Quantcast

Медия без
политическа реклама

Венецуела задълбочи пропастта между Радев и управляващите

Президентът и правителството заеха противоположни позиции и не успяха да ги съгласуват дори на Съвета за сигурност към Министерския съвет

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Силно обтегнатите отношения между президента Румен Радев и управляващите започнаха да оказват негативно влияние върху капацитета на българската държава да води единна външна политика. Това пролича в противоположните позиции, които държавният глава и правителството заеха по кризата във Венецуела.

В понеделник президентът написа във Фейсбук, че трябва да се търси мирно решение за Венецуела чрез диалог между управляващите и опозицията. Крайната цел трябва да бъде организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение. Подкрепата, която европейските държави оказват на самообявилия се за президент Хуан Гуайдо, обаче не води до такова решение, смята Радев.

„Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори“, смята държавният глава. В заключение заявява, че България трябва да се въздържи от подкрепа на европейската позиция, т.е. да не застава открито на страната на Гуайдо.

Веднага след това в понеделник външното министерство излезе с позиция в точно обратния смисъл. От дипломатическото ведомство напомниха, че страните - членки на ЕС, са предупредили настоящия държавен глава Николас Мадуро, че „ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната“, ако не проведе спешни президентски избори. С други думи, ще подкрепят претенциите на Гуайдо да води страната.

Мадуро „вече съобщи, че няма да се съобрази с призива за организиране на нови и прозрачни президентски избори“, посочват от МВнР. И допълват: „Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията“. Така министерството всъщност припозна Гуайдо за временен президент на страната.

В неуспешен опит да съгласува позициите на основните държавни институции правителството свика вчера на спешно заседание Съвета по сигурността при Министерския съвет. Заседанието е водил лично премиерът Бойко Борисов, а участие са взели външният министър Екатерина Захариева, представители на спецслужбите и на президентството. Подробности от срещата няма, освен съобщение на правителствената пресслужба, от което става ясно, че е одобрена позиция, идентична с тази на външно министерство.Тя е била подкрепена от всички участници в съвета, но не и от пратениците на президента Радев. Като мотив да вземе страната на Гуайдо правителството изтъква своята „подкрепа за партньорите си в ЕС и международната общност“, които го признават за временен държавен глава.

СОЛИДАРНОСТ

България на практика няма никакви конкретни интереси към Венецуела, които да пострадат от политическата криза. Нямаме дори посолство в столицата Каракас. Затова задграничното представителство в Бразилия поема защитата на българските граждани във Венецуела. Те наброряват около 30 души по данни на външно министерство, предоставени на сайта EuroChicago. Любопитното е, че българското правителство изразява солидарност с близо 1 млн. граждани на ЕС, живеещи във Венецуела, основно от Испания и Португалия - „страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници“.

РЕАКЦИИ

Разминаването с Радев провокира гневна реакция от парламентарната група на ГЕРБ. "Българският президент допусна политически гаф в позицията си по Венецуела. Дали от некомпетентност, или от някакви ангажименти, които е поемал, но тя подронва авторитета на България. Не за друго, а защото на първо място България е европейска държава", коментира депутатът Тома Биков.

От БСП очаквано се солидаризираха с държавния глава. "Позицията на БСП за случващото се във Венецуела е за ненамеса във вътрешните работи на друга държава, прилагане на международното право и върховенството на закона. Ние сме за поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела, за намиране на мирен и спокоен изход от ситуацията", обяви соцлидерът Корнелия Нинова.

Още по темата