Quantcast
Депутатите натовариха стаите за е-туристи с до 250 лв. данък | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Депутатите натовариха стаите за е-туристи с до 250 лв. данък

Общините трябва да наложат данъка от Нова година, но тепърва се пише наредба за регистрация на обектите, предлагани чрез Airbnb, Booking, Expedia
2 501
 Илияна Кирилова
Трябваше да се промени Законът за местните данъци и такси, за да сме в крак с промяната в Закона за туризма, в която въведохме регистрация на апартаментите за краткосрочен наем, обясни шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Апартаментите и къщите за гости, които се отдават на туристи чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Facebook и др., ще бъдат облагани като хотели с една или две звезди. Всяка община ще налага патентен годишен данък от 25 до 250 лв. за стая, като размерът ще зависи от местонахождението на жилището. Така налогът за апартамент с три стаи в центъра на столицата или друг голям град може да скочи до 750 лв.

Новият данък трябва да влезе в сила от 2020 г., реши вчера бюджетната комисия. Поправката, отнасяща се до Закона за местните данъци и такси, бе направена по обичайния порочен начин - в заключителните разпоредби на съвсем друг закон (в случая Данъчно-осигурителния процесуален кодекс), между първото и второто му четене.

Само преди седмица парламентът гласува поправка в Закона за туризма, с която краткосрочното отдаване под наем през интернет се приравни с традиционното настаняване в хотели и в къщи за гости. Авторите на поправката - депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, коригираха първоначалното си намерение да наложат категоризация за тези обекти и солени глоби за липсата на "звезди". Допълнителното регулиране, както и опитът да се ограничи станалото популярно в цял свят ползване на онлайн платформи за краткосрочно наемане на жилища, срещна силно недоволство от голяма част от туристическия бранш. Двамата депутати обявиха, че се поправят и ще има само регистрация. За целта Министерството на туризма щяло да изработи специална наредба.

Тези дни представители на Българската стартъп асоциация, в която членуват компании за отдаване на апартаменти за гости, са се срещнали с депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, които са ги уверили, че имотите, които се отдават чрез електронни платформи, ще се регистрират по улеснена онлайн процедура. "Наредбата трябва да е публикувана до три месеца, а след това започва да тече тримесечен срок, в който всички апартаменти и къщи за гости трябва да минат през регистрация”, обясни вчера шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Полученият регистрационен номер на всеки апартамент трябва да бъде описан в обявата му в платформата и по този начин ще може да се следи кой спазва закона.

При това положение обаче общините ще могат да започнат да събират патентен данък за този тип места за настаняване най-рано през есента на 2020 г. Първата вноска за патента е 31 януари, а следващите три са на 30 април, 31 юли и 31 октомври.
 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Общинските чиновници също искат увеличаване на заплатите

12.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

2868 18
Кметове искат компенсации от държавата за намалели приходи

27.05.2020

МИЛА КИСЬОВА

596
С над 200 млн. лв. са спаднали общинските приходи покрай кризата

23.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

477 1

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Няма по прости и елементарни хора от финансистите на ГЕРБ. И неграмотния финансов министър и тази селска счетоводителка.
Stern

Като видят, че пак стаите ще са по-евтини и желани, хотелиерското лоби (и лично заинтересования Варели) ще натисне за нови рестрикции.

А Мента само това чака.

Яничорбаджи

Рано или късно, конкуренцията ще ликвидира всичко некадърно.

Ракурс
снимка на Ракурс

Тц няма просто там където има да се краде да се крият данъци скоро няма да е ликвидирано.

в Сф  има под 100 частни наемодатели  декларирари доходи от наеми на гарсониерки..

Постъпленията на данъци  от банско ,боровец пампорово по морето са смешни   не ги обявяват че стават за резил  министерствата  при почти милион леглова база  се отчитат 3-10 000 легла.

Каубой
снимка на Каубой

Само в нашият блок са 5 /петима/, тарикати за мнозина. Уста големи бедни  кат мишленца...?! :)) Реф, мамо РеФ.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Мента-Антоанета(дето я мразели 'сички) и Влатко Ебонита са есенцията на текезесарското ''счетоводство'' обхванало страната ни."Идеите" им идват една след друга и заливат всичко, като кален поток пролетес.Нови и нови закони, наредби, изменения на измененията на наредбите.Ката ден.Съответно имаме и ''видимите резултати''.Най-скъсаната и бедна ''държава'' в ЕС, с шепа богати и огромно мнозинство сюрмаси.В територията нормален бизнес няма.Ха е извисил някой главица, да се опита да развие производство, търговия, услуги-ха е изсвистяла гербаджийската брадва и му е клъцнала главата.Е, ако е ''правилен'' и партийно верен кадър-няма проблем.

Luckbox

Тук дори не става толкова въпрос за данъци и бюрокрация що се отнася до отдаваните под наем в AirBnB апартаменти. Проблемът е много по-голям и всеобхватен, а именно какъв сигнал даваме на предприемачи и потенциални стартъпи след като гоним всеки един нов бизнес модел, който се опитва да пробие. 

 

Как да се пръкне тук нещо иновативно след като ние мачкаме всеки опит за иновация чрез тъпи регулации и защита на статуквото? Нали уж искаме да бъдем някакъв технологичен хъб, ИТ център на Балканите ала-бала. Ми не, не става така. Докато се опитваме да спасим миризливите бакшиши и мутрите в хотелиерството (чрез забрана и ограничения на Юбер, AirBnB, Букинг и т.н.) няма как тук да се пръкне нещо читаво. 

