facebook
twitter

Първа страница

Експертизите по делото на Московски опровергават заключенията на прокуратурата

На разпита след трагедията в Боровец министърът признава, че е бил инструктиран, но е пренебрегнал правилата за безопасно каране на снегомобила
22031
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Заключенията на експертизите по делото на бившия министър на транспорта Ивайло Московски категорично опровергават аргументите, с които прокуратурата прекрати делото за инцидента, при който загина 3-годишният му син. Това става ясно от експертизите по делото, с които "Сега" разполага – автотехническа, комплексна автотехническа и медицинска. 

Един от аргументите на прокурор Емилия Варадинова да оневини Московски е, че той не е бил запознат с техническите данни на управлявания от него снегомобил, с правилата за управлението му, с каква скорост може да го кара, каква екипировка е нужна или че трасето не е за шейни. Варадинова не цитира показанията на Московски.

При разпита си през април 2018 г. обаче бившият транспортен министър признава, че е бил инструктиран как се управлява моторна шейна. "Когато за първи път се качих да карам моторна шейна, бях инструктиран как се управлява. Карал съм и друг път моторна шейна, от няколко години всяка зима", казва Московски. Показанията на бившия министър са в експертизите по делото.

Първото изследване обяснява, че злополучната шейна е едноместна, мощна и бърза и не е предназначена за туристическа развлекателна употреба. Машината има система за бордова диагностика. От оборотите на шейната непосредствено преди инцидента става ясно, че скоростта й е била 50 км/ч. Според експертизата, ако има пасажер пред водача, това намалява възможността му за адекватна реакция, защото ограничава свободата на движение, намалява видимостта, усложнява достъпа до спирачката и аварийния бутон.

Във втората експертиза е записано, че Московски не е употребил алкохол, наркотици или упойващи вещества. Планински спасител, ползван за поемно лице, разказва, че снегомобилът спрял на около 10 м след удара в дървото. Нито Московски, нито детето са имали задължителните каски. Ударът е бил толкова силен, че момченцето не би оцеляло и с каска, приема експертизата.

Следователят по делото смята, че министърът трябва да бъде подведен под отговорност. Но въпреки това прокурор Варадинова прие, че инцидентът е случайност, няма данни за престъпление и Московски не носи отговорност. Прокурорката разви тезата, че смъртта на детето е заради падането от шейната, управлявана от баща му, но това не значи, че той е имал виновно поведение. Тя смята, че става дума за случайно деяние и деецът не следва да отговоря за него, защото не бил длъжен и не могъл да предвиди последиците. 

27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата образува дело за всяване на смут от партиен лидер

30.03.2020

Обновена

6885 43
Близо година отне на прокуратурата да открие нарушител с къща за гости

05.03.2020

3591
Срещу Гебрев е имало 4 опита за убийство

21.02.2020

2233 24

Коментари

ARTU

Господ вече го е наказал. Да убиеш детето си?! Немислимо. Сега остава въпросът дали лапането ще е толкова важно, че ще продължи в същия дух...

Тренд Петков

Господ вече го е наказал. Да убиеш детето си?!.....Бог да го прости,клетото...Но не съм съгласен...С какво го е наказал? Да не би с промяна на начина си на живот? Да не би с морални мъки,покаяние,разкаяние? Къде го видяхте това? Тук емоционалната тежест идва от това,че си убил..именно убил,...то само не се е качило на шейната , собственото си дете..И ударението не е на собственото дете, а на убил...можеше да е друг човек, това променя ли нещата?  и защо забравяме детето...? То какво беше сторило,че Господ го наказа с баща-министър...защото ако не беше такъв, нямаше и да е толкова самонадеян

Krasimir Ivanov
снимка на Krasimir Ivanov

Абсолютно съм съгласен.

zumer

ГЕйРБерист закон не го лови.

Примери колкото искаш.

От "Ало Ваньо", през едни шест апартамента, неизпълнение разпореждане на съда............, че чак до кръстника на министъра на финансите.

mi6osp.

Демокрацията е строй, при който законите важат за всички.

Ако има хора над закона,това не е демокрация.

Ами не е !

 

Stern

Един от аргументите на прокурор Емилия Варадинова да оневини Московски е, че той не е бил запознат с техническите данни на управлявания от него снегомобил, с правилата за управлението му, с каква скорост може да го кара, каква екипировка е нужна 

С тези аргументи може да бъде оневинен всеки, каращ кола без да е карал курс.

(стга обаче да е предан гербераст)

zgk

За мен такива като Московски не могат да бъдат наказани с нищо което им е скъпо и да им бъде отнето, защото той продължваше спокойно да си изпълняваше задълженията като министър след това. Докато не го махнаха след скандала с жертвите на катастрофиралия автобус, иначе до ден днешен щеше да си е министър спокойно тъжащ. Много ми прилича на Венци Стефанов, който прежали отвлечения си син и взе отново да ръси глупости по медиите. За такива не знам кой кръг на ада трябва да бъдат щом най- близкото си същество не зачитат а, кое е това освен твоя собствен роден син.

маргаритка2

Налага се да мобилизирам целия си цинизъм.

 

Обществото уважи 40-те дни след смъртта. Бог също не бързаше и последваха още 28 трупа. Безопасността на пътя се определя от психоложки. Журналистка е изхвърлена от БНТ заради разследване по темата. Самият шеф на бнт кара пиян, освен това е дебел..

 

Няма такава държава.

маргаритка2

Ако смъртта на детето е Божие наказание, какво ли е направил, за да го заслужи?

Ако не е - може да приемем, че някой Бог го награди за нея с новата му месторабота.

