Медия без
политическа реклама

Грешка в решението на съда прати шефа на "Тад груп" в ареста

Магистратите объркаха Иван Тодоров с другия обвиняем за кибертероризъм - Георги Янков, в доказателствата на прокуратурата

Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров отказа да коментира обвинението на прокуратурата, като единствено заяви, че не е поръчвал нищо.
БГНЕС
Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров отказа да коментира обвинението на прокуратурата, като единствено заяви, че не е поръчвал нищо.

С фрапираща фактологична грешка в решението си Апелативният специализиран наказателен съд изпрати в ареста собственика на фирмата "Тад груп" Иван Тодоров, който е обвинен в подбудителство към кибертероризъм заради хакерската атака срещу НАП. Първоначално Тодоров беше освободен от първоинстанционния съд под гаранция от 100 хил. лв., но вчера магистратите счетоха, че има обосновано предположение за неговата съпричастност към престъплението, в което е обвинен служителят му Кристиян Бойков.

За да аргументира решението на съда, съдията-докладчик Венелин Иванов се позова на доказателствата, които прокуратурата изпрати до медиите в края на миналата седмица. По негови думи в тях присъства записан разговор между Иван Тодоров и 20-годишния Бойков на терасата на фирмата. В него младежът изразил съмнения, че ще бъде постигнат желаният ефект след разпращането на базата данни на НАП до медиите. Освен това бил записан разговор на Тодоров с непознат, в който се обсъждали изтеклите данни. Това обаче не отговаря на истината, тъй като в доказателствения материал, представен от прокуратурата, ясно се вижда, че разговорите са водени от търговския директор на "Тад груп" Георги Янков, а не от собственика Иван Тодоров. "Съдът направи фактическа грешка. Той се позова на снимки, в които участват други лица. На практика той се позова на доказателства, които не касаят Иван Тодоров", заяви пред журналисти адвокатът му Георги Стефанов.

Изненадващо на заседанието в спецсъда вчера дойде и Кристиян Бойков, който е обвинен като извършител на хакерската атака срещу приходната агенция. Той обаче отказа да коментира обвинението срещу него, като заяви единствено, че се чувства добре. Прокуратурата отново поиска мярката за неотклонение на Иван Тодоров да се гледа при закрити врати, тъй като доказателственият материал по делото съдържал чувствителна информация за застрахователни и банкови дружества. Съдебният състав обаче не уважи искането, тъй като в делото нямало държавна тайна или класифицирана информация. Отхвърлено бе и искането на защитата да бъде разпитан Кристиян Бойков, тъй като по това производство не можело да събират гласни доказателства. 

От държавното обвинение изтъкнаха, че във вчерашния ден са приложили към делото 4 тома с нови доказателства. Според прокурор Евгения Станкова, която преди седмица разказа напълно сериозно, че от "Тад груп" са опитали да хакнат сървъра на пръскачките пред Народното събрание, за да внесат смут в обществото и политическата система, обвиняемият Иван Тодоров трябва да остане в ареста. Тя отбеляза, че има достатъчно сведения, че той е склонил Бойков да извърши хакерската атака, като допълни, че първоинстанционния съд, който освободи Тодоров под гаранция, не е анализирал добре доказателствата. От прокуратурата цитираха чат в мобилното приложение "Телеграм" между шефа на "Тад груп" и Бойков, в който младежът пише: "Тая вечер НАП замина". Разпитани служители във фирмата пък свидетелствали за необичайна близост между Тодоров и Бойков. Прокуратурата даде за пример показания, в които се твърди, че двамата често излизали на терасата да пушат и разговаряли насаме. Според друг свидетел поведението на Бойков показвало, че изпълнява поръчки на шефа си. Освен това конфискуваните компютри съхранявали информация от търговски дружества, която не била изтрита, въпреки че договорът им с "Тад груп" за осигуряване на киберсигурност бил изтекъл. Прокурор Станкова изтъкна още, че Бойков и Тодоров коментирали създаването на списък със сайтове, които да бъдат ударени.

Според защитата на обвиняемия обаче всичко, което прокуратурата е изложила, е само за публиката. Според адвокат Ина Лулчева няма причина шефът на "Тад груп" да бъде задържан под стража, тъй като липсва опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. "На 6 август е претърсен домът му, като Иван Тодоров е извикан, за да отвори вратата, и той го е направил", аргументира се тя. Според нея никъде в изложението на прокуратурата няма доказателства, че Тодоров е казал на Бойков да копира данните от НАП и да ги изпрати до медиите, като по този начин се всее смут и страх в обществото. "Не бих искала да спекулирам, но прокуратурата разпространи лични данни на прокурори и следователи. Прокуратурата вся не по-малък страх и смут в населението. Но аз също не твърдя, че е направено със специалната цел от страна на прокурорите и следователите, а е плод на небрежност", посочи защитата. Лулчева се възмути и че вместо да доказва конкретното обвинение за кибертероризъм, прокуратурата разследва дали "Тад груп" е спазвала някакви етични норми и какви са били търговските ѝ отношения с други фирми като "Овергаз" и вестник "Сега".

В крайна сметка съдебният състав прие, че Иван Тодоров трябва да остане в ареста, тъй като действията му целели "намаляването на доверието в социалните и финансови структури на държавата в обезпечаване нормалния ход на развитие на съвременното общество". Съдът смята още, че обвиняемият е "лице със завишена степен на обществена опасност, в дълъг период от време е пренебрегвал закона". В края на съдебното заседание адв. Ина Лулчева изрази мнение, че решението "е удовлетворяване на общественото напрежение по случая". "Кристиян Бойков дойде сам с желание да заяви, че няма никакви отношения с Иван Тодоров във връзка с всякаква дейност, която не му е възложена от фирмата. Съд, който се интересува от истината, не би следвало да отказва никакво доказателство, още повече обяснение на обвиняем по делото. Крайният резултат обяснява защо не беше допуснат този разпит на Кристиян Бойков", допълни тя.

 

ДВОЕН АРШИН

Въпреки че на базата на същите доказателства са обвинени и Кристиян Бойков като извършител, както и търговският директор на "Тад груп" Георги Янков като подбудител, те са на свобода. 20-годишният Бойков беше освободен само срещу "подписка", а на Янков съдът наложи гаранция от 20 хил. лв. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата