facebook
twitter

Първа страница

София си е поръчала и безумно скъпи "мебели" за центъра

Общината ще плати по 10 000 лв. за градска пейка, 1000 лв. за кошче за боклук и по 400 лв. за обикновен ламаринен знак
19208
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Антипаркинг елемент от светлосив гранит, цена за 1 брой - 323 лв.

Столичната община е развързала щедро кесията за закупуването на градски мебели при течащия ремонт на центъра. Какво и откъде да се купува, до голяма степен е било предрешено още на ниво проект, като цените при някои артикули сериозно надхвърлят пазарните. Така за едно кошче за боклук столицата ще плати симпатичната цена от 1000 лв., а монолитна градска пейка от гранит ще струва на столичани 10 000 лв.

Това показа проверка на "Сега" на базата на публично наличната информация за течащия ремонт в централни градски зони. В момента с пари от ЕС се работи по две градски зони. "Джи Пи Груп“ отговаря за обновлението на участъци от ул. „Цар Шишман“, „6-ти септември“, „Солунска“ и „Граф Игнатиев“ (20 113 417  лв. без ДДС) , а "ПСТ Груп" ремонтира пл. "Александър Невски", пл. "Народно събрание", градинките при университета, "Св. София" и "Кристал" (17 888 814 лв. без ДДС). 

Общината е предпочела да скрие цените за по-скандалния ремонт - извършваните от фирма "Джи Пи Груп" дейности. Договорът с фирмата е публикуван с всички задължителни приложения по техническото изпълнение, но не и с ценовата оферта. Така няма как да се провери оферираната от изпълнителя цена за изпълнението на редица дейности, предизвикали скандал заради неприемливи естетически решения или лош монтаж. Общината не дава информация и по отделни запитвания. Така например „Сега“ поиска да получи информация за цената, която столицата ще плати за злополучните перки по "Граф Игнатиев" и Водната стена на пл. "Гарибалди", но от общината не отговориха конкретно.

Добра представа за разходите обаче дава договорът за другата зона с "ПСТ Груп". Тук ценовата оферта е публична, а от документацията става ясно, че и двете фирми са работили с един и същ мострен каталог за изпълнението на договора. От техническите оферти се разбира, че доставчиците на някои от продуктите са едни и същи. Така може да се очаква, че предложените цени по отделни позиции от двете фирми са близки. Цените на "ПСТ Груп" при някои продукти направо изумяват.

Над 2 пъти е разликата в предложената от "ПСТ Груп" цена за закупуване на улични кошчета спрямо пазарните цени за абсолютно същия модел, показа проверка на "Сега". Според мострения каталог, изготвен от проектанта "А.Д.А.", и за двете зони е заложено закупуването на кошчета с материал, устойчив на студ и вандализъм, капацитет 85 литра, тегло 9.6 кг и размери 47.5/76 см. За зоната, ремонтирана от "ПСТ Груп", е предвидено поставянето на 129 кошчета от марка Аdmiral, като фирмата е предложила единична цена от 988 лв. без ДДС на бройка (127 452 лв. без ДДС за цялото количество). Кошче с абсолютно същите характеристики в каталога на "Мева" за 2019 г. струва 392 лв. без ДДС. Не е ясно кога ще се монтират тези кошчета и дали моделът не е сменен - монтираните в момента в района съдове са от друг модел.

Косвена информация за цената на прословутите перки на акула по "Граф Игнатиев" разкрива друго проектантско решение - като антипаркинг елементи да се ползват гранитни блокове с размер 40/40/40. Блоковете могат да се видят по протежението на улиците и в двете зони, като цената на един гранитен блок при "ПСТ Груп" е 323 лв. без ДДС. В зоната на "ПСТ Груп" е заложено да бъдат поставени 151 гранитни блока с цел ограничаване на паркирането за цена от 48 759 лв. без ДДС. По договора с "Джи Пи Груп" е заложено поставянето на още 542 антипаркинг гранитни блока със същите размери. Цената на перките би следвало да е близка - първоначално и тези ограничители бяха в правоъгълна форма, а после бяха преработени, за да не пречат. Последно се реши перките да бъдат сменени с чугунени стълбчета.

