facebook
twitter

Първа страница

Бедни общини продължават да "късат от залъка" си за МВР

1 милион и 200 000 лева са даренията за най-скъпо струващото на бюджета министерство
3653
Илияна Кирилова
Заедно със скъпата техника, дарена от чужди посолства, МВР продължава да приема гориво за полицейските коли и дърва за огрев.

Министерство на вътрешните работи (МВР) е получило дарения за 1 195 421 лв. за миналата година въпреки бюджета си от над 1 млрд. лв., показва регистърът на сайта му. 536 хил. лева са дадени от чужди посолства.

Както винаги нищо не може да попречи на  полицията да получава подаръци от бедни общини. Те са дали на ведомството 434 644 лв. Това е изпитаната практика за безпроблемно получаване на подаръци, откакто през 2011 г. стана известно, че полицията е получавала дарения от хора, които разследва. Оттогава заобикалянето на забраната върви с пълна сила през общините и собствените фирми на МВР.

Много кметства години наред плащат бензина на полицейските патрулки. През м.г. общината в Несебър е дарила 66 хил. лева във ваучери за гориво, Приморско – 18 392 лв., Созопол – 12 000 лв., дори Камено е отделило 3376 лв. Общините в бедния североизточен край на България – Кайнарджа и Тутракан, които едва свързват двата края, са подарили над 11 хил. лв. в гориво на местната полиция.

Рекордьорът по дарения за 2018 г. сред общините е столичната - тя е дала на СДВР филтри за фини прахови частици за еднократна употреба, сонди, газанализатори, аксесоари към тях и филтри за водна батерия на стойност 68 хил. лв. Столичната полиция е получила от Държавния фонд „Земеделие“ компютри, лазерни принтери, копирни и сканиращи устройства, както и 3 автомобила "Лада Нива“ за 24 хил. лева.

Автомобили е получило и пловдивското Първо районно управление. Кметствата Куклен и Родопи са му дарили „Ланд Ровер“ за 10 хил. лева и "Шкода Фабия“ за 5 хил. лева. Пожарната в Кюстендил пък е получила от общината "товарен автомобил" за 53 000 лв.

Община Варна е помогнала със строителни материали за 53 000 лв. „Пожарна безопасност“. Полицията в Ямбол също е получила от общината пари за ремонт – 20 хил. лева.

Продължава практиката горските и ловните стопанства да дават дърва за огрев на МВР. През миналата година 12 стопанства са го направили. Най-голямото дарение за огрев е за 2574 лева за пожарните служби в Омуртаг и Антоново.

В списъка с дарителите отново присъства едноличната държавна фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги” (БМВ). Тя безвъзмездно е отстъпила „инвестиционен проект“ на стойност 163 200 лв. на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От МВР уточниха пред в. "Сега", че проектът е за реновиране на сграда с площ от над 6200 кв. м, която се използва от сектор „Специализирани оперативни дейности” на столичната пожарна. В момента течала процедура по издаване на съответните разрешения за строителство. БМВ дълги години е монополист в производството на регистрационни табели за колите. Първоначално държавното дружество беше под шапката на МВР, след което през 2014 г. премина под контрола на транспортното министерство. Две години по-късно фирмата тихомълком беше прехвърлена обратно на МВР. От тогава се възстанови порочната практика министерството да си прави дарения чрез фирмата си.

ГДБОП и Граничната полиция са получили най-много средства от чуждестранни дарители. Тайните служби на САЩ са подарили на отдел „Киберсигурност“ лаптопи, твърди дискове, инструменти и фенерчета за 12 хил. лв. Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания е дарила „специализирано оборудване за оперативни цели“ на стойност 75 338 лв. Дирекция "Миграция" е получила от "Български червен кръст" 38 755 лв. в техника, лекарства, материали и консумативи.

Най-голямото дарение за 2018 г. е направено от Департамента по енергетика на САЩ. Той е подарил на Граничната полиция 406 290 лв. в компютърни системи и конфигурации, мрежови устройства, антена, камера и кожух за нея, резервно електронно захранване, радиационен портален монитор и захранващо табло.

Ключови думи:

дарения, МВР, общини, гориво
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов се похвали и с нови автомобили за МВР за 9 млн. лв.

12.06.2019

1478 16
С проверките на офшорки Борисов ще разчисти хора на Цветанов

10.06.2019

Мартин Георгиев

34128 3
Полиция и жандармерия пак ще пазят черешите в Кюстендил

09.06.2019

608 3

Коментари

ARTU

Уважаеми журналисти, както неколкократно писах под подобни статии, МВР не дава нищо на районните полицейски управления. Ако не са общините - живи са умрели. Точно затова общините дават, защото иначе рискуват да останат без полиция. Вместо да се нахвърляте на проблема с даренията, защо не разчоплите КОЕ налага да се дарява на районните управления? Защо няма бензин? Защо няма части за колите? Защо няма компютри, принтери, консумативи, защо не се ремонтират сградите и приемните? Все въпроси, които един сериозен журналист трябва да зададе, преди да седне да пише подобен пасквил! Бойко беше обещал да няма лмити на полицейските автомобили. Какво стана с обещанието? Кога ще се дава хартия на кварталните? Кога кварталния ще има автомобил? Кога ще се ремонтират сградите на приемните и управленията? Докога полицаите ще говорят по личните си телефони, поради липса на служебни с избиране на мобилни?

