Медия без
политическа реклама

Тръмп ще бори насилието с контрол върху имиграцията

Мексико смята атаката в Ел Пасо за терористичен акт срещу мексиканците в САЩ

06 Авг. 2019
Във всички американски градове знамената бяха спуснати наполовина, а хората участваха в спонтанни молебени в памет на жертвите от стрелбите в Тексас и Охайо.
ЕПА/БГНЕС
Във всички американски градове знамената бяха спуснати наполовина, а хората участваха в спонтанни молебени в памет на жертвите от стрелбите в Тексас и Охайо.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи републиканците и демократите да се споразумеят за по-строг контрол на оръжията и да свържат това с неговия проект за имиграционна реформа. "Републиканците и демократите трябва заедно да направят сериозни проверки на миналото, може би свързвайки това законодателство с отчайващо необходимата имиграционна реформа", написа Тръмп в Туитър след двете масови престрелки през уикенда, при които бяха убити 29 души и десетки ранени в Тексас и Охайо. "Трябва да имаме нещо добро, ако не ВЕЛИКО, излизайки от тези две трагични събития!", написа Тръмп. Той призова конгресмените да одобрят законодателство, което ще изисква по-сериозни проверки на миналото на купувачи на огнестрелно оръжие.

По-късно президентът на САЩ направи национално обръщение, в което каза, че "може би трябва да се направи повече" за справяне с насилието с оръжие. Той каза, че политиците трябва да предприемат стъпки за ограничаване на "насилствената култура, включително видеоигри, които насърчават насилието". Според президента законите за психичното здраве трябва да бъдат реформирани, за да се улеснят идентифицирането на психично разстроените лица и контролът върху социалните мрежи, където много от убийците публикуват предварително своите заплахи. Тръмп също призова за смъртно наказание за извършители на масови убийства и престъпления от омраза. По-рано президентът обсъди с директора на ФБР Кристофър Рей, министъра на правосъдието Уилям Бар и членове на Конгреса на САЩ възможните начини да се предотвратят нови масови убийства.

"Медиите носят голяма отговорност за живота и безопасността в нашата страна. Фалшивите новини допринесоха много за гнева и яростта, които се натрупваха в продължение на много години. Отразяването на новини трябва да започне да бъде справедливо, балансирано и безпристрастно или тези ужасни проблеми само ще се влошат", написа преди това президентът в друг туит. "Омразата няма място в нашата страна и ние ще се погрижим за това", подчерта президентът. Той отбеляза, че и в двата случая нападението е било свързано с "психична болест".

Президентът на САЩ нареди знамената на територията на цялата страна да бъдат спуснати наполовина в знак на съпричастност с жертвите на двете масови стрелби в Ел Пасо и Дейтън. По-рано прокуратурата в щата Тексас обяви, че ще поиска смъртна присъда за стрелеца в търговския център на „Уолмарт“ - 21-годишния Патрик Крусиос. Другият масов убиец от Дейтън - 24-годишният Конър Бетс, пък бил отстранен от училище преди няколко години заради планирани нападения, а сред деветте му жертви сега се оказаха сестра му и нейното гадже.

Националната асоциация на собствениците на огнестрелно оръжие в САЩ изрази в Туитър съболезнования на семействата на загиналите и пострадалите при нападенията в Тексас и Охайо. "Нямаме намерение да участваме в политизирането на тези трагедии, но както винаги с радост ще участваме в търсенето на действащи решения", съобщи организацията.

ОБВИНЕНИЯ

 

Смятаме случилото се за терористичен акт, насочен срещу мексиканско-американската общност и мексиканците в САЩ, заяви външният министър на Мексико Марсело Ебрард. Той добави, че мексиканските власти ще обмислят да повдигнат съответните обвинения пред съда и ще поискат, ако е необходимо, екстрадицията на извършителя на нападението в Ел Пасо. Шестима от 20-те загинали при нападението са мексиканци, а други седем мексиканци са сред 26-те ранени.

Последвайте ни и в google news бутон