Медия без
политическа реклама

ДАНС видя в тецовете на Ковачки "заплаха за екосигурността"

Един месец екоинспектори и полиция ще правят "изненадващи" проверки в централите

05 Септ. 2019
Още вчера пред сградата на ТЕЦ "Бобов дол" пристигнаха два буса на жандармерията.
Снимка: БГНЕС
Още вчера пред сградата на ТЕЦ "Бобов дол" пристигнаха два буса на жандармерията.

Абсурдът с това кой и дали трови Перник влезе в нова фаза. След като от екоминистерството и Регионалната инспекция за опазване на околната среда (РИОСОВ) обявиха, че не знаят кой е виновникът и призоваха в "издирването" му да се включат ДАНС и прокуратурата, в сряда главният прокурор Сотир Цацаров разпореди ведомството на Нено Димов да започне незабавна проверка в ТЕЦ "Перник", ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация-Сливен" и "Брикел", които са свързвани с енергийния бос Христо Ковачки. Експертите ще бъдат придружавани от полицаи, а срокът на проверката е един месец.

Екоминистерството обаче изненадващо се разбърза и още в края на деня издаде принудителна административна мярка за спиране на дейността на парогенератори 4 и 5 на "Топлофикация - Перник". Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса и това е нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството, съобщиха от ведомството на Нено Димов.

Повод за разпоредбата на Цацаров е сигнал от ДАНС за "застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационните дружества". Кой е подал сигнала, както и кога е била сезирана ДАНС, не става ясно. "Замърсяването застрашава здравето и живота на българските граждани", заяви на извънреден брифинг в сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя добави, че се е провело работно съвещание с участието на главния прокурор, министрите на вътрешните работи и на околната среда, както и председателя на ДАНС. "В рамките на това работно съвещание беше връчено на министъра на околната среда и водите постановление за разпореждане на незабавна проверка", каза Румяна Арнаудова. Ведомството на Нено Димов ще трябва да проследи на място дали се спазват изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.

Целта е да се види какви са издадените разрешителни за съхранение и горене и всички всички други документи, нужни за производствената дейност на топлофикациите. Ще трябва да се установи видът и количеството съхранявани и използвани за горене отпадъци от всякакъв вид, както и дали те съответстват на тези, записани в документацията на дружествата. Отделно от това ще се направят замервания и проби на въздуха, които трябва да покажат дали те са в норми, безопасни за здравето на хората.

Активността на институциите би могла да се приеме за похвална, но е твърде изненадваща и твърде закъсняла. Години наред жителите на миньорския град протестират заради обгазяването на Перник. Те твърдят, че от местния ТЕЦ "Република" (част от ТЕЦ "Перник") вечер се издигат гъсти кълба кафяв дим. Хората дори са направили и клипове, които доказват твърденията им. Въпреки това обаче от екоминистерството продължават да твърдят, че не са наясно кой е източника на замърсяването, макар че ресорният министър Нено Димов констатира, че "има движение на отпадъци".

До момента за Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне на боклуци. "Направили сме 16 проверки, от които 10 внезапни, но не е установено нарушение", обяви Нено Димов, след като в понеделник се срещна на "местен терен" с кметицата Вяра Церовска. В отворено писмо до медиите от ТЕЦ "Перник" отрекоха те да са свързани със замърсяването и заявиха, че твърденията са "абсолютно спекулативни и нямат нищо общо с истината".

Разрешение за горене на отпадъци обаче има ТЕЦ "Бобов дол". Шефът на компанията "Феникс Дупница", която стана причина за пожара на 13 август, при който сериозно пострада мостът при 62-километър на магистрала "Струма", Кольо Илиев заяви, че боклуците са предназначени именно за тази централа. Впоследствие обаче от дружеството отрекоха това.

 

ОТБИВАНЕ НА НОМЕРА

В понеделник министър Димов обяви, че в тецовете ще се правят изненадващи проверки. От съобщението на прокуратурата два дни по-късно обаче става ясно, че "изненадата" ще се сведе само в рамките на един месец и на практика централите ще знаят за тях предварително. "В теца влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше възможно - вътрешноградската магистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на отпадъци", описа една от последните проверки кметицата на Перник Вяра Церовска.

 

КАКВО Е RDF

RDF (Refuse Derived Fuel) отпадъкът е висококалорично гориво. Той се получава чрез раздробяване на твърди битови отпадъци чрез специална технология. В момента за изграждането на такава инсталация кандидатства Столичната община с проект по програма "Околна среда". Идеята е тя да служи за ĸoмбиниpaнo пpoизвoдcтвo нa тoплиннa и eлeĸтpичecĸa eнepгия ĸaтo ĸpaeн eтaп на yпpaвлeниeто нa битoвитe oтпaдъци нa София. Инсталацията ще струва почти 160 млн. евро. и се планира да бъде на територията на ТЕЦ "София" на столичния булевард "История Славянобългарска". Според сдружение "За Земята" обаче този проект ще доведе до изхвърляне на тонове фини прахови частици годишно, сред които и тежки метали като кадмий, олово, живак, азотни оксиди и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?