Леля_Стойка_III

Когато разпасаните полицаи спрат да кибичат по цял ден из заведенията в малките градове. Когато се научат да пишат правилно актове (повече грешни съм виждала в практиката си, отколкото правилни). Когато спрат да разубеждават хората да си отеглят жалбите, защото нямало как да хванат крадеца, щото да не му стояло в касата 10 години! Когато спрат да търмъчат всичко каквото видят (виждала съм ченге да ходи на оглед и да си проси суджуци, окачени в разбита къща; виждала съм дори да искат да влизат при личния лекар без да чакат, щото "било по работа".) Когато спрат да ядат бой от цигани, хлапетии или пияници. 

Абе, като цяло, когато сами си извоюват уважението на хората и започнат да си вършат работата, от която редовно бягат. Сами се докарахте до това положение никой да не ви уважава, никой да няма страх от вас и нищо да не можете да правите ... от сервилност.

mick

Общините трябва да имат общинска полиция - колкото им трябва за да поддържат реда в общините. МВР трябва да е за националнозначими дейности + сложни криминални случаи.

 

Сегашния вариант МВР огрява навсякъде  е неработен. Мисля 30 години стигат като доказателство.

ARTU

Те и сега си имат общинска полиция. Всъщност регионалните дирекции и общинските управления трябва да стават все по-малко зависими от централното МВР. Не може отгоре да спускат планове за брой съставени актове, за която бройка на местно ниво на никой не му пука. Защото това е показател, който топли сърцето само на шефовете, но не и на редовият данъкоплатец.

генек

Бедните винаги плащат...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

GAGAROV

Вече съм на 60 гдини. До сега полза от милиция/полиция не съм видял. Ограбвали са ме два пъти, и един път ми пострада колата от запалена в съседство. За нищо не стават!

ARTU

Още един, който си мисли, че полицията е в образа само на пъдар пред неговия дом. Като те ограбиха заяви ли кражбата? Имаше ли лаборатория? Имаха ли консумативи? Съседите направиха ли се на невидяли нищо? После ако е било прекратено досъдебното, обжалва ли постановлението на прокурора (той не е в МВР!)? А че си паркирал колата до автомобил, който се е запалил - това е малшанс и полицията няма никаква вина. Впрочем пожарната също е в МВР и сигурно са ги изгасили!

ONOGUNDUR

Вчера четох някъде, че криминелитета в БГ се захранвал най-здраво от действащи или вече пенсионирани полицаи, та хората си знаят, че така или иначе ще дават - бедни, не бедни полицията трябва да се храни!

ARTU

Сигурно вестник ШОК или списание УжасТ? Или някой анонимен сайт с гръмки заглавия? Дай конкретни примери де. Да не се окаже, че кримиконтингента по-често се захранва от маргинализирани общности, отколкото от пенсионирани полицаи. То и без това с тия новите възрасти, едва ли ще останат много полицаи за пенсиониране...

peniko

До ARTU

Колега, на мен периодически ми разбихва колата, мазето, и апартамента. По него време пътувах доста в командировки - возех апаратура и инструменти в колата. Винаги ходех в полицията и пишех заявления. Освен за загубеното време не се сещам за друго, може би и това, че там имах усещането като че ли аз съм основният заподозрян. А, научих 2 и мъдрости: 1-вият път ми рекоха "Момче, дошъл ти е значи реда", а след няколко посещения ми казаха "Да знаеш, че тебе те бройкат" ...... Нещата се решиха след като смених  тактиката - вечер колкото и късно да съм се върнал от път отивам до офиса, стоварвам всичко там и тогава към вкъщи.

ARTU

Мен са ме учили да не оставям ценни вещи в автомобила си, нито отключен, нитомзапален с ключове на таблото (докато купувам баничка или вестник). И не са ми го пипали. Разкриването на едно престъпление е комплексна дейност. Ако сте писал заявление, значи местопроизшествието не е било запазено и ме са снети следи. Тогава се разчита на камери или очевидци. И като ьнсем нашенеца как не искал бил да се занимава, резултатът е ясен.

baykata

А, научих 2 и мъдрости: 1-вият път ми рекоха "Момче, дошъл ти е значи реда"

 

При мен беше: "Не се притеснявай , вече ти мина реда".

Реистратори на отминали събития...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×