Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новият украински президент се захваща с войната в Донбас

Руският президент отказа засега да поздрави Володомир Зеленски, западните лидери очакват реални реформи от него

23 Апр. 2019
ЕПА/БГНЕС
Володимир Зеленски заяви, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната.

Володимир Зеленски заяви вчера, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната, съобщиха агенциите. "Ние ще продължим докрай преговорите, за да се постигне прекратяване на огънят", каза издигнатият от партия "Слуга на народа" след първите резултати от екзитпол анкетите, сочещи го за безспорен победител на балотажа на президентските избори. Той заяви, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и че смята да ускори Минския процес. "Ние ще водим много мощна информационна война, за да бъде прекратен огънят в Донбас. Скоро ще оповестим нашия план за действия", посочи Зеленски. Той даде да се разбере, че смята да смени ръководството на Генералния щаб на армията, както и да назначи нов главен прокурор на мястото на Юрий Луценко.

Във видеообръщение, разпространено в "Телеграм" от изборния му щаб, Зеленски заяви, че неговата победа на президентските избори в Украйна представлява обединителен фактор за страната, съобщи ТАСС. "Главното което направихме, е, че обединихме нашата страна, нашия живот, нашия народ. Благодаря", каза Зеленски . Той спечели на балотажа със 73%, близо три пъти повече от действащия държавен глава Петро Порошенко, който призна своето поражение, но каза, че "няма никога да напусне политиката".

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков заяви, че в Кремъл смятат за преждевременно президентът на Русия Владимир Путин да се обади на Зеленски, за да го поздрави за победата. Той също така отбеляза, че е рано да се каже дали Москва може да работи с новия украински президент. Песков поясни, че Москва "уважава" избора на украинския народ, въпреки че трябва да се признае, че на 3 милиона украинци в Русия им беше отказано правото на глас. Редица лидери на държави, включително и ЕС, поздравиха комика за победата на вота в Украйна.

Анализ - на 13- а стр.

 

910712 ОБЕЩАНИЯ

Представител на щаба на Володимир Зеленски изброи осем законопроекта, които ще бъдат първите, които ще бъдат представени на Върховната рада, според уебсайта на Громадське тв. Според Дмитрий Разумков те са работили по проекти още преди изборите. "Това е закон за демокрацията, разширяване на нормите на пряката демокрация, вдигане на парламентарния имунитет, президентския имунитет, отзоваването на депутат, имунитет на съдиите и закон за импийчмънт - това е първото, което ще отиде в парламента", каза Разумков.

 

 

 

Още по темата