facebook
twitter

Първа страница

Борисов отстъпи пред патриотите за партийните субсидии

Сагата около финансирането на политическите сили ще се точи до края на юли, когато най-късно трябва да бъде взето окончателното решение
1369
БГНЕС
Лидерът на ГЕРБ демонстративно отстъпи трибуната на патриотите.

В стремежа си да опази стабилна управляващата коалиция премиерът Бойко Борисов отстъпи пред партньорите си от „Обединени патриоти“ и се съгласи да бъде отложено окончателното решение за промените в модела на партийното финансиране. На заседание на коалиционния съвет във вторник той и лидерите на патриотите се договориха да се проведат допълнителни консултации между основните политически сили и определиха срок до края на юли, за да разрешат казуса.

Така става ясно, че Борисов няма намерение да се съобрази със сделката, която неговите депутати направиха с ДПС. От ГЕРБ получиха подкрепата на движението за предложението си държавната субсидия за партиите да бъде орязана до 1 лв. на действителен глас. В замяна приеха идеята на ДПС да бъдат отменени всички ограничения пред корпоративното спонсорство на политическите сили.

Това провокира остро недоволство от страна на патриотите, като съпредседателят им Валери Симеонов директно обвини хората на Борисов, че приемат движението за коалиционен партньор. Борисов реагира веднага, като насрочи коалиционния съвет. От взетото на него решение става очевидно, че всички уговорки с партията на Ахмед Доган отпадат. От ДПС изглежда са усетили това по загрижеността, която лидерът на ГЕРБ прояви към патриотите, и още миналата неделя обявиха, че предпочитат държавната субсидия да бъде запазена на сегашното й равнище от 11 лева на глас.

Вчера Борисов демонстрираше, че взима мнението на коалиционните си партньори на сериозно. Той поднесе извинения на патриотите и отстъпи воденето на брифинга след коалиционния съвет на Валери Симеонов, който буквално преповтори досегашните свои аргументи, но вече като обща позиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

„Обсъдихме актуалната тема, свързана с промяна на размера на субсидиите, и се обединихме около една обща позиция, че по този въпрос не трябва да се действа припряно и че е редно той да бъде подложен на по-мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента, а и не само в парламента, и да бъде обвързан с промени в Закона за политическите партии (ЗПП), тъй като всички сме на една обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени”, посочи Симеонов. Той обяви, че патриотите ще инициират политически консултации още тази седмица, като целта им била „постигането на разумен компромис”. Симеонов не се ангажира с конкретно число, но е известно, че националистите не одобряват драстичното намаляване на субсидията до 1 лев и ГЕРБ най-вероятно ще се съобрази с тях. Съпредседателят на „Обединени патриоти“ обяви още, че промените в Закона за политическите партии ще бъдат обсъждани заедно с поправките в Закона за държавния бюджет - нещо, което анализаторите отдавна настояваха да се случи, тъй като и двата закона засягат партийното финансиране, но управляващите неразумно решиха да ги разглеждат поотделно.

Борисов препотвърди подкрепата на ГЕРБ за субсидия от 1 лев, но даде да се разбере, че е напълно готов да отстъпи от предложението, ако при консултациите се стигне до друго решение. „ГЕРБ продължава да стои зад позицията си, както и преди две години в парламента гласувахме за субсидия от 1 лев. В същото време, като парламентарна република, като бъдем поканени на разговори от „Обединени патриоти”, сме готови да говорим за промени в закона за политическите партии“, заяви Борисов.

Десислав Чуколов, който представляваше „Атака“ на съвета, съобщи, че в края на следващия месец водачите на коалицията ще се съберат отново. Този път обаче щели да направят преглед на свършеното през първите две години от своето управление. „Ще се съберем и ще обсъдим кое докъде е стигнало, кое трябва да се засили, какво трябва да отчетем - и успехите, и нещата, които може би трябва да наваксаме“, поясни Чуколов.

От БСП се оплакаха, че още преди седмица били предложили разговори с парламентарните формации, но ГЕРБ и патриотите им отказали. „Позицията ни продължава да е за намаляване на субсидията, но не на 1 лв. Против сме частното финансиране на партиите, за да не могат частните интереси да си купуват партии”, коментира соцлидерът Корнелия Нинова.

БЕЗ ДДС ПРОМЕНИ

След срещата с коалиционните си партньори лидерът на ГЕРБ се отказа и от планираните данъчни промени, с което нанесе допълнителен удар на ДПС. Става дума за намаляването на ставката на ДДС за книги, първоначално предложено от депутата от ДПС Делян Пеевски. Работната група на бюджетната комисията бе подготвила законова поправка, с която от догодина продажбите на книги и учебници трябваше да се облагат с 9, вместо с 20%. За малко това щеше да бъде гласувано от комисията миналата седмица заедно с новите партийни субсидии, но шефката Менда Стоянова прецени, че няма нищо общо между двете теми и го отложи за по-нататък. На това заседание се разбра, че ГЕРБ подкрепя и друга идея на ДПС - да се създаде фонд „Строителство и ремонт на детски градини и ясли". Според подготвени законови промени той ще се пълни със спестените партийни субсидии и с бюджетния излишък, а такси за ползване на детска градина и ясла вече няма да се събират.
По този повод лидерът на НФСБ Валери Симеонов силно разкритикува завоя в политиката на ГЕРБ и "преориентацията" й към нов политически партньор. Той напомни, че при подписването на коалиционното споразумение ГЕРБ са отхвърлили всички искания на патриотите за по-нисък ДДС за стоки от първа необходимост. А идеята за безплатни детски градини, която коалиционното правителство се е ангажирало да изпълни до края на мандата си, сега се представя като предложение на ДПС.

Борисов вчера поправи грешката си. „Коалицията реши, както е записано в споразумението, данъчните закони в рамките на мандата да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на споразумението и затова по тази тема няма да дебатираме повече“, отсече Борисов.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Фейсбук" не е медия и Борисов може да си агитира там на воля

18.10.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

2529 5
ГЕРБ и ДПС ще неглижират до последнo цензурата в БНР
Възходът на Борисов започна и ще приключи в София

14.10.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10006 11

Коментари

сталкер пустиняк

Е, то какво излиза? Че ДПС милеят повече за книжовността и образованието от българските партии?!  

Влез или се регистрирай за да коментираш

×