facebook
twitter

Първа страница

Венецуела задълбочи пропастта между Радев и управляващите

Президентът и правителството заеха противоположни позиции и не успяха да ги съгласуват дори на Съвета за сигурност към Министерския съвет
2738
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Силно обтегнатите отношения между президента Румен Радев и управляващите започнаха да оказват негативно влияние върху капацитета на българската държава да води единна външна политика. Това пролича в противоположните позиции, които държавният глава и правителството заеха по кризата във Венецуела.

В понеделник президентът написа във Фейсбук, че трябва да се търси мирно решение за Венецуела чрез диалог между управляващите и опозицията. Крайната цел трябва да бъде организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение. Подкрепата, която европейските държави оказват на самообявилия се за президент Хуан Гуайдо, обаче не води до такова решение, смята Радев.

„Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори“, смята държавният глава. В заключение заявява, че България трябва да се въздържи от подкрепа на европейската позиция, т.е. да не застава открито на страната на Гуайдо.

Веднага след това в понеделник външното министерство излезе с позиция в точно обратния смисъл. От дипломатическото ведомство напомниха, че страните - членки на ЕС, са предупредили настоящия държавен глава Николас Мадуро, че „ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната“, ако не проведе спешни президентски избори. С други думи, ще подкрепят претенциите на Гуайдо да води страната.

Мадуро „вече съобщи, че няма да се съобрази с призива за организиране на нови и прозрачни президентски избори“, посочват от МВнР. И допълват: „Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията“. Така министерството всъщност припозна Гуайдо за временен президент на страната.

В неуспешен опит да съгласува позициите на основните държавни институции правителството свика вчера на спешно заседание Съвета по сигурността при Министерския съвет. Заседанието е водил лично премиерът Бойко Борисов, а участие са взели външният министър Екатерина Захариева, представители на спецслужбите и на президентството. Подробности от срещата няма, освен съобщение на правителствената пресслужба, от което става ясно, че е одобрена позиция, идентична с тази на външно министерство.Тя е била подкрепена от всички участници в съвета, но не и от пратениците на президента Радев. Като мотив да вземе страната на Гуайдо правителството изтъква своята „подкрепа за партньорите си в ЕС и международната общност“, които го признават за временен държавен глава.

СОЛИДАРНОСТ

България на практика няма никакви конкретни интереси към Венецуела, които да пострадат от политическата криза. Нямаме дори посолство в столицата Каракас. Затова задграничното представителство в Бразилия поема защитата на българските граждани във Венецуела. Те наброряват около 30 души по данни на външно министерство, предоставени на сайта EuroChicago. Любопитното е, че българското правителство изразява солидарност с близо 1 млн. граждани на ЕС, живеещи във Венецуела, основно от Испания и Португалия - „страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници“.

РЕАКЦИИ

Разминаването с Радев провокира гневна реакция от парламентарната група на ГЕРБ. "Българският президент допусна политически гаф в позицията си по Венецуела. Дали от некомпетентност, или от някакви ангажименти, които е поемал, но тя подронва авторитета на България. Не за друго, а защото на първо място България е европейска държава", коментира депутатът Тома Биков.

От БСП очаквано се солидаризираха с държавния глава. "Позицията на БСП за случващото се във Венецуела е за ненамеса във вътрешните работи на друга държава, прилагане на международното право и върховенството на закона. Ние сме за поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела, за намиране на мирен и спокоен изход от ситуацията", обяви соцлидерът Корнелия Нинова.

50

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

29 души загинаха при затворнически бунт във Венецуела

25.05.2019

470 1
Румен Радев: В българския език народът ни е откривал своето спасение

24.05.2019

973 49
Борисов поиска копие на меча на хан Кубрат

24.05.2019

2199 52

Коментари

Страници

muncho1876
Дали от некомпетентност, или от някакви ангажименти, които е поемал, но тя подронва авторитета на България

Позицията на Президента е правилна! 👍

Критиките към него са от тези , които са поели "някякви ангажименти". Знаем кой, къде ходи на "спявка" и кой е диригентът. Трудно го приемам, но със сигурност България не е суверенна държава. Решенията ги вземат "големите началници". Ето как го е написал Вапцаров:

 

По радиото някой

шумно спори.

С кого?

Не знам.

А може би с народа.

Говори си и нека си говори,

нали затуй му плащат хората.

