Quantcast
Учениците до четвърти клас няма да носят маски в час | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Учениците до четвърти клас няма да носят маски в час

Новите Насоки на МОН допускат училищата да учат присъствено дори в тъмно червена зона, ако няма изрична заповед на здравния министър
Обновена
417
 Илияна Кирилова
По физическо, дори на закрито, също няма да се носят маски, ако учениците са на 1.5 метра дистанция и залата се проветрява редовно

Учениците от първи до четвърти клас включително няма да носят маски по време на учебен час. Маските няма да са задължителни също за децата от предучилищните групи в училищата. Класните стаи обаче ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута. Това предвиждат актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, публикувани днес от просветното министерство. Оттам посочват, че са облекчили някои от мерките и са въвели нови след консултации с медицински специалисти, детски психолози и психиатри.

Маските остават задължителни през целия ден и навсякъде в сградата на училищата за всички останали ученици - от 5-и до 12-и клас, както и за тези от началните класове, но само в междучасията и в общите пространства на училището. Те обаче няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1.5 м между тях и местата на учениците. Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1.5 м между учениците и при редовно проветряване. Само при желание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище.

Новите Насоки почти уеднаквяват правилата за действие в зелена, жълта и червена зона. Първоначалният вариант предвиждаше в зелена и жълта зона училищата да работят при спазване на противоепидемичните мерки, като при наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици или учители директорът на училището може да издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка. Попадне ли училище в червена зона, бе планирано да се минава към редуване на учениците в онлайн обучение по график на МОН.

Сега, по новите правила, тази ротация няма да е задължителна дори в червена зона, а към нея ще се минава, само ако в училището има над 10% болни ученици, т.е. водещ ще е локалният принцип. Всъщност, този принцип си действа и в жълта и зелена зона - при отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът ще предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда. Това ще става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), или на областния кризисен щаб. При изготвяне на предложението за ротация ще се спазва принципът към онлайн обучение да преминават не повече от 50% от учениците.

Новото тук е, че при ротация първи ще преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици. В общия случай, ако заболелите са разпръснати във всички класове, занятия от дистанция ще се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на 12-и клас, т.е. първи единадесетокласниците ще минат дистанционно, после 10-класниците и т.н. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация ще се включват и учениците от 12-и клас, както и от прогимназиалния етап с изключение обаче на 7-ми клас (другата промяна в сравнение с първоначалните насоки). Учениците от 7-ми клас и от начален етап (1-ви до 4-и клас) ще преминават в дистанционно обучение само в краен случай.  

Нов момент има и при тъмночервения сценарий - с поне 500 заболели на 100 000 души. Досега бе планирано всички училища в съответната тъмночервена област да преминават изцяло в онлайн обучение. Сега обаче е оставена вратичка - това да става само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата. В случай че такава заповед няма, ще важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10% заболели ученици и/или учители. Т.е. допуска се хипотеза и при навлизане на областта в тъмно червена зона, каквато вече у нас е Търговище, училищата в нея да учат присъствено, ако няма заповед на здравния министър.

 

 

Още

Вирусът срути света, а ние протестираме за керемидка

21.10.2021

ДИЯН ИВАНОВ

3128
Всички ученици в София минават на онлайн уроци от утре

20.10.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6154
Вузовете ще получат 6 млн. лв. за системи за киберсигурност

20.10.2021

73