facebook
twitter

Първа страница

Недоволството от властта прати ГЕРБ на драматични балотажи

Само в четири от областните градове кандидатите на Бойко Борисов спечелиха убедително на първи тур
4 356
 Илияна Кирилова
Избиратели търсят кандидата, за когото искат да гласуват в изборните списъци. Активността на местните избори бе около 43% към 18.30 часа.

ГЕРБ потвърди водещата си позиция на българската политическа сцена в осмите местни избори след демократичните промени, но на много места недоволството от управлението е видимо. Въпреки че този път ГЕРБ ползваше подкрепата на СДС, само в четири града кандидат-кметовете на коалицията бяха избрани още на първи тур. В няколко от доскорошните крепости на управляващите се очертават драматични балотажи.

Димитър Николов отново бе категоричен в Бургас, Данаил Панов запази Велико Търново за ГЕРБ въпреки доброто представяне на Весела Лечева (БСП), Живко Тодоров спечели очаквано Стара Загора, а Златко Живков взе Монтана.

ГЕРБ обаче не успя да излъчи кметове още на първи тур в София, Варна, Благоевград, Габрово, Русе, Смолян и Ямбол - така, както направи преди 4 години. 

Очаквано Йорданка Фандъкова не успя да вземе столицата на първи тур и отива на поправителен с издигнатата от инициативен комитет Мая Манолова. Разликата между двете е по-голяма от прогнозираната - около 10%, но е преодолима, ако цялата опозиция се обедини зад кандидатурата на бившия омбудсман. 

В Пловдив също няма победа на първи тур - там Здравко Димитров ще се бори на втори тур с Дани Каназирева, която постигна изненадващо добри резултати и изпревари кандидата на "Патриотите" Славчо Атанасов. 

Разправиите в ГЕРБ-Русе дадоха негативен резултат и кандидатката на управляващата партия Диана Иванова изостава от Пенчо Милков от БСП преди балотажа.

В Плевен Мирослав Петров от ГЕРБ загуби първия тур на кметските избори, в който поведе досегашният кмет Георг Спартански. В Благоевград Атанас Камбитов не успя да победи на първи тур и отива на балотаж срещу подкрепяния от социалистите кандидат - Румен Томов.

Станислав Дечев отвя конкуренцията в Хасково (48%), но също отива на балотаж - срещу Коста Стоев от БСП.  Кандидатът на ГЕРБ в Пазарджик не успя да стигне дори до балотаж, на който отиват досегашният кмет Тодор Попов и Благо Солов от БСП. 

И в Бургас, и във Велико Търново ГЕРБ постигна по-ниски резултати в изборите за общински съвет от тези в изборите за кмет. Интересно е, че в Бургас на второ място по общински съветници ще е партия Средна европейска класа.

Като голям губещ отново се очертава градската десница, която не успя да стигне до балотаж в нито една от големите общини. Кандидатът на Демократична България в София бе почти застигнат от независимия Борис Бонев, като двамата заедно може би имаха шанс да изместят Мая Манолова от второто място. ДБ (19.1%) води драматична битка за второто място за Общинския съвет с БСП (19.1%). В Пловдив пък Атанас Костов от ДБ остана с под 5% и зае шесто място.

Разпадът на "Обединените патриоти" също даде резултат - Джамбазки не успя да пребори десните в София, а Славчо Атанасов не постигна очакваните резултати в Пловдив. Тандемът между ВМРО и НФСБ обаче окупира в редица общини третото (Русе, Благоевград) или четвъртото (Плевен) място.

Социалистите също са сред губещите. Кандидатът на БСП в Пловдив Николай Радев остана на четвърто място с под 10%. Кандидатите на левите в Плевен Илиян Йончев и в Добрич Георги Петков също останаха далеч от балотажа. 

ДПС очаквано взе Кърджали, макар че до късно снощи не бе ясно дали Хасан Азис минава 50%. Движението постигна добри резултати и в Търговище, където Хамди Илязов отива на балотаж. Същата е ситуацията и в Смолян, където с близки резултати са Николай Мелемов (ГЕРБ), Стефан Сабрутев (БСП) и Кирил Хаджихристов (Новото време).

Изключително драматична е битката в Ямбол, където четирима кандидати - Валентин Ревански (Пряка демокрация), Димитър Иванов (ГЕРБ), Георги Славов (независим) и Катя Георгиева (БСП), са в рамките на 15-20% и до последно няма да се знае кой ще отиде на балотаж.

Местни избори 2019 ще останат в историята не само с ареста на кандидата за кмет на Несебър Николай Димитров, а и с факта, че той спечели изборите на първи тур. Според екзитпола той ще събере 60%.

Първият тур на местните избори премина без гръмки скандали и при активност, която бе сходна с тази на местните избори през 2015 г. - около 50%.

Ключови думи:

местни избори, ГЕРБ, БСП, ДПС
7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разединение на пленума на БСП след преизбирането на Нинова

19.09.2020

3113 21
ГЕРБ и БСП се сблъскаха за бордовете на големите болници

18.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1772 5
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

15837 12

Коментари

slavabg

Чуйте, чуйте каква песничка запя Бочка:

 

"и демократ съм, и десняк съм

 

винаги да ви прекарам - готов съм"

 

?

 

 

 

Хулиган

И сега като почнат едни обяснения...

http://www.drago.info/index.php/2019/05/28/rezultati-ot-izborite/

Сармат
снимка на Сармат

Къде видяхте недоволство?!

Каубой
снимка на Каубой

ОФ фронт! Къде ли е вечната к???а министърът на войната Кимон Георгиев? Смешно, другари комунета, смешно..

Интервал

Никакво недоволство нЕма. С ГРЕБ към светли бъднини ? Още утре да е в учебниците по история в началното.

Erato

Драматични, комични, епични, логични - резултат един: ГЕРБ за пореден път разгроми комунягите!

дядо Илия

Абсолютно нормално! Хората бързо свикват с нещата, независимо дали са положителни или отрицателни. И това е във всички сфери - същотро е с колите - купиш си някаква и след година две ти омръзва, започваш да се оглеждаш и ако имаш финанси и възможности я сменяш. Някои правят това и с работата си и ли с жена си/мъжа си ! Така, че вече е време и ГЕРБ да  е сменен, но няма подходящ кандидат! Пожелавам обаче на софиянци, понеже са многознайковци и разглезени, да изберат МаяМа и тогава да видят големия курбан!

Влез или се регистрирай за да коментираш