Седем с един...

Маргаритке, защо трябва да наричаме "Божие наказание" нещо предизвикано от собствената ни глупост или самонадеяност? Особено пък ако е извършено на пияна глава? Какво общо има Бог с нашите тъпанарщини?

Обаче за второто сте права! "Богът", сещате се кой, щедро го възнагради с нова, високодоходна работа, та да скърби тихичко и незабележимо и да не изпадне в недоимък... 

първолета

В случая Московски вече не е интересен, интересна е прокуратурата в лицето на "ти си го избра" и подопечната му командирована прокурорка.

цепи
Аде сти вече с братчеда Московски ! Преекспонира се бе ! Кво толкуз станало , утрепал си едното чааве , остава му другото ! Освен туй не е рекъл , не е направил още чаавета... Има каймета - прави чаавета ! От време на време някое даде фира , ама то и в маалата е така...
vvatkov

  Верно е от боята.

вила

Някои въпроси:

1,Кой видя документ-ДНК,,че убитото дете е негово?

2,Кога преди след убийство не се завеждало дело в съда?

3,Кой убиец,защото този безспорно е такъв,не би избягнал съда с  думите:Господ вече ме наказа?

4,Щом министърът на транспорта не е длъжен да познава правилата за движение на транспортните средства,то на какво основание ще се налагат наказание на водачите на МПС?

редник

Тя смята, че става дума за случайно деяние и деецът не следва да отговоря за него, защото не бил длъжен и не могъл да предвиди последиците.

 

Това решение, ярък блясък на родната правна мисъл, освобождава ли от отговорност всички шофьори?

Гларyс

Не знам дали за такова деяние се полага затвор, но при всички случаи е подсъдно. На пияна глава без да оцениш адекватно възможностите си правиш глупост и затриваш живот, при това на собственото си дете. Ами ако беше затрил някой друг, примерно да го блъсне с шейната? Пак ли щеше да е невинен?

Лошото е, че при явно нарушение на правилата за безопасност няма последствия. После как няма да се трепем по пътищата благодарение на други безсмъртни идиоти като него?

Paco Pacov

Не му ли стига мъката на този човек... Що за злобни хора са това червените паразити. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Aniki
пъцо, има закони които на теория са еднакви за всички.
dimdum

не е справедлив господ, ако го има - тоя трябваше да си тресне главата в дървото, а детенцето да остане живо.

поне от детето можеше да стане човек......

Драгойчо
снимка на Драгойчо

Няма такъв филм като "Господ вече го е наказал". Животът и здравето на това дете са били негова отговорност по закон. И трябва да бъде съден, както щеше да бъде съден всеки един друг гражданин, който е причинил смъртта на детето си, макар и по невнимание. И не, непознаването на закона не е оправдание. Такова становище е абсурдно от юридическа гледна точка. Срам за този прокурор, който го е подписал. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Хайде , сега , да не намесваме Бог в дивотиите на хората, както и да не смесваме личната трагедия на Московски и неговото семейство  с безумните ходове на прокурорката и на партията, към която той принадлежи.

Въпросът е принципен: един човек показва небрежност в грижата към детето си и тази небрежност бива последвана от нещастие. Поне за мен , случаят с Московски малко се различава от една моя съседка , която барем два пъти сварвам да оставя количката с детето си пред денонощния магазин пред нас и влиза вътре да оникаля щандовете и да пазарува.

А данните от статията са просто поредният пример на пристрастие от представител на прокуратурата.

Domi

Тази прокурорка Варадинова, спокойно може да си скъса дипломата и да се яви на изпит при професора по НП Георги Марков който да и обясни "е ли е причиняването на смърт по непредпазливост" -престъпление по смисъла на закона или по добре някой студент да и реши казуса....по лесно ще е

ЛАФЪРДИЕВ

Paco Pacov.. Червени паразити казваш... Ами да ти пожелаем да ти се случи и на теб подобна случка.. Никой не е застрахован от нея.. Ама не се надявай СЪДЪТ да ти прости, чадо.. Щото за теб милост от съда няма да има.. Пък ако си гаврътнал и една чашка поне.. Ша усетиш още по-добре закона.. Прокурорката Варадинова още от утре ще е забравила туй дето е казала за Московския.. За следващия баща, убил детето си по непредпазливост..

PlaNed
снимка на PlaNed

прокурор Емилия Варадинова

Запомнете това име! Скоро ще го споменаваме още по-често! 

Миряна Б.

Проба-грешка. Егати форума - изчезват постинги и цели файлове.

 

Извинявам се на софтуера. грешката се оказа в хардуера - една хлътнала буква в клавиатурата. Добре, че имам нова, аз ги обичам бели, а са рядкост. 

 

Колкото до Московски, пак добре, че не живее в Москва като сътрудник на Иван Грозни. Препоръчвам да си устрои възродителен процес на фамилното име.

 

 

САТЪР
снимка на САТЪР

на никой тук не му пука за детето..

лицемерие ,бог ,наказания и смехх..

въпроса   за Ненаказуемоста  за властници, мекерета и техни приближения.

Ако чакаме нещо свише -едни ще умрат в лой но  осигурили деца и правнуци.

колко детенца на  "демократи/властници са  като простосмъртните?

Та малко са го позабавили в  краденето и дерибействането.

 

а и  се мълчи как  като е в раб. време са  лизгал с  шейна..

 

то един даже болен   на семинарчета и командировки бил.

sneaky_humanoid

Хайде , сега , да не намесваме Бог в дивотиите на хората

Бог е вездесъщ, всемогъщ и всезнаещ. Няма как да не го намесваме.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×