Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скандалът в БНР прерасна в заплаха за националната сигурност

Прокуратурата разследва странната "профилактика" на ефира, която трябваше да маскира недоволството от отстраняването на журналистката Силвия Великова

14 Септ. 2019
Фейсбук
Силвия Великова

Скандалът в БНР с отстраняването на журналиста Силвия Великова не приключи с връщането й в ефир, а ескалира с проверка от всички видове институции, защото ситуацията довела до заплаха за националната сигурност.

По разпореждане на прокуратурата ДАНС, СЕМ и КРС под прякото ръководство на зам. главния прокурор Иван Гешев започнаха проверка защо е спряло излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. между 06:00 и 11:00 часа. Официалното обяснение от БНР е, че се прави предварително планирана профилактика. Неофициалната е, че всички журналисти, които са били помолени от ръководството на БНТ да водят сутрешния блок на мястото на Силвия Великова, са отказали.

Според ДАНС спирането на излъчването е създало опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, който трябва да подпомага и опазва гражданите в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи. Още в петък са снети обяснения от генералния директор на БНР.

За пръв път в историята си програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) спря излъчването си на територията на цялата страна, констатира "Свободна Европа". Програмите на БНР винаги са извършвали планирани профилактики, но те се отличават от сегашната с това, че са били само регионални и че спирането на излъчването е било предварително оповестявано в ефира на съответния регион. Прекратяването на излъчването на УКВ без предупреждение, и то на територията на цялата страна, не се е случвало никога, каза пред "Свободна Европа" дългогодишният журналист на радиото Ясен Бояджиев. В петък сутринта "Хоризонт" можеше да бъде слушан само онлайн.

Скандалът в БНР избухна в четвъртък с решението на ръководството на БНР да свали от ефир и да отнеме съдебния ресор на известната журналистка Силвия Великова. Генералният директор на радиото Светослав Костов заяви, че по длъжностна характеристика тя е старши редактор, а не водеща и репортер, и затова е махната от ефир. Предложено й е да бъде командирована в Стара Загора, за да обучава кореспонденти, но тя е отказала.

Силвия Великова заяви, че е отстранена заради критиките си към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. "Имах разговори с досегашния директор на радиото и с новия, в които ми беше казано, че натискът за свалянето ми от ефир е толкова силен, че заплашва едва ли не радиото, защото ако не бъда свалена, ще бъде съсипано радиото. Приемам станалото като цензура", казa Великова пред "Дарик радио".

Отстраняването на журналистката предизвика бурно недоволство в социалните мрежи и журналистите започнаха да се организираха за протест в нейна защите пред сградата на БНР. Няколко часа по-късно от БНР съобщиха, че Силвия Великова е възстановена като водеща. Това обаче не спря недоволството и така се стигна до "профилактиката" в петък сутринта и до протест пред сградата на радиото по обяд.

УС на БНР също излезе с позиция по скандала, в която се посочват различни причини за отстраняването на Великова. Според нея смяната се наложила, защото СЕМ е глобил БНР за предаване, подготвяно от Великова, в което изтекли лични данни на непълнолетен. Втората причина за промяната е, че по време на отпуската си Великова се включила в "12+3" и призовала слушателите да участват в протест. В позицията на УС не се споменава протест срещу какво и кого, но не е трудно да се предположи, че става дума за протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

УС препоръчва на директора на "Хоризонт" и да назначи във всеки ресор по двама отразяващи репортери, "за да се гарантира плурализма на всички гледни точки". Как точно си представя УС този вид плурализъм, не е ясно, но позицията е потвърждение на думите на Великова, че е отстранена заради недоволство от отразяването на събитията в съдебната власт. "УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми", пише в позицията.

В момента "Хоризонт" е без директор, след като изпълняващият длъжността Николай Кръстев подаде оставка само ден, след като бе назначен, и пое отговорност за свалянето на Великова от ефир. Той твърди, че целият скандал е едно голямо недоразумение. "Никой не ми се е обаждал, не ме е съветвал, не съм питал може ли, не може ли", казва Кръстев.

"Развръзката изглежда успех, но за съжаление - дори и в личен план, не е повод за ликуване", констатира във "Фейсбук" Силвия Великова.

По традиция премиерът Бойко Борисов се разграничи от скандала и се изкара жертва. "Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно", коментира той в Руса. Попитан кой точно го прави, премиерът Борисов отговори: "И аз не мога да схвана кой". Борисов каза, че се е обадил още вчера на Великова като научил за отстраняването й, за да провери дали е вярна тази информация. Двамата се познавали лично още от времето, когато Борисов беше главен секретар на МВР, а Великова отразявала работата на ведомството. От тогава двамата се поздравявали по телефона за празници и поддържали нормални човешки отношения. "Като чух за тази глупост, ѝ се обадих да потвърди. Не го познавам директора на БНР, не съм го и виждал. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт дава парите, но не се меси, но съм и председател на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му иска оставката", каза Борисов.

БСП също излезе с позиция в защита на Силвия Великова, в която нападна управляващите начело с Борисов. Соцлидерът Корнелия Нинова определи ставащото в БНР като поредното посегателство върху свободата на словото и призова журналистите да не отразяват политиците, които го потъпкват. "Преди това бяха Генка Шикерова, Милен Цветков и много и още редица не само журналисти, но и хора, които критикуват властта и имат различно мнение, бяха уволнявани от работа, техните семейства бяха притеснявани, на техния бизнес беше посягано. Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре кого, уважаеми управляващи и г-н Борисов, ще дискредитирате? На кого ще запушите устата, кого ще оковете с белезници и ще ни подкарате към следствието?“, попита Нинова.

 

 

Още по темата