Медия без
политическа реклама

"Антикорупция" умува редно ли е Горанов да живее безплатно в имот на бизнесмен

От 2012 г. финансовият министър ползва "безвъзмездно" луксозно жилище в сграда на Кирил Домусчиев

23 Ноем. 2018
Годишният бал на КРИБ - премиерът, финансовият министър и Кирил Домусчиев се черпят на маса №1.
КРИБ
Годишният бал на КРИБ - премиерът, финансовият министър и Кирил Домусчиев се черпят на маса №1.

На 8 декември ще е ясно дали министърът на финансите Владислав Горанов, който от години живее в чуждо луксозно жилище от 180 кв. м в суперлуксозен комплекс в столицата, без да плаща и лев наем, е в конфликт на интереси. Тогава изтича срокът, в който Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) трябва да прегледа декларациите на хората от високите етажи на властта и да каже открила ли е основания да разследва Горанов.

Министърът признава, че живее в луксозното жилище, в имуществената си декларация, подадена през юни тази година пред КПКОНПИ. Жилището се намира във ВИП комплекса "Есте Хоум енд СПА", който е собственост на фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. В момента апартамент в същия СПА комплекс, но по-малък – 130 кв. м, се предлага за 1330 евро месечно, или за 2600 лева.

От пресслужбата на комисията вчера отказаха да отговорят на "Сега" какво са установили до момента, и препоръчаха въпросите да бъдат зададени по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Министър Горанов също отказа да отговори на въпросите на "Сега" на какво основание ползва чуждия луксозен имот и точно кое е лицето, което така щедро му е предоставило даром жилище за милиони. Премиерът Борисов се въздържа да коментира смущаващите обстоятелства. В писмото от МС до "Сега" се казва, че Борисов е запознат с фактите, декларирани от министъра му, и че си има орган, който трябва да каже има ли нещо нередно - КПКОНПИ.

Досега Горанов не е декларирал, че от години ползва даром жилище за милионери, защото не е имал такова задължение. Със създаването на антикорупционната комисия съдържанието на имуществените декларации се разшири и хората от високите етажи на властта вече трябва да посочват и чуждо имущество, което те или техни близки ползват - независимо как и на какво основание. Затова в имуществената си декларация за 2017 г. Горанов е посочил, че обитава безвъзмездно апартамент от 180 кв. м, и то от 2012 г. От същата декларация се вижда, че семейството на финансовия министър не е безимотно - притежава други два апартамента, макар и по-малки. 

ВИП комплексът "Есте Хоум енд СПА" се води собственост на "Есте пропъртис" ЕООД. Дружеството е дъщерно на "Адванс пропъртис" ООД, което пък е притежание на Кирил и Георги Домусчиеви. В същия комплекс жилище има и друг министър (вече бивш) - Ивайло Московски. То е купено на името на съпругата му.

Кирил Домусчиев, собственик на "Лудогорец" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, принадлежи към клуба на бизнесмените, които поддържат особено топли отношения с кабинета "Борисов" (без да броим бившия вицепремиер Валери Симеонов, който се обяви против опрощаването на многомилионни задължения на братя Домусчиеви заради неизпълнение на договора за приватизация на БМФ). Кирил Домусчиев заедно с брат си контролира голямо съзвездие от предприятия в разни сфери - от кораби и сгради до лекарства и футбол, и всички те се явяват големи данъкоплатци, които по презумпция министърът на финансите трябва да контролира - чрез НАП, митниците, Агенцията за финансова инспекция. 

От "Адванс пропъртис" обясниха пред "Сега", че не са собственици на апартамента, обитаван от министъра. Още няма отговор от тяхното дъщерно дружество "Есте пропъртис", което се води собственик и мениджър на луксозния комплекс, на двата ключови въпроса: на какво основание Владислав Горанов обитава апартамент в "Есте Хоум енд СПА" и кое е лицето - физическо или юридическо, което му е предоставило гратис имота. Напълно възможно е собственикът на ВИП комплекса "Есте пропъртис" междувременно да е продал апартамента на друга фирма - примерно офшорка от Кипър или Кайманите, или на частно лице - някой си Петър Петров или Георгиус Георгиу. Но това не отменя двата ключови въпроса - кой и с какви подбуди е настанил семейство Горанови даром в имота си и защо един от мъжете с най-голяма власт в държавата ни е приел такова щедро благодеяние. 

Интересен детайл е, че през 2014 г. като депутат от опозицията в 42-рото народно събрание Горанов реши да напусне политиката - поради „невъзможността да се развива пълноценно“. Тогава Бойко Борисов обясни, че Горанов бил недоволен, че колегите му са станали милионери, а той "седи в тази зала за 2000 лева“. Когато ГЕРБ отново дойде на власт, Горанов размисли и се върна в политиката като министър. 

 

-----------------------

РАЗМИНАВАНЕ

През 2015 г. на въпрос на тв водещата Илияна Беновска вярно ли е, че живее в комплекса на Кирил Домусчиев, Горанов отговори: "Да, и това укоримо ли е?! А вие къде живеете? Не е работа да се бъркаме дотам в личния живот на политиците и журналистите".

Сега министърът на финансите коригира версията си. В предаването "Евродикоф" водещият Сашо Диков го попита наистина ли живее без пари в скъпата сграда "Есте" на Кирил Домусчиев. Горанов потвърди, че живее в комплекса, но натърти, че апартаментът не е на Домусчиев. На въпрос чий е тогава, министърът отговаря, че това се вижда в декларацията му пред КПКОНПИ. Само че в документа такава информация няма - в графата "чуждо недвижимо имущество“ Горанов е попълнил: "безвъзмездно ползване" на апартамент от 180 кв. м  от 2012 г. 

 

----------------------------------------------------------

ИМА ЛИ ОБЛАГА 

В закона, по който работи КПКОНПИ, пише, че конфликт на интереси има винаги когато човек на висша публична длъжност има частен интерес, който може да повлияе върху „безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба“. В закона е дефинирано и понятието „частен интерес“ - то включва всякакъв вид облаги – материални или нематериални.

А какво е "облага"? И тази дефиниция в закона е доста обхватна, като включва широк кръг ползи не само за висшия държавник, но и за свързани с него лица. За облага се считат всякакви доходи, независимо дали са в пари или имущество, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, а също и "получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата