facebook
twitter

Първа страница

Политическата съдба на Цветанов вся разкол в коалицията

Централната фигура в имотния скандал се сниши пред призивите да даде повече информация за действията си
4949
Снимка: Архив
Очаква се ключовата развръзка в имотната афера - решение за политическата съдба на Цветан Цветанов.

Двете оставки в имотния скандал на управляващите направиха още по-оглушително мълчанието на централната фигура в него - зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. След развоя на събитията в събота, когато министърът на правосъдието Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева подадоха оставки - Цачева по собствено желание, а Колева по искане на Борисов, Цветанов се покри. До редакционното приключване на броя никакъв коментар не дойде и от четвъртия участник в скандала, Вежди Рашидов.

"Така работи ГЕРБ - разумно и в интерес на хората. А всичко останало е обикновено продуциране на фалшиви новини от партийните централи" - това е последната публикация на Цветанов във Фейсбук по повод повишения кредитен рейтинг на България и явно визирайки скандала с апартаментите, купени на занижени цени. Цветанов е до 26 март в САЩ на конференция.

В отсъствието на Цветанов коментарите от страна на колегите му в управляващата коалиция бяха разнопосочни. Като глас на недоволството се изяви вицепремиерът Томислав Дончев, сочен като негов съперник в ГЕРБ. Той не скри безпокойството си от последиците, които аферата може да има за партията, особено предвид предстоящите европейски и местни избори. "Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс“, коментира Дончев пред БНР. Той беше един от малцината, които смятат, че Цветанов дължи още обяснения. „Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор - отношенията с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той“, изтъкна Дончев. За да не прозвучат думите му като атака срещу Цветанов, той побърза да припомни неговата „водеща роля в организацията на партийния живот. Той има и талант, и информация, и огромен опит, и огромно влияние“.

Министърът на транспорта Росен Желязков също не смята случая за приключен. Нито премиерът Борисов, нито г-н Цветанов са хора, които ще заметат темата. Не очаквайте тази тема да утихне естествено. Тези решения ще бъдат взети в рамките на партията. Сигурен съм, че ще бъдат публични, отговорни, колективни и колегиални, защото ГЕРБ е показала, че има и опита, и практиките за това“, коментира той. С изключение на лаконичното съобщение на правителствената пресслужба за оставката на Цачева, премиерът Борисов също запази мълчание през почивните дни.

Коалиционните партньори на ГЕРБ бяха доста по-предпазливи. Вицепремиерът Красимир Каракачанов въобще отказа да коментира Цветанов и "личните" мотиви за оставка на Цачева. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров очаква "раздвижвания" по отношение на втория човек в ГЕРБ. „Той е председател на парламентарната група на ГЕРБ и обикновено на предизборния щаб. Моите очаквания са, че там ще има някакви промени“, прогнозира Сидеров.

Най-ярка беше реакцията на Валери Симеонов. "Не знам как тази партия съществува с такъв лидер, който е готов да хвърли всеки в бездната само и само да продължи да се кандилка отгоре на властта", упрекна той Борисов в интервю пред "Фокус". Скандала определи като „просташки лов на вещици“, а за обществото заключи, че то "просто превъртя".

Както е традицията в такива случаи, подалите оставка бяха възнаградени с овации за качествата им, а от изказванията им не пролича да изпитват вина. Реакциите и на замесените, и на колегите им показаха, че притесненията им са по-скоро свързани с политиката, отколкото със закона и морала. Цецка Цачева беше приветствана за "моралния акт" от няколко страни, а от обясненията й стана ясно, че основното й съображение е да не нанесе вреда на имиджа на правителството и персонално на премиера. „Докато вървят проверките на антикорупционната комисия и на Върховна касационна прокуратура не е редно да изпълнявам функциите си на министър на правосъдието“, обясни тя. В същото време ясно показа, че не очаква проверките да стигнат до негативен за нея резултат. „Нямам никакви притеснения за извършени престъпления, тъй като не съм в никакви връзки с фирмата продавач, нито пък може да се говори за злоупотреба с власт“, заяви Цачева.

АПЕЛ

"Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика", обяви депутатът и водач на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева. Като основание посочи не само имотния скандал, но и лобисткото законодателство на управляващите – по данни на стопанската камара 42% от законите, приети от контролирания от ГЕРБ парламент, обслужват частни интереси. Съпартиецът й Георги Свиленски изказа интересното предположение, че информацията за апартаментите, която е в дъното на скандала, идва от чужбина. „Затова заминаването на Цветанов за САЩ много ми напомня на посещението на Лютви Местан в турското посолство, когато беше сменен“, посочи соцдепутатът. Той изрази съмнение, че проверката на държавната антикорупционна комисия ще стигне до истината, тъй като е „назначена лично от Цветан Цветанов, а членовете й са негови номинации и тези, които назначават комисията, няма как да бъдат проверявани“.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов поиска копие на меча на хан Кубрат

24.05.2019

2257 54
Партийната субсидия е по-голяма гавра, отколкото мислехме

24.05.2019

Людмил Илиев

3406 5
Борисов отрича да има недекларирана къща

23.05.2019

3300 40

Коментари

Sapienti_sat

В дневния ред на г-н Цветанов в Америка има ли планирана закуска или поне брънч?

Традициите трябва да се почитат! 🍲🍴

SINDBAD

Скандална версия от редиците на управляващите е на път да взриви политическите и медийни среди. Според нея, в основата на “Апартаментгейт” е вицепремиерът Томислав Дончев. 

 

Политикът от две години стратегически се подготвя за овладяване на управляващата партия. Разкритията за съпартийците му пък са директен удар, както срещу Цветан Цветанов, така и срещу Вежди Рашидов. Правосъдният министър Цецка Цачева е попаднала на мушката единствено, за да направи атаката от лобито на Дончев не толкова явна,

 

Magi

Политичеката съдба на посочената личност е в кофата за боклук, както и на цялата герб.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×