Медия без
политическа реклама

Всеки шести гимназист е употребявал наркотици

40% от студентите са пробвали поне веднъж райски газ

07 Март 2023
БГНЕС архив
Учениците вече употребяват по-рядко канабис и марихуана, но по-често - амфетамини, метаафетамини и екстази.

Всеки шести гимназист у нас употребява наркотици. Това коментира пред БНР Александър Панайотов, доктор по социология и началник на Националния фокусен център към Националния център по обществено здраве и анализи.

"По национални данни - всяко шесто дете в гимназиалния курс употребява някакво наркотично вещество. Най-често става въпрос за употреба на марихуана, в по-малка степен на стимуланти, синтетични наркотици, в най-малка степен - на кокаин. През последните години има намаляване на употребата на канабис и марихуана сред учениците, но има леко увеличение на употребата на стимуланти - амфетамини, метаафетамини, екстази, които са по-рискови. Всеки пети е употребявал райски газ през живота си", коментира той. По думите му в европейските страни на преден план излиза кокаинът.

"Във всяка една община има превантивно-информационни центрове, така че всеки родител, който забележи нещо съмнително в поведението на детето, може да предположи, че има употреба на наркотици и може да се обърне за помощ към такъв център", посъветва Панайотов. Според него е нужна по-голяма отговорност от страна на зрелите хора.

"Има ръст в броя на хората, засечени след употреба на наркотици. Като причина за това може да са повечето проверки. Всеки десети човек, който е на възраст между 15-64 години, употребява някакво наркотично вещество. Всеки пети студент е употребявал наркотично вещество, а 40% са употребявали поне веднъж райски газ", изнесе той още данни.

През тази година в изследванията на Центъра ще бъде включено и друго популярно вещество - никотиновите торбички (бездимни продукти за употреба на никотин).

 

 

Ключови думи:

наркотици, ученици

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?