 

„Държава има,

има власт, която

неспирно бди

за ваште интереси.

Хвърлете лозунга!

Плаката на земята!

Народът е доволен,

сит

и весел.“

jorro2

Изгледайте това:

 

https://www.youtube.com/watch?v=BXRiVsMqLQQ

Manrico
снимка на Manrico

Гербаджиите не за първи път умно и хитро успяват да накарат (п)резидента Радев да покаже публично дали е проевропейски или проруски.

dream team
снимка на dream team

И що трябва да е проевропейски или проруски, като може да е пробългарски? Но защитата на българските интереси не е първа грижа на гербаджийте (по манерковски) и техните форумни апологети.

wreckage
снимка на wreckage

...Радев да покаже публично дали е проевропейски или проруски.

или про-ООН, щото Гутериш каза точно същото като Радеф.

САТЪР
снимка на САТЪР

потничето е сал американски резидент 0т 92 г  е на къса с иджимка на цру, а къде бяха тогав а цц и тиквата?

Slava
снимка на Slava

Гафовете на Радев не са един и два, но този води класацията по неадекватност.👎

dream team
снимка на dream team

Славка и Тома Биков - еталон за адекватност.

Danibus

Президентът Радев👍

Адекватна и балансирана позиция, подобаваща на една независима политика.

Neopol

Първо, няма "европейска позиция" за Венецуела - такава не бе приета, защото Италия я блокира.

Второ, Хуан Гуайдо не е председател на Националното събрание (асамблея). Изборът му е отменен от Върховния съд, освен, че Националното събрание отдавна е разпуснато, а парламента на Венецуела носи името Конституционно събрание.

 

Става въпрос за държавен преврат организиран от САЩ, при това отвън, тъй като американските протежета нямат подкрепа сред гражданите на Венецуела.

 

Правенето на държавни преврати от едни държави в други държави, в грубо нарушение на всякакво международно право, е много опасен прецедент. Утре всяка чужда държава може да обяви, че вече не признава законните власти в друга, а единствено своите протежета. И да ги подпомогне открито, включително и с военна сила.

 

Тази нагла имперска лудост в момента, хвърля света в хаос и войни за много дълго време.

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

👍

но това не отменя че чорапа е твърдо тъп освен че е американско мекере от 92 година.

идеята тук е  да се буни да се паникьосва народеца да се правят далавери, на тъмно да се случват важни за държавата неща.

дреми му на прецедента з а Мадуро въпроса е че   го страх че този прецедент  може да тури в някой момент друг в президенството...

ЗТБХЦ

Тъп > по-тъп > най-тъп > по-по-най-най-по-най-тъп > ККРР (кремльовският клакьор Румен Радев)❗️👎❗️

Neopol

Имам чуството, че днес сме 14 декември 1941 г., когато българските управляващи обявяват "символична война", със същото малоумие и безотговорност в напън да се харесат на господарите си отвън.

Антей

Потрес!

Потресаваща ЧОВЕШКА ...некадърност.

Потресаващо АНТИБЪЛГАРСКО угодничество.

Потресаващо ИЗОПАЧАВАНЕ на истината.

 

Бе тези хора - съвсем се самозабравиха.

Кой български народ ги упълномощи да вземат решения

против интересите на хората?!

Думичката - НЕУТРАЛИТЕТ ли е непозната...

 

Ако стане ВОЙНА във Венецуела - бибиков и захаринова и прочие,

готови ли са поемат отговорност и да пратят български войници там

да се бият и да защитават - какво?!

 

Ей хора от герб - защо поне ЕДИН-ЕДИНСТВЕН път не се съобразите 

 

с мнението на ПРЕЗИДЕНТА?!

 

Значи ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, проявява

 

загриженост и говори за МИР - 

 

за мир говори и призовава ПРЕЗИДЕНТА бе, умници сънародници!

 

А биковата уста изговаря - некомпетентен бил прездента, поел бил ангажименти...

 

Грозно сквернословие!

След което веднага ще следва великото гребенарско заключение -

Радев не бил обединител...

 

Ей, подлудиха всичко живо...

Един ден тук ще останат пенсионери, цигани, гербери и юристите с Д.Кирилов,

по д-р Константин Тренчев.

....

 

JR

Герберастите вече нямат друг изход. Властта им е напълно зависима от милостта на сахибите. Ще лежат проснати, докато се оттекат в канала.

ablepsia

но тя подронва авторитета на България

 

А как стоят нещата с авторитета на ООН, а?

 

Slava
снимка на Slava

11

Вт., 05/02/2019 - 22:31 (нов)

Антей

 

Върховни глупости си написал, да знайш. Много сте далеч вие комунистите

от морал и солидарност. Неутрални сте само, когато има опасност за интересите на Кремъл.

 

Радев да си взема ушанката и да се скрие, докато отмине бурята. Колкото по - малко говори, толкова по - добре първо за него, второ - за България.

Антей

Така, така..

 

Кой си ти бе Slava, че да казваш ПРЕЗИДЕНТА какво да прави?!

 

Кой си ти?!

Каква отговорност носиш? 

И пред кого?

 

Когато ДВА И ПОЛОВИНА МИЛИОНА БЪЛГАРИ,

те изберат за нещо си,

тогава ще казваш ти - на Радев какво да говори и какво да прави!

 

Какви комунисти те гонят бе, Slava?

 

Може би имаш гузна съвест

общо минало

свързани точно с комунистите и Кремъл,

че не можеш да ги забравиш и не спираш да ги поменаваш?!

 

Кажи си сега Slava -  на теб лично "Кремъл" какво ЛОШО ти е направил?

 

...И още нещо кажи, за интересите на Кремъл - 

тръбата за руски газ разправят вече се строяла,

....по западни медии.

!

 

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

точно десислав р. е американски а не руски  ибрик,,

виж от кога е в америка и после никога не е бил в Русия...

Ивaн Бoримечката

Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати.

Брях, майка му мечка! Кога иде реч за Венецуела, другарят Радев e много загрижен за спазването на международното право! Ама кога стане дума за Крим - важното било, че над него се веел руски флаг, международното право да върви на майната си! А, и санкциите срещу Русия да се свалят!

 

Де гиди руско мекеренце! С нашокано от Гундяев канче!

Razbirachev

Ивaн Бoримечката  В Крим нямаше ли референдум? Ей тъй за разнообразие питем.  Пък и държавата Украина демократична ли е или да? 

Ивaн Бoримечката

Не. Имаше непризната от никого пародия на референдум, под чужда окупация и под дулото на калашника.

ГАМЕНЧЕТО

Все пак има напредък за България щатите най-после научиха къде се намира.

генек

Венецуела ли?

Не слагачеството на политпроститутките...

Повтарям - ненамесата във Венецуела е намеса във вътрешните работи на САЩ...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Adolff

Петролът на ФАЩ е под земята,а на повърхността някаква Венецуела.Искали да са независими.Наглеци сър!

маргаритка2

Герб застана зад русото си копие и тласна Венецуела към гражданска война.

 

Причина: клинично натегачество.

Повод: българските превозвачи, чиито интереси не успя да защити.

Последствия: трийсетина потенциални жертви и много, много срам.

Лoвkия

. Ние сме за поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела, за намиране на мирен и спокоен изход от ситуацията", обяви соцлидерът Корнелия Нинова.

Другарко, само нови президентски избори са мирният и очевиден изход от ситуацията!

С диалози не става.

Само нови избори, поне отчасти, могат да тушират напрежението в страната, която инак върви към гражданска война.

 

Брадва

Венецуела има президент. Ма не се харесвал на някого? Че кои сте вие бе, другари, та да се харесва на вас? 

 

Само нови избори, поне отчасти, могат да тушират напрежението в страната, която инак върви към гражданска война.

Що не предложите на Порошенко да спре да трепе народа на Донбас, щом сте такива човеколюбци и миролюбци? Що си купувате неговите шоколади и бонбони?

 

Това за вас е приемлив президент:

https://www.youtube.com/watch?v=zmhar0J27Hw

 

Стига лицемерие. 

Banshee
снимка на Banshee

Специалисти, познаващи Венецуела твърдят че няма никаква опасност от гражданска война, обаче за пишещи капацитети капацитет е САЩ, който диктува на слабите държавници какво да правят и говорят.

Лoвkия

Оо, я по-спокойно, и ако обичаш спри да ме модерираш!

Колко пъти да напиша, че ми е през тромпета кой е президент на Венецуела и че това си е тяхна, вътрешна работа?

Не ми бил харесвал Мъдю, и какво от това, Гайдю може да се окаже дори по-голема гад, колко пъти да го  напиша?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×