Гранитът въобще е на мода при течащите ремонти на централната градска част въпреки скандално високите цени за отделни артикули. Така по договор с "ПСТ Груп" е поръчано да бъдат доставени 11 монолитни каменни пейки срещу астрономическата сума от 112 404 лв. без ДДС (10 218 лв. бройката). От мострения каталог става ясно, че блоковете трябва да са от светлосив гранит с монтирано дърво за сядане върху тях, като не са посочени размери. До момента в зоната на ремонта на "ПСТ Груп" няма доставени такива пейки, показа проверка на "Сега".

Сред куриозните продукти, поръчани по договора, е и изработен от ламарина знак за обозначаване на паркомясто за инвалиди. Ламариненият елемент с размери 40/40/60 ще се монтира върху статичен гранитен блок, като цената само на ламарината е 464 лв. без ДДС. В зоната на "ПСТ Груп" е предвидено монтирането на 10 такива елемента. След избухването на скандала около друго странно проектантско решение - "Водната стена" на пл. "Гарибалди", общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева обяви, че по нейна информация доставката и монтажът на творението са стрували 28 000 лв.  

Високите цени спрямо други оферти на пазара правят впечатление при много продукти. Така например по-обикновените пейки, класически дизайн, поръчани по договора с "ПСТ Груп", са на стойност 849 лв. без ДДС. Класически пейки със сходни размери от тропическо дърво от друг доставчик могат да се намерят за цени от 514 лв. Поръчани са 5 автоматизирани самопочистващи се тоалетни с единична цена 84 700 лв. без ДДС, а в интернет може да бъде открита оферта за тоалетна, изготвяна за община Бургас на същата фирма, на цена от 80 220 лв. с включен ДДС. Тук обаче е трудно да се провери дали характеристиките са еднакви и как самият монтаж товари цената. Заложена е и доставката на 7 велостоянки за по 6 броя велосипеди с единична цена 674 лв. без ДДС. Стойки за същия брой велосипеди, но друг модел могат да се намерят на цени от около 230 лв.

 

МОСТРЕНИЯТ КАТАЛОГ

При тези обществени поръчки изготвеният от проектанта мострен каталог до голяма степен е предрешил от кои вносители да се доставят съответните продукти. При строителните материали разнообразието е по-голямо, но при градските мебели посоченият модел води до ползване на един и същ доставчик и от двете фирми. Впечатление прави ползването на каталога на испанската фирма Novatilu. От него са заложени моделът за чешма Tree drinking fountain, оттам вероятно е заимствана и идеята за гранитни пейки. Гранитът по поръчката на "ПСТ Груп" е доставян от "Евро строй 2016",  а по този на "Джи Пи Груп" - от фирма "Жакот". Не е ясно защо не е предпочетено обявяването на отделна обществена поръчка за доставка на градски мебели, за да се търсят по-изгодни цени.

30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кмет като глюкоза
София е 19-a в света по поскъпване на жилищата

15.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

758 2
5% от паралелките в гимназиите на София са останали без ученици

Коментари

cisco1

Не е ясно защо не е предпочетено обявяването на отделна обществена поръчка за доставка на градски мебели, за да се търсят по-изгодни цени.

А според мен това е единственното ясно нещо в  цялата далавера.... 

buratinob

Ово е стандарт.

Пейка за 12 000 лева с ДДС,  вероятно е с тапицирана с кожата на бял носорог.😂

Седем с един...

Не, тапицирани са с кожа от слонски таковата! При определени условия се трансформират на дивани...

сталкер пустиняк

И къде са гербарастите да защитят тези нападки? Ловкия, Манрико...ни един да се хвърли на амбразурата, явно са го ударили вече на уволнение...

Амене Менема

Ей сега ще дойде Бахура да каже, че и при Нинова ще бъде същото. И че той лично ще гласува за нея, за да докаже правотата си.

Думи думи

Защо трябва да е евтинко, некачествено и грозно?

Хората с европейски пари направиха столиците си кукли, ние ще се циганим да сме евтинки и изгодни.

Тук мислата явно не е точно за пейките, нито за гранита, другаде е болката.

Но първо трябва да се спечелят изборите.

 

цензура

Ти сериозно ли? .. ох, не е истина! 😂

Supertramp
снимка на Supertramp
Разбира се че болката е другаде. Болката е че гербавите много крадете. Прекалено много ! Както се казва с г..а си крадете. Ако на някой не е ясно къде е "болката" при цена на пейка 12 000 , то той или е умствено недъгав , или се прави на такъв по задължение.
Амене Менема

Защо трябва да е евтинко, некачествено и грозно?

Ако си дадеш труд да прочетеш всъщност какво пише авторката, ще разбереш колко нелеп е коментарът ти.

сталкер пустиняк

Остави го де, този е първият, който се опитва да се хвърли, само дето не успява да нацели амбразурата. 

цензура

В началото сумите бяха в стотина лева над цената на артикул, но явно малко са им се видели, а сега говорим за нагъл грабеж 😶

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Представяте ли си колко щеше да ни излезе една Беопсова пирамида....5,000 години плащане.

angel4o_

не е беопсова а борипсова... и си я плащаме вече :)

Strudel

Дано да я докараме до пирамидата по-скоро.

Ако трябва - ще плащаме с радост.

Тринити

Общината ще плати по 10 000 лв. за градска пейка

Ся,пейките няма как да са евтини.Трябва да са луксозни.А евтин лукс няма!Ами я си представете,следващият път като дойде на посещение другарят Дол.Ами нали ще му се прииска да приседне на някоя пейка.Да погали пак Данчето по фините краченца,ръка да пусне.А тя да го гледа обещаващо,румена,засмена!Да се стопли старческото му сърце.И устните му да промълвят:

"-Пуркуа,бе джанъм,цял жур те чакам,дан льо градскио жарден,сюр льо счупена скамейка!Мон кьор тупур-лупур,ком льо мишка дан льо газена тенекия!"

Как,кажете,си представяте тоз чиляк да седне на някоя скапана,евтинджос скамейка?!Нали ще се изложим пред чужденците!И романтиката ще липсва.И любовта!

ablepsia

Вие това на кадрото горе пейки ли го наричате?

 

Кошчетата са адски неудобни - боклукът трябва да се пъха в тях отстрани.

Офандъчиха софия окончателно! Иво-опантелейчиха я!

Седем с един...

Удобните и функционални кошчета струват къде 50, айде 100, кинта парчето, ама за европейска столица, каквато се явява София, кошчетата трябва да са с вградена загадка за хилядарка...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

цени -- народни!

щото народът ги плаща

 

 

kissсинджира

В ГЕРБ и около тях е пълно с такива като Дон Асансирьоне. Но както казват строителните инженери "проектираш пейки, па то излиза мезонет с ВИП асансьор".

 

Преди герберунгелите се оплакваха от Батко и Братко, а сега са се превърнали в Батко и браточките. 

cisco1

То при другите проекти да видите какви са цените...един знак на магистралите му е 2 бона и половина ! EC rulez!

Yantar

Цялата тема се изчерпва със снимката на монолитната каменна пейка за 10 хил. лв. 

*

Иначе няма как човек да се ядоса на учителката и гербаджиите - щом народа си ги избира отново и отново, какво са виновни?

#80%+; #ГЕРБ, #Леле

vvatkov

   Тия прекалиха с ручането на зелника, дойде време да хапнат сопата, нихната...!

