Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите натовариха стаите за е-туристи с до 250 лв. данък

Общините трябва да наложат данъка от Нова година, но тепърва се пише наредба за регистрация на обектите, предлагани чрез Airbnb, Booking, Expedia

13 Дек. 2019МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Трябваше да се промени Законът за местните данъци и такси, за да сме в крак с промяната в Закона за туризма, в която въведохме регистрация на апартаментите за краткосрочен наем, обясни шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Апартаментите и къщите за гости, които се отдават на туристи чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Facebook и др., ще бъдат облагани като хотели с една или две звезди. Всяка община ще налага патентен годишен данък от 25 до 250 лв. за стая, като размерът ще зависи от местонахождението на жилището. Така налогът за апартамент с три стаи в центъра на столицата или друг голям град може да скочи до 750 лв.

Новият данък трябва да влезе в сила от 2020 г., реши вчера бюджетната комисия. Поправката, отнасяща се до Закона за местните данъци и такси, бе направена по обичайния порочен начин - в заключителните разпоредби на съвсем друг закон (в случая Данъчно-осигурителния процесуален кодекс), между първото и второто му четене.

Само преди седмица парламентът гласува поправка в Закона за туризма, с която краткосрочното отдаване под наем през интернет се приравни с традиционното настаняване в хотели и в къщи за гости. Авторите на поправката - депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, коригираха първоначалното си намерение да наложат категоризация за тези обекти и солени глоби за липсата на "звезди". Допълнителното регулиране, както и опитът да се ограничи станалото популярно в цял свят ползване на онлайн платформи за краткосрочно наемане на жилища, срещна силно недоволство от голяма част от туристическия бранш. Двамата депутати обявиха, че се поправят и ще има само регистрация. За целта Министерството на туризма щяло да изработи специална наредба.

Тези дни представители на Българската стартъп асоциация, в която членуват компании за отдаване на апартаменти за гости, са се срещнали с депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов, които са ги уверили, че имотите, които се отдават чрез електронни платформи, ще се регистрират по улеснена онлайн процедура. "Наредбата трябва да е публикувана до три месеца, а след това започва да тече тримесечен срок, в който всички апартаменти и къщи за гости трябва да минат през регистрация”, обясни вчера шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Полученият регистрационен номер на всеки апартамент трябва да бъде описан в обявата му в платформата и по този начин ще може да се следи кой спазва закона.

При това положение обаче общините ще могат да започнат да събират патентен данък за този тип места за настаняване най-рано през есента на 2020 г. Първата вноска за патента е 31 януари, а следващите три са на 30 април, 31 юли и 31 октомври.
 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?