facebook
twitter

Първа страница

МВР прати жандармерия срещу кметове в Перник

Обхванатите от водната криза населени места са пред бунт заради бездействието на управляващите
2 537
Регионалният министър Петя Аврамова най-сетне намери време за Перник, но това не уталожи недоволството на кмета Станислав Владимиров.

Бездействието на правителството предизвиква огромно недоволство в Перник и другите населени места, обхванати от водната криза. Кметът на Перник Станислав Владимиров обвини в прав текст регионалния министър Петя Аврамова в безхаберие, след като срещата с нея не доведе до никакво полезно решение извън затягането на режима на водата. Ялов се оказа и опитът на кметовете на Рударци, Драгичево и Кладница да притиснат ВиК-Перник  за намиране на изход от ситуацията. Кметовете нахлуха в дружеството, но само се изпокараха с управата. Заради напрежението министърът на вътрешните работи Младен Маринов прати в града жандармерия, започва и прокурорско разследване за безстопанственост.

"МРРБ не направи нито крачка в правилната посока за всички онези ангажименти, които бяха поели преди месец - за сформиране на нови аварийни екипи, за допълнителни водообхващания, за търсене на варианти да се доведе повече вода до язовир „Студена“. За съжаление, нищо от това не се случи", каза Владимиров. След като се оплака, че един месец регионалният министър Петя Аврамова не намира време за Перник, Аврамова го покани на среща в София. На нея обаче се разбра, че въведеният режим само е увеличил авариите по мрежата и не е спестил нищо, поради което трябва да се затегне още. Така последното предложение е вместо два пъти дневно перничани да имат вода само веднъж за 6 часа, а някои села като Кладница, Витановци и Голямо Бучино, както и кв. Църква ще имат вода само на четни дати.

Според Владимиров срещата в МРРБ е показала, че министерството не може да се справи с кризата в Перник. За него единственият с воля да се предприемат мерки е премиерът Бойко Борисов, но надолу по веригата ентусиазмът се изпарявал. Владимиров разкритикува държавата и за напрежението, създадено около смяната в ръководството на ВиК-Перник. То трябва да се оглави от нов управител - Илиян Илиев от Шумен, но Илиев не може да встъпи в длъжност до провеждането на конкурс за нов шеф на тамошното ВиК заради съдебно разпореждане. "Те не могат да осигурят питейна вода на голяма част от абонатите на община Перник точно поради липсата на добра организация. Надявам се новият управител да има достатъчно експертиза", коментира Владимиров.

Без никакъв резултат завърши и срещата на кметовете на Рударци, Кладница и Драгичево с ръководството на ВиК-Перник. Според информация на сайта zapernik.com срещата е протекла при пълна какофония, а участниците са се изпокарали. На изричен въпрос ще се увеличат ли авариите заради спирането и пускането на водата покрай режима досегашният шеф на ВиК Иван Витанов казал: "Много ясно...". Витанов е успял да ядоса кметовете с твърдението, че хората поливат с питейна вода градините, а после е прехвърлил топката към общината заради неналагани глоби за миене на автомобили с чешмяна вода.

Заради напрежението министърът на вътрешните работи Младен Маринов прати в града жандармерия. "Най-вероятно служителите на ВиК в града са искали съдействие", обясни лаконично Маринов, като увери, че операции по опазване на обществения ред има не само в Перник. Започват и прокурорски проверки по случая. Окръжната и районната прокуратура в Перник ще разследват за безстопанственост ВиК-Перник, а останалите материали ще бъдат пратени на Специализираната прокуратура за евентуално предприемане на действия срещу кметове и областен управител.

ПРЕДИЗВЕСТЕНО

Перник е сред критичните градове в риск от засушаване, сочи анализ на Института за изследвания на климата, атмосферата и водите за засушаването в България ( http://cawri-bas.eu/sushata-v-balgariya/). Според учените основната причина за периодичните кризи във водоснабдяването в този район е липсата на акумулиращи обеми и загубата на милиони литри неоползотворена вода. "Липсват акумулиращи обеми, така че в сухи години не само разположените в поречията напоителни полета, но и водоснабдителните системи на населените места страдат от хроническа липса на вода (гр. Дупница, гр. Благоевград, гр. Перник, гр. Кюстендил), изтъкват от БАН. В аналогична ситуация са и други големи градове в страната - Враца, Монтана, Ловеч, Троян, Плевен, Габрово, Севлиево, Трявна и др. Като ключови мерки са посочени изграждането на водохранилища за улавяне на водите от пролетното пълноводие, реконструкция на водопроводните мрежи и довършване на обекти от местно значение за решаване на проблеми в питейно-битовото водоснабдяване.

С РОЗОВИ ОЧИЛА

Рисковете не са особено видими в областната стратегия за развитие на региона 2014-2020 г. В нея бодряшки се подчертава: "Областта има изключително нисък интензитет на потребление на вода, с тенденция за намаление (около 9% в периода 2007-2010). Отчасти това се дължи на ниския дял на земеделието в местната икономика... В допълнение, в сравнение със средното за страната, областта е значително по-ефективна при използването на водата, измерено чрез показателя генериран БВП на изразходен куб.м вода". Все пак от документа става ясно, че отделни общини са определени за проблемни по линия на водоснабдяването и е необходима целенасочена подкрепа. По този показател Перник е извън критичния списък, защото под 30 на сто от населените места в общината ползват питейна вода с отклонено качество или имат режим във водоснабдяването за последните 3 г. Нищо чудно нова областна стратегия на общината да "повиши" резултата си по показателя.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Безплатното" саниране ще има варианти за бедни и богати

15.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3225 8
В Перник пак изчезват колосални количества вода

09.09.2020

7107 17
Софийският водопровод към Перник остава и без разрешително

28.08.2020

2264 4

Коментари

БОКО

АЛОО Перник защо Ви е вода нали мутрокомуниста от Банкя Ви докара италианския боклук на мафията да го горят топлофикацията да пукнете по бързо и да не протестирате ..Същото направи и мутрометресата Йорданка в София където в завода за боклук ще гори боклука на италианската мафия и ще вдига данъците мЪршата ..ИЗБРАНА ОТ МАНГАЛИ И МУТРИ

Каубой
снимка на Каубой

Друго ди е Флагмана на цоциализма, Кремиковци, нъл тъй! Ай, другарю наш!

БОКО

Kakъв цоциализъм те гони ..Виж мутрокомунизма на банкянската МУТРА ...способна да изтрепе хората от глад и жажда бе смотл

Va

Е, пратили жандармерия, обадете се пак като дойде армията...

Domi

Това е продължавало с години назначените калинки са пропуснали да го видят....

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Да му се не види макар:

с ей тези очички съм чела, че най-много валежи падат в Перник.

Това се вижда в частност и от Фигури 7 и 12 от посочената в статията страница

http://cawri-bas.eu/sushata-v-balgariya/

Пак там може да се направи интересно сравнение между обилните валежи (Фиг.13) в Перник

и засушаването на почвите там (Фиг. 14).

Какво става? Господ дава, ВиК/Регионалното министерство/областният и кметът не дават?

Влез или се регистрирай за да коментираш