Медия без
политическа реклама

Управляващите са готови на всичко за сделката за F-16

На извънредно заседание на правителството в понеделник бюджетът ще бъде актуализиран, макар договореното оборудване да е значително орязано

Локхийд Мартин

Управляващите очевидно са заложили всичко на сделката за покупка на 8 изтребителя F-16 за 2.1 млрд. лв. и показват, че са готови на какво ли не, за да стигнат до нейното приключване. Това става ясно и от последните дни. В понеделник на извънредно заседание правителството ще гласува искане до парламента за актуализация на бюджета, както и за четирикратно увеличаване на заложения бюджетен дефицит. Едновременно с това още идния понеделник ще се проведе търг за нов вътрешен дълг от 200 милиона лева на фона на вече пласираните през юни облигации за 300 милиона лева. Намеренията на правителството са договорът за самолетите да е факт до края на юли.

Всички тези усилия идват на фона на вече променени параметри от първоначално заложения проект. Първо бе прегласувано решение на парламента и кабинетът получи възможност да надхвърли предварително заложената максимална сума от 1.8 млрд. лв. След това бе изменено и правилото да се плаща разсрочено и сега се отива към изваждане на сумата накуп заради изисквания от американска страна.

Финансовият министър Владислав Горанов продължава да твърди, че няма да се тегли заем и хазната има достатъчно пари, за да се плати накуп. „Това е значително фискално усилие, когато се прави в рамките на една година, но добрите перспективи пред икономиката и доброто изпълнение на бюджета позволяват това усилие да се случи еднократно“, обясни Горанов. С думите, че няма да се ползва заем, той вероятно има предвид, че няма да излизаме на външните финансови пазари, а за сделката ще се използва емитираният на вътрешния пазар дълг от 300 плюс 200 милиона лева. „В годишния закон за държавния бюджет е разчетен един милиард вътрешни емисии. Не трябва да се търси пряка връзка между тях, те служат за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежиращи плащания. Нашето намерение е да продължим да изпълняваме стратегията за поемане на дълг така, както е гласувана в края на миналата година“, твърди Горанов. Той обаче така и не обяснява защо се налага да се пускат нови облигации на фона на натрупания излишък в хазната от над 3 милиарда лева.

В същото време препирните между правителството и президентството за това дали договореното оборудване и въоръжението е достатъчно или не, се изостриха. Главният секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов, в прав текст разкритикува постигнатото от правителството. "Ние ще придобием един изключително скъп самолет с ограничена функционалност. Способностите му са сведени до 1913 г., когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме“, обяви Стоянов пред bTV. Той твърди, че не е имало битка срещу F-16 и президентът Радев поддържал качествата на американските изтребители. "Но винаги сме искали честна, открита процедура с ясни правила", заявява един от най-близките хора на Радев.

"Има ли въоръжение "въздух-земя", има ли възможност за нанасяне на високо точни удари, има ли бомби с лазерно насочване, или с GPS насочване? Не. Има свободно падащи бомби. Идеята с пакета, който купуваме, е точно това. Орязан е тотално. Самолетът е чудесен, но въоръжението е слабо", твърди  Стоянов. Според него американското правителство е предупредило българското, че при този орязан пакет рискът за нереализиране на програмата в пълен обем за F-16 е голям. По думите му те препоръчват да вземем пълния пакет. Освен това той обясни, че според него цената на договора в годините ще расте, защото ще има нужда и от обучения на инженерно-летателния състав.

„Странно е, че получаваме самолет 4++  с авионика на пето поколение и с възможности да управлява оръжия от пето поколение и говорим за Втората световна война, но това си е проблем на критиците, тъй като сега фокусът не е върху качествата на самолета, умишлено, а е върху пакета, и то върху една част от управляемите оръжия, които ние не си позволяваме“, контрира в неделя по БНР зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ръководи преговорите от българска страна. Той твърди, че България няма да плаща повече за дооборудване на самолетите. Запрянов призна, че пакетът е бил разширен умишлено в началото на преговорите "с желание да получим и повече въоръжение". "Американското правителство за цената от $1.256 млрд. е направило компромиси и намаления там, където то има право да ги направи", твърди зам.-министърът на отбраната.

 

ПОСКЪПВАНЕ

Според Димитър Стоянов, "ако военно-политическата ситуация на Балканите или друга ситуация налагат да се вземат някакви конкретни решения, този пакет ще бъде попълнен, защото е крайно недостатъчен". В резултат на България много скоро може да се наложи да плаща допълнително за оборудване и въоръжение. "Не може да се каже дали тези ракети, бомби, свободно падащи, които ще бъдат включени в пакета, ще бъдат изразходвани за година, две, три или пет. Няма как да бъде предсказано това“, обяви главният секретар на президента.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата