facebook
twitter

Първа страница

Мигрантите в България се увеличиха с 81.7%

МВР отчете рязко увеличение на задържаните нелегално пребиваващи у нас, а центровете за бежанци са почти празни
2 742
 Министерски съвет
Според премиера Бойко Борисов България проблем с мигранти няма.

Докато премиерът Бойко Борисов обяснява, че няма никакъв бежански натиск върху България, защото се е разбрал с турския президент Ердоган по въпроса, според официалните статистики на МВР нелегалните мигранти у нас са се увеличили близо два пъти. При това става дума само за задържаните от органите на реда, а не за тези, които продължават да минават безпрепятствено през страната или пък да се разхождат необезпокоявани във вътрешността й.

През юли са задържани общо 298 граждани на трети страни, от които 27 на вход, 60 - на изход без регистрация и 211, които пребивават незаконно във вътрешността на страната. Броят им е с 81.7% по-голям в сравнение с предходния месец (164 лица), пише в Месечна информация относно миграционната обстановка в България за юли 2019 г. Това са последните данни в сайта на МВР, но тенденцията вероятно се е запазила и през август.

Според справката през януари-юли 2019 г. са задържани общо 1256 граждани на трети страни. От тях на входа на държавната граница – 253, на изхода без регистрация – 261 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната 742 лица. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2018 г. (995) се отчита увеличение с 26.2%. 

В същото време Нова тв показа клипче, на което с надпис България и емотикон усмивка се вижда дълга опашка от мигранти, които се катерят по стълба, за да преминат ограда, за която се твърди, че е тази по българо-турската граница. Телевизията изрично отбеляза, че от Гранична полиция не са пожелали да коментират, но не са отрекли, че става дума за нашата граница.

Вътрешният министър Младен Маринов също отчете ръст в опитите за нелегално преминаване на българо-гръцката граница и свърза това с усложняването на ситуацията в Близкия изток и Турция. "Следим процесите в Турция. Виждате какво се случва. За съжаление тези процеси не зависят само от нашето желание. Те са по-глобални и, естествено, когато има раздвижване и някакви притеснения, ние сме длъжни да вземем мерки. Наистина българо-турската граница се охранява добре. Има изградени съответни съоръжения, но имаме проблем със сухоземната граница с Гърция. Поради тази причина сме дислоцирали допълнително командировани сили, така че да можем да пазим сигурността на границата. Отчитаме ръст в опитите да бъде премината нелегално тази граница. Имаме добро взаимодействие с гръцките власти", каза Маринов на конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа" вчера.

В същото време центровете за мигранти и бежанци са почти празни, като и досега няма смислено обяснение къде изчезнаха десетките хиляди, които минаха през тях през последните години. Но пък съобщенията за задържани мигранти в различни западноевропейски държави, преминали през България, са почти всекидневни. Според справките на МВР в момента в домовете на вътрешното министерство са настанени 216 от т.нар. граждани от трети страни при капацитет от 700, или те са запълнени на 30%. В центровете на Държавната агенция за бежанците са настанени 427 лица при капацитет от 5160, което означава 8.3%. Според МВР на външен адрес са регистрирани други 162 лица, които обичайно също изчезват.

Най-много са заловените мигранти от Афганистан и Ирак. Прави обаче впечатление, че са се увеличили задържаните от Турция, както и че рязко намаляват тези от Сирия.

Само преди три месеца при срещата си с премиера на Свободна държава Бавария Маркус Зьодер в София премиерът Борисов не спря да се хвали колко много е направено при неговото управление за овладяване на мигрантската вълна и на проблема с мигрантите изобщо. "На първо място сме в Европа по задържани, арестувани, дадени на съд и с присъди каналджии. За пример в Европа сме", похвали се той. "Само за 2018 г. са осъдени 133 лица за каналджийство. През първите три месеца на тази година имаме 30 осъдени", обяви още Борисов, пропускайки факта, че на практика почти всички заловени се споразумяват с прокуратурата и се измъкват с условни присъди. "От 6904 нарушения на турската граница сме задържали 761 лица, а 5492 лица самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули по линията на границата. През 2018 г. са регистрирани 5311 граждани на трети страни, което е намаление с 23%", отчете в същото време министър-председателят. После разказа, че "страната ни е върнала и хиляди афганистанци със самолет, преминали нелегално в България", и се оплака, че "по границата с Гърция имаме съществени проблеми". "Там нямаме заграждения и като шенгенска граница тя е дълга над 800 км", допълни премиерът.

Официалните данни на МВР обаче са съвсем различни и далеч по-скромни. Така например за юли т.г. са върнати само 94 незаконно пребиваващи граждани на трети страни. През периода 01.01.-31.07.2019 г. пък са върнати общо 528 незаконно пребиваващи граждани, като сред тях преобладават лицата от Ирак – 20.8%, Афганистан – 11.4% и Иран – 9.5%. Така че не е ясно за какви хиляди върнати афганистанци говори Борисов.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турция и Гърция влязоха в сблъсък за границата си при река Марица

23.05.2020

4820 20
10 мигранти се разхождат насред пандемията край Пазарджик

08.05.2020

505 3
Пожар гори при границата със Сърбия край Трекляно

19.04.2020

138

Коментари

Калинчо

Да бдим, защото сред тях може да има шпийони-русофили, събиращи важна класифицирана информация за тенденциите в тиквовината ни!

peniko

Нали до преди не много отдавна нямаше никакви проблеми, пак по думи на премиера.....сега проблемът бил границата с Гърция. Значи пари требват спешно за нов стобор......

Влез или се регистрирай за да коментираш

×