facebook
twitter

Първа страница

Румъния иска да пише докладите на Брюксел

Букурещ смята, че е обект на дискриминация в ЕС заедно с България с механизма за контрол в правосъдието
729
gov.ro
Виорика Дънчила и Франс Тимерманс (на преден план) на предишни преговори.

Румънската министър-председателка Виорика Дънчила обяви в тв интервю, че очаква в Букурещ първия заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, за да преговаря с него как да включи румънски експерти в писането на докладите по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Според информация на сайта News.ro Румъния възнамерява да упражни контрол над всяко изречение в следващия доклад, за да постигне прекратяване на наблюдението над правосъдната система и корупцията в страната, което продължава от първия ден на членството й в ЕС през 2007 г.

Тимерманс и Дънчила разговаряха и миналата седмица, когато зам.-председателят на комисията Юнкер и кандидат за бъдещ шеф на ЕК от ПЕС изразил пред румънската премиерка сериозна загриженост за съдебната система в Румъния. Дънчила е премиер на правителството на румънските социалисти в коалиция с либералдемократи.

„Разбрахме се да създадем комисия за анализиране на МСП точка по точка, комисия от експерти към правителството на Румъния и брюкселски експерти. Така правим важна стъпка, защото, както знаете, ние искаме да се прекрати МСП. Мислим, че МСП е дискриминационен, защото само Румъния и България са обект на такъв Механизъм за сътрудничество и проверка, а задълженията и правата трябва да бъдат еднакви за всички страни членки“, каза Дънчила.

Миналия месец Румъния повдигна обвинение срещу Тимерманс и еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова за участие в организирана престъпна група, чиято цел била да клевети Румъния чрез докладите по МСП. Последният доклад, излязъл през ноември 2018 г., бе остро критичен към Букурещ заради опитите му да спре борбата с корупцията на високо равнище и да ограничи независимостта на правосъдието. По същото време Брюксел огласи хвалебствен доклад за България, според който тя била постигнала големи резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията на високо равнище, както и в реформата на съдебната система. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща още при встъпването си в длъжност преди пет години, че ще прекрати действието на МСП до края на мандата си през 2019 г.

 

КОНТРА

Делегация от 30 румънски прокурори и съдии от различни съдилища в страната отиват на 4 април в Брюксел, за да информират Тимерманс за причините за протестите на магистратите в Румъния срещу съдебните реформи на правителството, срещу намесата им в работата на независимата съдебна система и опитите им да я контролират чрез промени в законите, налагани с правителствени укази.

Все още няма коментари

Още

Букурещ иска, а Вашингтон дава още войски за разполагане в Румъния

21.08.2019

1773 15
Бившият генсек на ЕК Зелмайер крие срещи с лобисти

19.08.2019

260
US комисия спря кандидат-посланика в Румъния заради обвинения в секс тормоз

19.08.2019

417

Влез или се регистрирай за да коментираш

×