Медия без
политическа реклама

Пернишката топлофикация отвърна на проверките с рекет

След обгазяването градът остана и без топла вода

06 Септ. 2019
Периодични протести заради мръсен въздух има и в София, както и в част от големите градове на страната като Бургас и Русе.
БГНЕС
Периодични протести заради мръсен въздух има и в София, както и в част от големите градове на страната като Бургас и Русе.

"Топлофикация-Перник", свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, отвърна на проверките за нерегламентирано изгаряне на боклуци с рекет. След като градът бе обгазяван многократно, в четвъртък остана и без топла вода. Причина за това е, че ден по-рано от екоминистерството спряха принудително два от генераторите. Мярката бе наложена, след като екоинспектори засекли, че тецът гори биомаса, а това не влиза в издаденото разрешително на дружеството.

В допълнение късно следобед в четвъртък от дружеството разпространиха обръщение до парламента, Министерството на енергетиката, КЕВР, община Перник и до жителите на града. В него се предупреждава, че не могат да гарантират завършване на одобрената ремонтна програма, сигурността на доставките на основното гориво за неопределен период от време, доставките на битова гореща вода и отопление. Освен това заплашват, че ще търсят правата си по съдебен ред срещу институциите, отговорни за спирането на работата на съоръженията.

Спирането на топлата вода и заплахата градът да остане и без отопление през зимата реално са по-скоро откровен рекет, тъй като централата би могла да продължи работа, като гори само въглища. В същото време оттам продължават да оспорват, че работят с непозволено гориво. В четвъртък изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов заяви пред Би Ти Ви, че в теца не се горели боклуци. Той подчерта, че през последните дни в "Топлофикация-Перник" се използват само кафяви въглища, а отпадъците, които се намират на площадките до централата, са само на склад.

"Боклуците са на наша площадка, която е отдадена под наем на друга фирма, стоят на склад. От 8-9 месеца стоят отпадъците. Малко са местата в града, които отговарят на условията за съхранение на такъв вид отпадъци", обясни Спасов. В началото на седмицата обаче министърът на околната среда Нено Димов заяви, че има "движение на отпадъци", макар че така и не конкретизира точно какво има предвид. Вместо да влезе в правомощията си, министерството поиска помощ от ДАНС и МВР, за да се установи кой е източникът на замърсяването. В сряда от прокуратурата му върнаха топката и обявиха, че проверките трябва да се направят от екоминистерството, а полицията ще съдейства. "Изненадващите" визити ще са в рамките на един месец, а дали и кога ще се проверява след това, не е ясно.

ИСКАНИЯ

На фона на периодични протести жителите на Перник поискаха в града да бъде поставена още една измервателна станция за качеството на въздуха в района на теца. Досегашната е в центъра, твърде далеч от източника на замърсяването. "Не сме тук, за да нападаме топлофикационното дружество, не бива перничани да са пред дилемата дали да са топлофицирани детските градини, или да дишат чист въздух", обясни жена от града. Протестиращите дори твърдят, че въздухът е станал по-чист в последните два дни, след като започнаха проверките.

ЖЕСТ

Държавната компания "Булгартрансгаз" ще инвестира над 1 млн. лв. в реконструкцията на газовата станция "Страшимирово". Тя захранва ТЕЦ "Варна", чийто мажоритарен собственик е Ахмед Доган. По информация на "Капитал" след този жест догодина ще могат едновременно да работят и трите блока на централата, докато сега газовата инфраструктура позволява пускането на само по един от тях. Изданието припомня, че това е поредният реверанс към почетния председател на ДПС - не бяха проверени произходът на парите, с които бе купен тецът, предоставянето на скъпи договори за поддържането на студен резерв и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?