Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов изхвърли Кристалина Георгиева от битката за висшите европостове

Евролидерите днес продължават с пазарлъците кой да оглави ЕК, ЕП, Европейския съвет и външната политика

02 Юли 2019
EПА/БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов обясни пред журналистите в Брюксел, че "аз отказах поста за върховен представител по външната политика, защото бихме загубили позицията на комисар".

България е отказала да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в Брюксел, където от неделя лидерите на страните членки заседават в търсене на компромис за следващото ръководство на ЕС. Борисов е предпочел сигурния пост на Мария Габриел като обикновен еврокомисар пред далеч по-престижния на върховен представител на ЕС. 

"Аз отказах поста за върховен представител по външната политика, защото бихме загубили позицията на комисар. Какво е по-важно за нас: комисар с реален ресор или върховен преговарящ? Представете си, което е много вероятно, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени. И тогава косовари, македонци, албанци, сърби ще казват "Заради българката не стана". Просто смятам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията", заяви той. По този начин Борисов коментира появили се в западни медии твърдения, че Кристалина Георгиева и Мария Габриел са обсъждани за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Георгиева беше спрягана и за председател на Европейския съвет, както и на ЕК. "Кристалина Георгиева повече не се обсъжда за висок пост в ЕС, включително и за председател на Европейския съвет на мястото на Доналд Туск... Тя е (кандидат) за поста председател на Европейската комисия, но няма мнозинство. Но беше обсъждана и за председател на Съвета, и за върховен представител (по външната политика и сигурността), и за върховен главнокомандващ, всичко..", обясни Бойко Борисов. Доста по-лаконичен бе премиерът за Габриел: "Мария Габриел е еврокомисар, който правителството ще потвърди за следващия избор". 

Бившият шведски министър-председател и външен министър Карл Билд се усъмни в способностите на Мария Габриел да бъде следващият външен министър на ЕС. "Слухът е, че Мария Габриел е предложена от ЕНП  като върховен представител на ЕС. Ако е истина, мъдростта зад този ход ми убягва", написа той в Туитър. "Във въртележката на Европейския съвет искрено се надявам да бъде отделено внимание на назначаването на опитен и с тежест върховен представител. Външната политика в днешния по-оспорван, сложен и пълен с конфликти свят не е за аматьори", написа още той в социалната мрежа.

Според неназовани източници от ЕС именно Кристалина Георгиева, която е лансирана от страните от Вишеградската четворка, е била причината срещата на върха в понеделник да се провали. Днес сутринта лидерите на ЕС отново се събират в опит да определят нови председатели на ЕК, на ЕП, на Европейския съвет и върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Срещата на върха започна в неделя късно следобед и продължи почти 20 часа, което е рекорд. Обсъждаха се различни конфигурации за постовете, но до съгласие не се стигна. Най-често за председател на ЕК се споменаваше холандецът и "водещ кандидат" на ПЕС Франс Тимерманс, а за председател на ЕП Манфред Вебер, който пък е "шпиценкандидат" на спечелилата евровота ЕНП. Белгийският премиер Шарл Мишел и водещият кандидат на либералите Маргрете Вестагер пък се очертават като сериозни кандидати за върховен представител на ЕС за външната политика.

Кандидатурата на Тимерманс среща най-остър отпор от страната на Вишеградската четворка и на Италия. Причината е, че като първи зам.-председател на ЕК, отговарящ за върховенството на закона, Тимерманс е силно критичен към Полша и Унгария за авторитарните методи на управление и намесата в съдебната власт. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви, че заедно с Чехия са предложили няколко кандидати за поста председател на ЕК. "Има няколко нови предложения за позицията на ръководителя на Европейската комисия. Те бяха представени от мен и от Андрей Бабиш. Това са добри кандидати, но не искам повече да говоря за тях", каза Моравецки.

 

----------------------------

РЕАКЦИИ

Френският президент Еманюел Макрон бе гневен заради неуспеха на Европейския съвет. "Приключихме с провал, това е много лош имидж както за Съвета, така и за Европа", каза Макрон пред репортери. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че продължава да се надява на компромис при номинациите. Холандският премиер Марк Рюте каза, че процесът по разпределяне на постовете в ЕС е "невероятно сложен" и че не е сигурно дали и днес ще бъде постигнато решение. Канцлерът на Австрия Бригите Бирлайн заяви, че предложение за разпределението на висшите постове в ЕС се е провалило заради липса на достатъчен баланс. "Позицията ни беше, че балансът в целия пакет липсва", каза тя.

 

СОВАЛКИ

Премиерът Борисов се срещна късно вечерта в неделя с Франс Тимерманс, за да обсъдят кандидатурата му за председател на ЕК. Преди това премиерът категорично подкрепяше за шеф на ЕК Манфред Вебер.  "Имахме до днес (б.р. - до неделя) решение на ЕНП, знаеш. Но за мене е важен компромисът. Социалдемократите са системна партия, ЕНП - също. Така че кой е отгоре и отдолу в случая не е най-важното", заяви Борисов по време на срещата с Тимерманс. Той настоя за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, както и за подкрепа на Холандия за влизане на България в Шенгенската зона. Началото на срещата бе излъчвано на живо във "Фейсбук" страницата на Борисов, което изуми световните медии и те я посочиха като пряко доказателство за задкулисните преговори за постове. Предаването бе прекратено, след като Тимерманс отбеляза пред премиера, че не е редно да се записва какво те си говорят насаме.

 

ПРОЦЕДУРА

Европейският съвет спешно трябва да номинира кандидати за висшите постовете, тъй като новият Европарламент днес се събира на първата си сесия и трябва да си избере ръководител. Лидерите на страните членки трябва да го предложат, както и кандидатите за другите топ длъжности, след което евродепутатите да ги одобрят в пленарната зала. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?