facebook
twitter

Първа страница

Съветът на Европа порица България, че спира детските надбавки за 5 отсъствия

Въпреки дискриминацията депутатите наложиха още по-тежки санкции за ромските деца, които не ходят на училище
4814
Илияна Кирилова
Освен че е твърде рестриктивно, спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия е и дискриминационно, смятат в Съвета на Европа и в Националната мрежа за децата.

Спирането на детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия от училище е нарушение на Европейската социална харта на Съвета на Европа. Това гласи решение на Европейския комитет за социални права по делото на Тръста за равни права (Equal Rights Trust ERT) срещу България, публикувано на 27 март т.г. То идва точно в момент, в който страната ни затегне тази санкция, увеличавайки срока, през който родителите на отсъствали без уважителни причини ученици не получават помощи - от 1 месец на 1 година. В петък парламентът прие на второ четене поправките в закона за социалното подпомагане. Предложението бе внесено от ГЕРБ.

Жалбата на ERT е от 2016 г. и засяга промяна на закона за семейните помощи за деца от 2015 г., според която получаването на детски помощи се обвързва с посещаването на училище или детска градина. От ERT оспорват три пункта от закона - предоставянето на месечните семейни помощи в натура, ако родителят е непълнолетен, спирането им за 1 г., ако детето не посещава училище и ако самото дете стане родител.

В решението си Комитетът не установява дискриминация при предоставянето на помощите в натура. Категорично обаче се осъжда спирането на детските надбавки на основание непосещение в училище. Според Европейския комитет за социални права това е нарушение на чл.16 от Хартата за правото на семейството на социална, правна и икономическа защита. Същото е тълкуванието и на спирането на семейните помощи, ако непълнолетен ученик стане родител, като в случая според Комитета се нарушават и разпоредби в хартата, свързани с дискриминацията срещу ромите и специално срещу непълнолетните ромки.

"Вследствие на това решение България следва да отмени въпросните разпоредби. Вместо това сме свидетели на въвеждането на нови, още по-рестриктивни мерки, които са в противоречие с международния договор, по който България е присъединена по собствено желание страна", коментираха от Националната мрежа за децата. Оттам се противопоставиха на готвените поправки и смятат, че това е поредната популистка акция, която няма да доведе до реална позитивна промяна в училищната система. Причините за непосещаване на училище обаче засягат всички социални прослойки, казват от мрежата. Вместо да се санкционира една малка част от българските семейства, би следвало да се приемат промени, които да адресират "системния регрес на системата за закрила на детето, обвързването на социалното подпомагане със социална работа и подобряване междуинституционалното взаимодействие между институциите", смятат оттам.

"Европейският социален съвет не е съд в истинския смисъл на думата. Въпреки това всички решения на Европейския комитет за социални права включват задължение за държавите - страни по конвенцията, да приведат положението в страната в съответствие с Европейската социална харта. Това, което следва от това решение, е продължаването на диалога между Съвета на Европа и българските власти. Решението е само един етап от този диалог; целта му е да определи как българските власти могат да приведат положението в съответствие с изискванията на социалните права на човека", отговориха от пресслужбата на Съвета на Европа. Оттам посочват, че изключване на страната ни от Съвета на Европа поради нарушение на хартата не е реалистична възможност. В случай обаче, че България не предприеме стъпки за изпълнение на решението, Комитетът на министрите може да окаже политически натиск, като приеме препоръки или резолюции, които приканват България да приведе ситуацията в съответствие. "Въпреки това, в крайна сметка само мерките, предприети от националните органи и съдилища в България, могат да наложат тези решения", казват оттам. 

 

НЕРАЗБИРАНЕ

Приетите още по-сурови санкции не почиват на детайлен анализ на данните за връзката между досега практикуваното спиране на детските надбавки за 1 месец при допуснати отсъствия и връщането на децата в училище, смятат от НМД. "Увеличаващият се брой наказани по този показател семейства ясно доказва не само, че мярката е неефективна и все повече деца отпадат от училище за кратко или дългосрочно, но също така, че превантивната работа със семействата отново е отстъпила място на наказателния подход", посочват оттам.

46

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът на ЕС обяви за незаконни тол таксите в Германия

19.06.2019

875 4
МЗ забранява пържени храни, вафли и торти в детските градини
Държавата забранява пържените храни в детските градини

11.06.2019

1389 33

Коментари

Страници

цензура

Аааа, верно ли?

 

А съвета на европа, какво ще каже, че в една държава едни деца взимат по-големи детски надбавки от други?... като съшите тези цигани, дето цирикат за тях, получават 85 лв. детски, а етническите българчета получават 40 лв., за това имат ли мнение?...

 

 

Нещо така за тази дискриминация да кажат? 

Памфуций
снимка на Памфуций

ези цигани, дето цирикат за тях, получават 85 лв. детски, а етническите българчета получават 40 лв.

