facebook
twitter

Първа страница

Ремонтираният център на София пак се превърна в езеро

"Солунска", "Кристал" и "Славейков" потънаха под вода
2045
Водата по улица "Солунска" бе на път да влезе в околните магазини.

Огромни локви с размерите на малки eзера се образуваха в понеделник по току-що ремонтираната улица "Солунска" в София след изсипалите се дъждове, а водата заля и части от площад "Славейков". Ключовата улица и площадът са част от превърналия се в легендарен злополучен ремонт на т.нар. Зона 2 в центъра на столицата, включващ и улица "Граф Игнатиев". Официално той приключи на 28 май. От кадрите, които граждани разпространиха в социалните мрежи, се вижда обаче, че т.нар. линейни отводнители на "Солунска", за които от Столична община уверяваха, че ще бъдат вградени в самите бордюри по улицата, не функционират нормално и че след силен дъжд големи части от нея остават за часове под вода.

Както "Сега" писа, след официалния край на реконструкцията на "Графа" специална комисия установи, че от общо 40 дка отремонтирана територия забележки към работата на изпълнителя "Джи Пи Груп" има за 15 дка. В края на май кметът Йорданка Фандъкова заяви, че заради лошо изпълнение на строителните дейности фирмата ще бъде глобена със 109 000 лв., но допълни, че заради "няколко криви плочки" нов ремонт по "Графа" повече нямало да има. Не е ясно дали наводненият в понеделник участък е сред местата, към които комисията имаше забележки. 

Подобно на положението по "Солунска" бе и това в градинката "Кристал", която също дълго време бе затворена заради ремонт. Макар оградите покрай нея вече да са премахнати и тя да е достъпна за гражданите, след валежите голяма част от новите настилки също останаха под вода и през пространството почти не можеше да се минава. За разлика от "Графа" ремонтът на т.нар. Зона 4 в центъра, към която се числят "Кристал" и градинката при Софийския университет, все още не е приет от Столична община. И за него кметът Фандъкова обещава, че ще е безкомпромисна относно качеството и няма да позволи да се платят пари за лошо свършена работа.

Общо 20 са сигналите, подадени до 16 ч. вчера в пожарната след проливния дъжд в София. Повечето са за наводнени улици и подлези. Има и няколко сигнала за паднали дървета на пътното платно. Няма пострадали хора.
 

МЪЛНИИ

Мълния падна върху трафопост в София и го запали, съобщиха от МВР. При пожара няма пострадали, като известно време движението в района е било затруднено. Трафопостът се намира на бул. "Константин Величков". Междувременно порой, придружен с гръмотевици, причини тежки щети в Карлово. В двора на общинската администрация падна мълния, вследствие на което изгоряха телефонната централа и охранителните камери. Наводниха се още къщи, водата изрови уличния асфалт, на места нивото достигна половин метър. 

Ключови думи:

София, порой, Солунска
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И Ангел Джамбазки влиза в битката за кмет на София

21.09.2019

2041 41
Тротинетките - удоволствие за гражданите, главоблъсканица за чиновника
Манолова: Не се гордея с поведението си при протестите срещу Орешарски

18.09.2019

3462 79

Коментари

ablepsia

Ако не бяха махнали тротоарите от офандъчения и иво-опантелейчен "Г(р)аф", на продавачките в магазините нямаше да се налага да отблъсват водата с метли.

ВЪЗСТАНОВЕТЕТРОТОАРИТЕБЕ!

 

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Тротоарите пречат човек да се интегрира с движението...да се почуства трамвай, да речем или гондола, в последните дни..

Solace

Добавям още три основни забележки към градинката между СУ и Парламента:

- между първите стълби и вторите, се събира вода в единия край, просто защото е със сериозен наклон. Въпреки това, никой не е вденал да инсталира отводнителна шахта;

- пак там, на равното обаче, има отводнителна решетка. Е, вчера беше гьол...

- на вторите стълби някой изключителен тъ*анар и кр*тен е монтирал парапети - два в края и един в средата. Откак се помня на тези стъпала парапети не е имало. Освен че е грозно, друга работа не вършат - стъпалата са широки и ниски (за сметка на това махнаха полегатото удобство за инвалидни и детски колички и велосипеди).

Другите тъпотии като орязването на бивия плет, поставянето на дълги непрекъснати пейки и кривонаредените плочки няма да коментирам. Аааа, да - има и една изключително идиотска чешмичка (която май не работи). Не зная накъде ще тече струята, но или ще ти полива краката, или ще трябва да пиеш от отсрещния чучур...

Evasion

 Очевидно целта на ремонта е била да превърне част от столицата в нещо като Венеция. Иначе няма как да си обясним следното:

кметът Йорданка Фандъкова заяви, че заради лошо изпълнение на строителните дейности фирмата ще бъде глобена със 109 000 лв., но допълни, че заради "няколко криви плочки" нов ремонт по "Графа" повече нямало да има.

 

Н16
снимка на Н16

Тоест, тия които са я проектирали ремонта, не са се сетили, че като завали дъжд - водата няма къде да отива? Или са направили го така, че след време да трябва нов ремонт?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×