Звън®
снимка на Звън®

Цените на споменатите изделия са високи, но само привидно. Озверелите потребители не отчитат технологичните новости вградени в тях. Да разгледаме градинската пейка с цена 10 хил. лева. Наистина няма нищо необичайно във външния й вид. Само ако издълбаеш някакъв надпис, например "Kiss my ass", ще разбереш, че тя е от карелска бреза. Но скъпият високотехнологичен модул на пейката е невидим - той е интегриран в бетонния й блок. Тя е от поколение 5+. Съоръжена е с устройство, което предоставя Wi-Fi връзка и автоматично събира информация за всеки приседнал на пейката: телефонен номер, тегло, , номер на обувките, портретна снимка, продължителност на престоя, аудиозапис на проведените разговори, флатулентна картина - спектрален анализ на отделените при пърдене газове, тоналност, ритмика. Всички данни се записват в база данни "Общински паркове" с цел бъдещо усъвършенстване на пейката.

Evasion

Че требе каско и аларма на секо кошче начи...

Петър Иванов Иванов

Фандъкова бясна: Новината на пейки за 10 000 лева е фалшива!

😂

http://www.rikoshet.eu/2019/04/30/%d1%84%d0%b0%d0%...

GrH

Цената на кошчетата е напълно оправдана, ако наблюдателни читател се запознае с тяхната мултифункционалност. Всяко кошче е проектирано така, че без мас или други лубрикати свободно да може да побере поне двама общински съветника. От управляващите по един, поради по-голяма угоеност. След няколко часов престой, общинският хрантутник ще е отделил по един екологично съобразен начин всички усвоени от него кюфтета, шпек, бьов строганов, чия, бахур и уиски, след което ще може да изскочи като един рециклиран боклук от кошчето, който е отново готов да гласува новите градински чешми от неръждавейка по 64 бона бройката, противопожарни кранове "Версаче" от по 83 бона единия или екзотично мушкато от по 20 бона корена, което ще цъфти на покрива на Общината. 

сталкер пустиняк

 “Офертата на “Джи Пи Груп“, която видях, я цитирам: “доставка и монтаж на пейки класически дизайн от 1 291 лв“. Цената не е 10 хил. лева. Цената на кашпи, като тези на площад “Гарибалди“, е 8 922 лв.“, посочи кметът, като от думите й стана ясно, че парите са за кошчета, кашпи и пейки общо взети заедно.

“Дали са много или са малко не мога да коментирам в момента“, каза Фандъкова. 

 

Милата! Ако вадеше пари от собствения си джоб нямаше да спира да коментира и да се тръшка, ама като са от народния ще е така. 

ШКОЛНИКА МАРЕК

Направи ми впечатление разликата в цената на тоалетните за Бургас и София. 4 480 лв повече ще платят столичани за една тоалетна. Да му се от...ре на човек. Разликата сигур ще да е заради морно отпуснатите части южно от гърба в тоалетните. Софийските ще да се по-изискани от Бургаските и затова е разликата в тоалетните.  Да не пропусна. Иванчо попитал учителката каква е разликата между мъжа и жената. За по-лесно тя отговорила с въпрос кой номер обувки носи баща му и кой намер майка. При отговор 43 и 38, учителката казала, че разликата е между краката. За поръчаните "мебели" нспоко. Има време те да бъда ремонтирани. Нали Уста Фандъкова и майстор на ремонтите.

Manrico
снимка на Manrico

Фандъкова бясна: Новината на пейки за 10 000 лева е фалшива!

Не е хубаво това нещо, ако е вярно, надявам се да е фейк както и оригиналната "новина". Фандъкова е опитен политик, с перспектива и за нещо повече, не може да си позволи да побеснява за обикновени примитивни опозиционни фейкове - те са ежедневие в нашата политическа действителност, особено преди избори. Трябва да ги приема, да ги опровергава когато и ако е необходимо и да остави псетата да си лаят, а тя да си върви по пътя.

дядо Илия

Поредната БСП партенка за пред изборите! Нищо от туй не е вярно!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×