facebook
twitter

Първа страница

7% от новите пенсионери ползват старата формула

52 000 души са подали заявление за пенсиониране през първата половина на годината
1466
Илияна Кирилова

Около 7% от новите пенсионери ще получават пенсия, изчислена по старата методика, защото тя е по-изгодна от новата формула, въведена тази година. Това става ясно от статистика, разпространена от Националния осигурителен институт. Хората, които се пенсионират след 31 декември 2018 г., имат право да избират между старата и новата методика за изчисление на индивидуалния коефициент. Правото на избор бе допуснато извънредно, след като очаквания за много ощетени създадоха напрежение по-рано през годината. Това право ще съществува до 1 януари 2023 г. 

От 1 януари пенсиите се изчисляват на базата на осигурителния принос след 2000 г., като не се вземат предвид трите най-благоприятни години отпреди 1997 г., както беше дотогава, нито приносът между 1997 и 1999 г. Идеята за промяната беше да не търсят хората стари документи от заличени фирми, в които някога са работили, а и да се избегнат злоупотребите с надути заплати на шефове на фалирали банки и източени фирми, осигурявали се на твърде високи суми в годините, в които таван на пенсията не е съществувал. НОИ обаче прогнозира, че около 30% от новите пенсионери ще получат по-нисък индивидуален коефициент по новата формула. След обществено недоволство и по нареждане на премиера Бойко Борисов управляващите дадоха възможност за избор на новите пенсионери.

От началото на годината около 52 000 лица са подали заявления за отпускане на лична пенсия, свързана с трудова дейност, съобщи вчера НОИ. От хората, които са започнали тази процедура между 1 януари и 3 май 2019 г., когато се въведе избор на методика, около 2200 лица са се възползвали от правото си да поискат еднократно преизчисляване по старата формула. Отделно 1433 от подалите заявление след 4 май също са избрали старата методика със стаж отпреди 2000 г., става ясно от информация, предоставена на "24 часа". Това означава, че към момента старата методика е по-благоприятна за около 7% от новите пенсионери.

Последната прогноза на НОИ бе, че около 75 хил. души ще се пенсионират тази година с лична пенсия за трудова дейност.

КОНСУЛТАЦИИ

През септември мобилни екипи от всички териториални поделения на НОИ ще извършват отново консултации на гражданите с цел да ги подпомогнат при избора на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент. Индивидуалният коефициент е елемент, приложим при определянето размера на пенсиите, свързани с трудова дейност. Графиците за посещенията на мобилните екипи в общинските центрове по места през септември т.г. ще бъдат оповестени до края на август в приемните на всяко ТП на НОИ. В постоянните приемни на поделенията на НОИ, както и в изнесените работни места, консултациите на гражданите по тази тема не са преустановявани, обясняват от института.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България догони ЕС по работещи в предпенсионна възраст

12.11.2019

Яна Николова

101
60% от хората в пенсионна възраст в България работят (графика)

11.11.2019

705 5
Болничните остават без промяна догодина

22.10.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

532

Коментари

Minderbinder

Странно.

Нали ощетените от новата щяха да бъдат поне 31% ? Да им имам актюерите на НОИ.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×