facebook
twitter

Първа страница

Държавна фирма взима без конкурс 1.1 млрд. лева за 134 км от магистрала „Хемус“

7760
Фейсбук

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е решила да не обявява обществена поръчка за строителството на следващите 134 км от магистрала „Хемус“. Вместо това работата ще бъде възложена на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Прогнозната стойност на проекта е 1 124 880 000 лв. без ДДС. Решението за възлагането е било взето на 20 декември 2018 г.

Не е ясно дали дружеството има капацитета за подобен обект. Вече доста години държавното предприятие не се занимава със строителство, а само с ремонти и почистване на участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус", както и на някои други пътища. Това повдига съмнения, че отпуснатите от правителството средства ще бъдат пренасочени към подизпълнители и ще бъдат похарчени напълно непрозрачно.

Пътната агенция използва едно от изключенията в Закона за обществените поръчки, които позволяват да не се прави състезание за избор на изпълнител. Става въпрос за т.нар. инхаус поръчки, при които възложителят може да повери директно дадена задача на фирма, която е под неговия контрол. В случая възложителят АПИ и бъдещият строител "Автомагистрали" имат общ принципал -  регионалното министерство. 

Решението е било съгласувано с Агенцията за обществените поръчки. Тя е приела доводите на АПИ, че строителството може да бъде възложено без конкурс и че държавната фирма може да се справи с работата, тъй като е изпълнявала "редица обекти с висока обществена значимост, свързани с ремонтно-възстановителни работи на пътни тунели, виадукти, пътни мостове, асфалто-бетонни настилки на АМ „Хемус“, АМ „Тракия“, АМ „Люлин“, АМ „Струма“ и АМ „Марица“.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отварят офертите за трудното трасе през Кресна

15.02.2019

472 5
Горските се заканиха да сезират прокуратурата заради нарушенията по трасето на "Струма"

15.02.2019

Алиса Иванова

490
Въздухът трепери, багерът ръмжи!

15.02.2019

Весел Цанков

1299 1

Коментари

Ад мин

В това общо взето в условията на нормална държава няма нищо лошо. В наще условия обаче, това ще се изроди в купища договорчета за възлагане на дейности на подизпълнители. И... парите нема да стигнат, та ще има след година или по-малко актуализиране на държавната помощ. Абе, дали са пуснали нотификация с искане за допустимост на нерегламентирана държавна помощ до ЕК? Хмм, май не са...

Stern

Вече доста години държавното предприятие не се занимава със строителство, а само с ремонти

Умно. Така, когато след всяка зима магистралата се нуждае от ремонт, същият ще се прави от специалисти.

mi6osp.

Нищо няма да строи държавната „Автомагистрали“ ЕАД. Разделя участъка на 6 лота и ги дава на Трейс и останалите  магистрално-строителни фирми на минпреда без обществени поръчки.

Strudel

По принцип държавната „Автомагистрали“ ЕАД няма право да наеме Трейс без конкурс и формално АПИ делегира правата за обява на обществени поръчки на друга държавна организация. Но това е според ЗОП и то в BG. Пък и нищо не пречи обявените поръчки да бъдат усвоени от подходящите фирми, това само ще замаже голямата цена.

Bacho Кольо

Тамън бях вдигнал 2-3 палчета на ГЕРБаджиите за продължението на "Хемус" и те взеха, че се нас@аха импозантно.

Хулиган

Ха! Сега като се нареди една опашка от подизпълнители...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/08/29/obshtes...

 

 

Таню

Опаа,
гепаджийските русофилчета решихте, че  е време за зимен сън? Браво!
Браво Аблепсия, Генек, ЗИП и т. н. от породата, колко сте жалки само...
Макар и частни случаи, разбираме какво дреме иззад ония бюра... Плюш!

Bacho Кольо

🐑

Сгугню
снимка на Сгугню

Браво за идеята, стига да не е нов начин да се заобиколи закона.

По принцип всички дейности по изграждане и поддръжка на инфраструктура, по събиране на боклук и подобни текущи, постоянни и присъщо необходими действия трябва да се извършват от държавни дружества, а не да се пълнят гушите на частни чорбаджии.

kokaracho

Ми заобикаля. Директно шкартират чужди играчи, които биха се полакомили за нашите левчета :)

riapa

Ха сега!? Държавата нали е лош собственик!? Нали всичко трябваше да се прави от съвестния частник!?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×