На какво се основава твърдението ти?

https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=F...

2019-03-29 10:11:22 - Дирекция "Социално включване"

 

Помощта се отпуска с доходен тест, който за 2019 г. е до 400 лв. на член от семейството или от 400,01 лв. до 500 лв., включително, (определен със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.). При средномесечен доход за 12 месеца преди подаване на заявлението декларация до 400 лв. месечният размер на помощта за семейство с едно дете е 40 лв., а при доходен тест от 400,01 лв. до 500 лв. размерът на помощта е 80 на сто от пълния размер на помощта. За разглеждане на конкретния случай и преценка на възможността за отпускане на семейни помощи по ЗСПД, моля да се обърнете с повече данни по компетентност към съответната дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. (МП)

 

Още: https://www.dnes.bg/politika/2018/05/08/novo-za-de...

https://www.mlsp.government.bg/ckfinder/userfiles/...

https://www.mlsp.government.bg/ckfinder/userfiles/...

В правилника са подробно изброени изискванията и необходимите документи , необходими за кандидатстване за помощ.

Памфуций
снимка на Памфуций

И още един материал, който си струва да бъде прочетен много внимателно:

https://baricada.org/2019/01/20/dokoga-ste-plastam...

dobadoba

Памфуций,

Тъй-тъй.

Още малко остава да ме убедиш, че всъщност индо-ромите изкарват социалки за белите.

Ха-ха-ха-ха-ха!

⚓️

Крайно време е да се мине на семейно подоходно облагане.

Т.е. не да се дават пари, а да се намаляват данъци на реално работещи.

На тези, които не могат да осигурят нормално съществуване на децата им същите да се отнемат и да се отглеждат в колонии или приемни семейства!

цензура

Памфи, тез чаршаВе, къде си ми ги развял тук, моеш да си ги принтираш и да си ги ползваш в тоалетната по-предназначение... тук-таме все още се срещат и цигане, къде случайно работят и доходите им минават счетоводно /голяма рядкост напоследък, отка ги интегрират се дезинтегрираха тотално/ 😉

 

Отделно, че и пустите му банкомати пускат бележки какви суми се теглят... ма то това не е доказателство, че на социално слабата, самотна майка на 18 г. с три деца, все едно филанкишиев и ги е направил, пуска 1400/500 лв. а мъжът и социално слабият, безработник горкичкият, който не и е мъж - 800/900 за разкош с  интеграционни 😆 ... ма няма да се съмневаш, че сигането им па ще е голо, босо и сополиво на улицата, с протегнати руки към теб в просия - все пак трябва да го съжалиш! 😥

 

Това е най-ревниво пазената тайна в България, но рано или късно и тя ще избуши кочината!  ... само не знам тебе какво ще те правим, като станеш безработен? 

spanopolski

Дай да ги видиме тия бележки от банкомати как теглят хиляди.

цензура

Не се прави на дълбок, винаги си пише колко остават 😉 и бележка ще покажа, шом пожелахте да видите...

дъртреалист

Памфи, тази Даниела Каквабеше е луда за връзване.

КАк ги намираш, оня ден даде материал за пенсионирането, където пенсиите за възраст не бяха разделени от пенсиите за стаж, за да не се види, че цигани със стаж за пенсиониране сигурно има поне няколко човека...

Памфуций
снимка на Памфуций

А колко българи и в продължение на колко години получават пенсии за възраст? Защото - подозирам , че и средната продължителност на живота е различна. И какво ще се получи, ако например за всеки двама цигани , които получават пенсии в продължение на 5-6 години има българин, който получава такава в продължение на 15, а?

Дагоев

Не училище, а трудовия договор да е мерило. Ако няма такъв, няма детски. На работещите децата са на училище.

Дагоев

И още. Да си наврат тяхните членове в потайното място. Особено ИК.

mi6osp.

Избързала е Европа да ни порицава за 3 отсъствия.

Идват избори.

Затова до ден-два Борисов ще откоригира отсъствията.

До 100 бр. без санкции.

На учебен срок,разбира се.

Manrico
снимка на Manrico

Ся, форумното болшинство обикновено се пише за много интелигентно и ерудирано, но явно има смисъл да им напомним, че Съветът на Европа не е ЕС, ами е една друга организация, към която е и ЕСПЧ, популярно наричан "съдът в Страсбург", на който напоследък много се надявате.

Гaндaлф

А тва го пропуснахме, от актива на Съсела.

Нали при него българите беха лишени от надбавки.

Памфуций
снимка на Памфуций

Що лъжеш толкова безсрамно?

Гaндaлф

Мисля, че на Костов не му стигна времето и беше при Съсела.

Памфуций
снимка на Памфуций

Пак лъжеш. Иде реч за различно нещо и то е обвързването на помощите за деца с доходите. Това стана при Сакскобурготски:

https://offnews.bg/analizi/detskite-stavat-vse-po-...

Гaндaлф

"Замразяването на прага на 200 лв. за 5 години започва да ограничава значително достъпа до това плащане през 2007 и 2008 г. "

Крадлив дедо е започнал. При Съсела добавките са ограничени за цигани и укриващи доходи.

Momata 2

А за отсъствията на депутатите какво трябва да е наказанието, щом за 5 неизвенени отсъствия ще те накажат за година.....                                                      Например партията която ги е излъчила да не се регистрира на едни избори.

дъртреалист

А бе... смесени чувства имам по темата.

Сега, каква е целта, да се плащат по-малко помощи ли - значи слагаме 5 отсъствия, които се правят просто за един ден,

или - целта е да накараш контингента да посещава училището... Тогава даваш повече толеранс.

Че и вкарваш контрол и върху процеса на учене. Критерии за участие и т.н. 

Щото той и да ходи, ако не участва, ученикът не само не си върши работата, но и саботира останалите с лош пример.

Трябва да има и система за отработване на отсъствията, за да има и човечност в цялата работа.

Памфуций
снимка на Памфуций

Памфи, тез чаршаВе, къде си ми ги развял тук, моеш да си ги принтираш и да си ги ползваш в тоалетната по-предназначение... тук-таме все още се срещат и цигане, къде случайно работят и доходите им минават счетоводно /голяма рядкост напоследък, отка ги интегрират се дезинтегрираха тотално.

 

Жената е дала една проста сметка:

700 000 души х 58 лв на месец платен ДДС х 12 месеца =  487 млн. лв.

Значи циганите плащат данъци към бюджета на по-голяма стойност от всички разходи за социално подпомагане за 12-те вида помощи, от които биха могли да се възползват – припомням, че според отчета на АСП за тях са раздадени 481 млн. през 2017 г. Математиката не е въпрос на мнение. Оказва се, че всъщност циганите плащат за социалното подпомагане и на българите. С тези 487 млн. лв. те покриват напълно 12-те вида помощи, независимо от кого се получават. Мисля, че доста от четящите тази статия в този момент са възмутени от това твърдение.

 

Както тя самата е написала, математиката не е въпрос на мнение. Твоето мнение и реакция нямат никакво значение, освен ако не дадеш потвърдими данни, които оборват нейната сметка. Но както се вижда от глупостите за 85те лева на дете за циганче срещу 40те за българче, точно този тип проверими данни ти липсват.

И какви са тези "инеграционни", за които пишеш?

цензура

Ти на това потвърдими данни ли му викаш?... да ти имам самочувствието на тебе 😆 

 

 

SSlavov

По-добре е вместо да наказват децата ,да ги стимулират .За липса на неизвинени отсъствия , за успех ,поведение ,за участие в проекти  ,състезания и т.д.Като съберат определи точки да получават повече .

Здравка
снимка на Здравка

Г-н SSlavov,  защо някой трябва да бъде стимулиран за това, че като дете трябва да спазва само две-три задължителни норми - да не отсъства от училище без сериозна причина, да има поведение, което не застрашава нито него, нито други и да усвоява преподаваните знания. При невъзможност да се справя само с учебния материал, а родителите не са в състояние да му помагат, детето трябва да бъде насърчавано да търси  помощ от  учители и други специалисти. И неотменното право да я получава - своевременно и безплатно. Валидно е за всяко едно дете до навършване на 18 год., или докато завърши задължителното за тази страна средно образование.

SSlavov

Забелязал съм ,че стимулирането в този меркантилен свят дава по-добър резултат ,отколкото наказанието .

Здравка
снимка на Здравка

...как си представяте някой 12-13 годишен, който не може да чете и да пише, да участва в състезания и проекти? 

 

SSlavov

Да ги оставим да играят тука има ,тука няма

Begemot
снимка на Begemot

А как се отнася Съветът на европа към 12-13 годишни момичета, които масово раждат - и то  в държавни болници. По закон това е супернаказуемо , независимо имало ли е съгласие или не.  Това е  чист НК - е , какво правим , има хиляди, може и десетки хиляди случаи сами и единствено при циганите. При коя непълнолетна циганска родилка е дошла полиция и е попитала - кой ти направи дете, ти нямаш 14 години...

Как се отнася Съветът на европа към продажбите на цигански булки - има панаири, като за  селскостопански животни, като за кози или крави, продават се булки, често и под 14 години, на практика деца се продават в сексуално  робство, 21 век, в държава - члвнка на ЕС.? Как  , а?

Памфуций
снимка на Памфуций

Строго негативно, вкл. имаше текстове в низвергната ИК, които касаеха такива въпроси или препращаха към други, по-релевантни документи на ЕК.

Здравка
снимка на Здравка

Ето и малко официална статистика за последните години 

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/01/09/deca-raj...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×