 

Дали в Щатите не можеха да резнат Юбер и ЕрБнБ в самото начало? Ми можеха. Само че са си сметнали хората, че евентуалните негативни последствия за един бранш ще се компенсира от печалбите от друг, както и от това, че си отглеждат по този начин технологични шампиони в една приятелски настроена за иновации среда, които след това буквално превземат света. И в крайна сметка са мноооооого напред от цялата работа. А ние смятаме ли нещо? Нищо не смятаме - дърварски подход към всичко. Тук и сега. Никаква малко по-широка или дългосрочна мисъл или анализ. 

PS: Апропо, Юбер имат офис в България, където планираха да наемат няколкостотин софтуерни инженери. Които трябва да работят в страна, където продуктът им е забранен. Не знам дали има друг такъв случай....No comment. 

Ракурс
снимка на Ракурс

Юбер имат офис в България, където планираха да наемат няколкостотин софтуерни инженери. Които трябва да работят в страна, където продуктът им е забранен. Не знам дали има друг такъв случай....No comment. 

 

Офисът бе 3стаен апартамент на Иван Асен

за софтуерни  инжинери не е ставало и идея  камо ли "няколкостотин"

Много страни ги забраниха заради риковете 

в повечто бели държави  таксист е с професионален докумен.даваш права з авозене на пътници  а не като в  булгаристан  мангали по джапанки.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Luckbox ?

Не може да има дългосрочни перспективи, когато комисионните са тук и сега.

Интернет-стартъпите не владеят обмазването на филията. Засега.

Luckbox

Ракурс, можеш да погледнеш в сайта на Юбер, че дори и сега има 5 позиции за инженерни позиции. Преди наеха доста повече. Едва ли са стотици, но предполагам плановете на компанията се промениха след като ги забраниха в България. 

 

Мангали с джапанки не съм видял  - преди да ги забранят ги ползвах доста и бяха много много по-добре от всякакви миришещи на тютюн и пот бакшиши. Отделно самата услуга беше в пъти по-добра  - като започнеш от поръчката, минеш през чистотата в колата и стигнеш до плащането  

 

Ракурс
снимка на Ракурс

Те се опитват да минат з а компания дето предлага  технологични услуги

а всъщност са си транспортни  опериращи на всякъде незаконно/

?
но ги  изритаха и от Англия и от почти всички държави  а едни дето в булгаристан им викат  руския  юбер...и тях подпукаха 

dissidentbg

В Лондон музеите са със свободен вход. Общината знае, приходите от евентуални билети, ще са много по-ниски от парите, които туристите харчат из града.

 

С този данък ще отблъснат огромен брой туристи. 

Каубой
снимка на Каубой

Някой май сравнява Анкх-Морпорк  със София? Вие в ред ли сте или само си пишете?

Ракурс
снимка на Ракурс

а стига лъга

 

Цени на входни такси за музеи в Лондон, Великобритания

>Музеят на Мадам Тюсо - 35 GBP, деца (3 - 15 год) - 30 GBP; работи всеки ден от 10.00 до 17.00 ч

>Окото на Лондон – 28 GBP, деца (3 - 15 год) - 23 GBP,  работи всеки ден от 10.00 до 20.30 ч., или от 11.00 - 18.00 ч.

>Аквариумът „Sea Life” - 21 GBP, деца (3 - 15 год) - 17,55 GBP; понеделник - петък от 10.00 до 18.00ч., събота - неделя от 09.30 ч. до 19.00 ч.

>Комбиниран билет Музей на Мадам Тюсо + Окото на Лондон - 66 GBP, деца (3-15 год) - 55  GBP

<Комбиниран билет Музей на Мадам Тюсо + Окото на Лондон + Аквариумът „Sea Life” -  94 GBP, деца (3 - 15 год) - 78  GBP

>Катедралата „Сейнт Пол” –  18 GBP; пенсионери и студенти (срещу документ) - 16 GBP; деца (6 - 17 год) - 8 GBP; работи всеки ден от 08.30 до 16.00 ч.

>Крепостта Тауър - 26,80 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) - 20,90 GBP, деца (5 - 15 год) - 12,70 GBP, деца (0 - 4 год) - безплатно; работи от 9.00 до 17,30 ч., а в неделя  и понеделник от 10.00  до 17.30 ч.

>Тауър бридж – 9,80 GBP, пенсионери и студенти (срещу документ) - 6,80 GBP, деца (5 - 15 год)  - 4,20  GBP; работи всеки ден от април до септември от 10.00 до 17.30 ч. и от октомври до март - 09.30 ч - 17.00 ч.

 

 

да не изброявам още..

 

Ace_

Някой по-наясно ще успее ли да се включи: ако се плаща патентен данък, дължи ли се ДОД? Да не се окаже, че данъчните постъпления ще намалеят.

dobadoba

Нищо лично, но всеки доход трябва да се облага.

Лично аз(с други наследници) имаме жилище, което не даваме под наем защото не искаме да имаме нищо общо с данъчните.

Идея от мен(безплатна): отдаващите под наем стаи да не се занимават с нашите администрации, а директно да сключат договори с airbng, booking и т.н. Процент от парите, плащани на тях от наемателите да отдиват директно в бюджета(без да се редя на опашка 4 пъти в годината, както е сега по закон!).

⚓️

Johnny2965

Не разбирам логиката на новия данък. Какво точно се облага?

Ако е доходът на собствениците на жилища, то той се декларира и е ясно как се изчислява.

В момента виждам този данък като нещо, чиято цел е да възпре краткосрочното отдаване на жилища. Така ли е?

nebenebe

Не много далеч в бъдещето почти половината жилища в българските градове ще са необитаеми. Представям си как горанката чука на всяка порта да ги таксува. Некадърници мизерни!

Влез или се регистрирай за да коментираш