Quantcast

Медия без
политическа реклама

За големите ученици някой ден ще има 1 млн. теста

За малките са осигурени до 3 декември

Илияна Кирилова

Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от 1 до 4 клас в цялата страна, са осигурени до края на следващата седмица, съобщиха от министерството на образованието. През последните дни регионалните управления на образованието са получили общо 310 200 теста със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените тестове от началото на кампанията до момента стават 1 076 200. 

Отново обаче никаква няма яснота кога ще има тестове и за учениците от гимназия и прогимназия.

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров допусна, че големите ученици могат да се върнат в класните стаи още следващата седмица. По негови данни имало купени 900 хил. теста, които са предоставени на образователното министерство, а в следващите дни трябва да бъдат доставени още 1.1 млн. "Следващата седмица е напълно възможно и големите ученици да се върнат в училищата. Мисля, че ще има абсолютно достатъчно тестове", каза той пред "Дневник" и уточни, че скоро ще бъде коригирано постановлението на МС, според което тестовете трябва да се прилагат само за учениците до 4 клас, като то ще се разшири до 12 клас.

Данните на МОН обаче са съвсем други. "За да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна, са нужни над 1 млн. тестове на седмица. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 теста", казват от МОН. Оттам бяха казали, че при следващата доставка ще направят график за връщане на учениците от горен курс. И последните доставки обаче не стигат за това - те ще гарантират тестването само за малките и то за седмица напред.

"Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за учениците, но няма фирми, които да могат да доставят такива количества за кратките срокове, които ни трябват. Обективният проблем е, че тестове в България няма, парите са налице. Няма достатъчно тестове от фирмите, които да ги доставят", коментира пред БНР министърът на образованието Николай Денков. 

Междувременно, част от учениците от 5 до 12 клас в 102 общини вече се върнаха на училище, като се редуват по график през седмица, показват данни на МОН. Причината е спадането на заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. При ротация децата над 5 клас не се изследват за COVID-19, тъй като в училище остават само половината от учениците, за които не са осигурени тестове. Малките ученици не се включват в графика за ротация, а продължават да учат в клас с тестване. 

От вчера е възможно също възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със зелен сертификат, когато те са повече от 50% в съответната паралелка. Признават се валидни документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR. Частните училища получиха възможност да закупуват тестове със собствени средства, за да върнат в клас по-големите си ученици, докато чакат доставки на безплатни тестове от държавата.

"Децата не са убийци, но те се заразяват, някои от тях губят живота си. Вчера стана ясно, че 22-ро дете е изгубило живота си от Covid-19 от началото на пандемията. Грижата за това децата да запазят здравето си е изключително важна, затова трябва да бъде слагана в целия баланс, който правим, когато обсъждаме присъственото обучение", заяви още акад. Денков. Според него родителите имат избор, ако искат децата им да са в училище - могат да се ваксинират, могат да се тестват, където има тестове, или да предоставят документ, че са преболедували, "иначе паралелката остава вкъщи".

 

Поръчки

След първата покана от МЗ на 26 октомври от здравното министерство сключиха два договора за доставка на 400 000 теста на обща стойност 1 468 000 лв. - те вече са изпълнени. След втората покана на 3 ноември 2021 г. са сключени три договора за доставка на 365 000 теста за 1 089 350 лв. - самата поръчка бе за 1.4 млн. теста, но очевидно МЗ не е намерило доставчици за толкова. При третата покана от 15 ноември са 2021 г. са сключени шест договора за доставка на 1 108 300 теста за 3 074 317 лв. Преди дни стана ясно, че МЗ спешно ще закупи още бързи антигенни тестове за учениците от 1 до 4 клас - в поканата на МЗ до заинтересованите лица се искат до 2 400 000 теста. Срокът за подаване на оферти е до 17.30 часа на 26 ноември 2021 г., а срокът за доставката им е до 7 дни срок след сключване на договора. Така, общият брой на поръчаните от МЗ тестове, възлиза на 4.2 млн.

 

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?