Quantcast
Студентите настояват за присъствени изпити | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Студентите настояват за присъствени изпити

Вторият семестър трябва да започне нормално, смята представителството на студентските съвети
1 266
 Илияна Кирилова

Семестриалните и държавните изпити да се проведат присъствено, а вторият семестър да започне нормално. Това настоява националното представителство на студентските съвети в позиция по повод противоепидемичните мерки. Според тях качеството на образование страда от дистанционното обучение. Затова те настояват вторият семестър да започне присъствено или поне в хибридна форма, като висшите училища гарантират присъствено провеждане на учебните практики, които не са били проведени през първия семестър поради преминаването към обучение в електронна среда.

Студентите настояват и в най-кратки срокове да бъдат насрочени и проведени присъствено държавните изпити по специалност право, като при всички изпити залите се пълнят до 30% от капацитета си. В момента е предвидено присъствено да се проведат единствено държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Организациите настояват за намаление на наемите с 50% за декември за всички студенти, докторанти, специализанти, които от 30 ноември не обитават общежитието си. Те предлагат да се създаде кризисен щаб във всички висши училища с представители на ръководствата и студентските съвети, който да следи за спазването на противоепидемичните мерки.

Друго искане е студентите да бъдат освободени от заверяване на изучаваните предмети за зимния семестър. Съветите имат идея и университетските ръководства и студентските организации да съдействат с набирането на доброволци сред студентите, които да се включат в дейностите, свързани с борбата с COVID-19.

Ключови думи:

студенти, COVID-19

Още

Шефът на Pfeizer отложи визита в Израел, защото не е ваксиниран

06.03.2021

128
Новите случаи на COVID-19 в България стигнаха тримесечен пик

06.03.2021

712
Сърбия наложи пълен локдаун за уикенда

05.03.2021

631