facebook
twitter

Първа страница

Прокуратурата слага на трупчета по 188 дела дневно

Държавното обвинение скри колко е платило като обезщетение за лошата си работа по 714 дела
3351
Илияна Кирилова
Сключването на споразумение с престъпниците е любим похват на подчинените на Цацаров. Така не се налага да се мъчат да доказват престъпленията в съда.

Мрачната тенденция за безнаказаност на престъпниците продължава - всеки работен ден прокуратурата оставя на трупчета средно по 188 разследвания, защото извършителят не е разкрит. За първите 6 месеца на годината спрените по тази причина досъдебни производства са 22 666. За същия период през 2017 г. са спрени 24 823 дела, а година по-рано - 27 358. Когато изтече давността им, те ще бъдат окончателно прекратени. Липсва сериозна сметка колко струва това на данъкоплатците - като пари, платени на разследващите, като вреди, нанесени от престъпленията, и като катализатор за бъдеща престъпност, но е очевидно, че загубите са унищожителни. 

Статистиката е от отчета на прокуратурата за първата половина на годината. Той беше публикуван на сайта й, след като „Сега“ го поиска по закона за достъп до информация. Откакто Сотир Цацаров е главен прокурор, тези отчети по правило не се огласяват. 

Като описва броя на спрените дела заради неразкрит извършител, държавното обвинение прави забележка, че заради законови промени от края на 2017 г. в актовете за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на хората, за които има данни, че са извършили престъпленията. Така те остават напълно анонимни. 

Масовото прекратяване на дела от години има ефекта на амнистия, макар и необявена официално. Тя беше факт и при предишния главен прокурор Борис Велчев. Ревизия в неговия мандат установи стотици хиляди производства, които стоят по бюрата на прокурори и следователи, макар че давността за разследването по тях отдавна е изтекла. Повечето се водят срещу неизвестен извършител, но има и такива срещу известен. И макар сега статистиката да показва спад, бройката остава огромна. Прекратените за първите 6 месеца на годината дела са над 33 хиляди. За същия период на 2016 г. и 2017 г. те са съответно 34 443 и 36 651. От отчета не става ясно колко от делата са се обезсмислили заради изтекла давност.

Споразумението си остава широко използван от всички прокуратури инструмент. То се прилага с пълна сила и от спецпрокуратурата, която работи главно срещу организирани престъпни групи, а отскоро и по делата за корупция по високите етажи на властта. Традиционно всяко трето дело, което прокуратурата внася в съда, е предложение за сделка. Споразуменията са предпочитани от подсъдимите, защото гарантират наказания под предвидения в закона минимум, макар и това да е само възможност, а не императив за съда. Споразумението с прокуратурата се одобрява само на една съдебна инстанция и влиза в сила. За да бъде одобрено, трябва да са възстановени щетите от престъплението и да е призната вина, но сделката е невъзможна без съгласието на прокуратурата. Първата половина от годината прокуратурата е сключила 5291 споразумения. Предишните две години те са съответно 5442 и 4929. През този период окончателно осъдените са 15 467, а оправданите – 431.


АБСУРД
Прокуратурата твърди в официален отговор до "Сега", че не събира информация за изплатените обезщетения по Закона за отговорността на държавата. Ясно е само, че е осъдена по 714 дела. Обикновено обезщетения търсят хора, които са били обвинени, а после оправдани. Някои обезщетения са за няколко хиляди лева, но има и за десетки и стотици хиляди. За първи път тази година данните отсъстват от доклада на прокуратурата и тя настоява, че не разполага с тази информация, макар че парите излизат от бюджета й и със сигурност там има такова перо.  В доклада за 2016 г. тази информация присъства - там се казва, че присъдените обезщетения по влезли в сила осъдителни решения по Закона за отговорността на държавата са 2.5 млн. лв. Година по-рано са пак толкова, а през 2014 г. са 3.65 млн. лв. 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как арестът замени присъдите
Прокурори от 15 страни в ЕС искат бърз достъп до Viber, WhatsApp и Skype

04.12.2019

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

1278 12
Прокуратурата отказа на Гебрев информация за покушението му

Коментари

ГАМЕН

Все по ясна става картинката подобна на 09.Септември 1944 год. и все повече масите не искат да живеят по старому а управляващте да управляват по старому. Старому е ключовата дума.

генек

Абе, нищо не разбирате! Питайте "професионалистите" - ей сега ще ги пратят...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Proculus
снимка на Proculus

Вероятно даскалите по литература с претенции да са и културолози разбират повече от "професионалистите", поради което последните мълчат. Дачкова е заменила Димитров в регулярното плюене през няколко месеца, което и беше предречено при предходното плюене по същата тема. Впрочем, мантрите остават едни и същи, поради което за пореден път призовавам Дачкова и Димитров да ни посочат данни да речем за държавите от ЕС - там по колко престъпления годишно се завеждат, колко биват разкривани от полицията и колко биват поставяни на трупчета по терминологията на написалата текста. Не е зле да се отчете и обстоятелството дали в държавите, където разумът надделява над писъците на литераторите - разбирачи, се водят наказателни дела за кражба на три буркана компот, счупено стъкло на автомобил, отсечен клон на дърво и т.н.

Solace

Защо трябва да се сравняваме с други в това? Ако те "слагат на трупчета" в пъти повече, това повод за гордост у ннас ли е?

А ако някой свие три буркана компот безнаказано, ще свива всеки ден по толкова. Докато накрая някой, който е бъхтал да направи компотите, влагал е труд и средства, не утрепе крадеца. Тогава ще викаме, че жертвата нямал присъди, че не се сигнализира на полицията и т.н. 

 

П.п. примерът с компотите е с условието, че в България с кражба в малки размери (в НК липсва точно определение) обикновено никой не се занимава. И ако за някого 3 компота са нищо, за друг може да са храна за 2-3 дни.

генек

Атака срещу личността от безличието...

А е ясно - участниците в забъркване на кашата няма да критикуват буламача си...

Пък имена не съм споменавал.

Минавара група мъже край реката. Там жени перели. Единият казал: "Знаете ли ноя е луда?". И веднага се развикала влизката: "Я да си вървиш по пътя, че като взема бухалката..."

Друг се засмял: " Не питай за лудото, то само ще се обади..."

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Apolitichen

Вероятно даскалите по литература с претенции да са и културолози разбират повече от "професионалистите", поради което последните мълчат.

Професионалистите защо мълчат? Да не изповядват максимата, че мълчанието е злато!? Ама голямо мълчание пада по 30 хил. и кусур дела годишно.

 

водят наказателни дела за кражба на три буркана компот, счупено стъкло на автомобил, отсечен клон на дърво и т.н.

Тия неща се плащат от застрахователя. Ама у нас застрахователят чака да приключи наказателното производство за да види как да не плати.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×