Медия без
политическа реклама

АПИ дава цели 7% от винетните приходи на посредници

Агенцията тихомълком е назначила за национален доставчик частна фирма, свързана с изпълнителя на тол системата "Капш"

04 Февр. 2019АЛИСА ИВАНОВА
Снимка: Архив

Фалстартът на електронните винетки се оказа само видимата част на безобразията около въвеждането на новата система за събиране на пътните такси. В последните дни се трупат скандални разкрития за начина, по който Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избира посредниците си и харчи парите на българските данъкоплатци 

Агенцията вече цял месец упорито отказва да отговори на няколко прости въпроса на в. "Сега". Един от въпросите, зададени пет пъти от 1 януари насам, е каква комисиона дава АПИ на фирмите, които й посредничат за продажбата на е-винетките. Мълчанието не е случайно. Оказа се, че държавната структура плаща на партньори си скандално високите 7%. Това означава, че 7% от събраните такси ще отиват в касите на посредниците вместо за ремонт и строителство на пътища. Става дума за милиони левове. Грижливо пазената от чиновниците тайна изскочи от документ, който е публикуван на сайта на агенцията. 

От семпло съобщение на сайта на тол управлението се разбира само, че на 18 декември, броени дни преди старта на електронната система, пътната агенция е провъзгласила фирмата „Интелигентни трафик системи“ за "национален доставчик", т.е. дала й е изключителни правомощия при събирането на пътните такси със специален договор. ИТС е свързана с австрийската фирма "Капш", водач на консорциума, на който АПИ плати 180 млн. лева за изграждане на тол системата.   

По неизвестни причини АПИ не е сключила директни договори за продажба на е-винетки с А1, "ОМВ", "ЛУКойл", "Български пощи", "Изипей", Ипей", а през избрания от нея "национален доставчик" и главен посредник ИТС. 

Миналата седмица сайтът "Общество" публикува копие от договора между АПИ и въпросната фирма „Интелигентни трафик системи“. Там също пише, че частната фирма ще получава 7% възнаграждение за услугите си. Собственик и управител на ИТС е Станислава Арнаудова. Фирмата е регистрирана през 2012 г.  "От 2012 г. е и първият ни партньорски договор с "Капш" - Австрия, световен лидер в изграждането на тол системи", казва Арнаудова, цитирана от "Капитал". Бизнес дамата дори споделя, че фирмата й държи "малко над 60%" в събирането на пътните такси. 

"Капш" ЕООД, дъщерно на австрийската "Капш", стъпва на българския пазар от 2005 г., когато осъществява и първия си проект в областта на телекомуникациите. Оттогава "развиваме комплекс от дейности с най-големия мобилен оператор в България – "Мтел" (сега А1), който е част от Mobilkom austria group, пише на сайта на дружеството.

 

ОЩЕ МИСТЕРИИ 

АПИ не жали пари и в резултат е финансирала два различни сайта за продажба на е-винетки. Наред с vinetki.bg, през който ИТС на Арнаудова приема плащания на пътни такси, действа и bgtoll.bg, сайт, поръчан от АПИ на слабо известната фирма УПХ. При старта на електронната система сайтът bgtoll.bg отказваше, терминали за самотаксуване нямаше почти никъде, бензиностанциите не бяха чули за продажба на винетки на каса, но сайтът vinetki.bg и партньорът А1 работеха и си заработваха своите 7% комисиона. Преди дни и vinetki.bg претърпя срив, но проблемът бе решена за няколко часа. 

 

НЕВИННИ 

В интервю за "Капитал" собственичката на ИТС Станислава Арнаудова твърди, че няма представа защо решението, с което фирмата й е избрана за единствен национален доставчик, не е публично. По думите й ИТС е спазила всички изисквания, поставени от АПИ. Арнаудова не крие, че фирмата й работи с над 100 специалисти на "Капш". 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?