Медия без
политическа реклама

Учениците със зелен сертификат могат да се върнат в клас без тестове

Условието е обаче те да са 50% от паралелката

24 Ноем. 2021
Илияна Кирилова

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от 5 до 12 клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ. МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега, обясняват оттам.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от 5 до 12 клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Не е ясно колко точно паралелки ще успеят да покрият условието за 50% ученици със сертификати, за да се върнат в клас. Вчера мярката се натъкна на доста критики в социалните мрежи както по тази причина - че от нея няма да има голям ефект, така и заради опасения, че е просто прелюдия към въвеждане на задължителна ваксинация за учениците. От МОН обаче са категорини, че тя ще остане доброволна. Родители недоволстват и от оставането в дистанционно обучение на ученциите, които нямат сертификат - според тях държавата трябва да върне всички деца в училище по еднакъв начин - с тестове.

Регионалните управления на образованието в страната са били информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

Новата заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката можете да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

 

Просветното министерство предлага ако 50% от учениците в един клас имат зелен сертификат, т. е. са ваксинирани, преболедували или имат антитела, те да се върнат в училище без тестване, а останалите да продължат да учат дистанционно.

 

 

Още по темата