерите на страните от ЕС ще обсъждат дали на Унгария да бъде наложено наказание за подкопаване на демократичните норми по време на управлението на премиера Виктор Орбан. Според доклада на ЕК властта в Будапеща систематично подкопава независимостта, свободата и плурализма на медиите и се намесва на медийния пазар.

СКАНДАЛ 

Скандал се разрази на Съвета по общи въпроси, след като унгарският държавен секретар по международните комуникации и връзки Золтан Ковач пусна снимка от закритото заседание, на която се виждат милиардерът Джордж Сорос и еврокомисарят за европейските ценности и прозрачността Вера Йоурова. Текстът под фотографията гласи: „Ето как работи оркестърът на Сорос, ако някой е имал съмнение досега“. Това ядоса председателстващата заседанието министърка по европейските въпроси на Финландия Тути Тупурайнен, която поиска писмено обяснение и извинение от унгарската делегация.

Още по темата