Медия без
политическа реклама

Резултатите от НВО: 30% от седмокласниците не разбират какво четат

"В математическа криза сме", реагира председателят на Съюза на работодателите Диян Стаматов

24 Юни 2022Обновена
Учениците в София-град, Варна и Смолян са се справили най-добре на мини матурите
Учениците в София-град, Варна и Смолян са се справили най-добре на мини матурите

Близо 30% от седмокласниците, явили се на НВО по български език и литература, не разбират текста, който четат. 40% имат затруднения да разберат внушенията на отделни цитати. Половината от децата се затрудняват да извличат информация от таблица и диаграма. Това показва анализът на резултатите от проведеното тази година национално външно оценяване по български език и литература след 7 клас, които министерството на образованието и науката обяви днес. Трудности да се работи с диаграми има и по математика, по която за първи път от 2019 г. насам резултатите се понижават видимо. "В математическа криза сме", реагира председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

 

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК 

Средният резултат по български език е близък до този от м.г. – учениците са изкарали 53,63 точки от 100 спрямо 53,83 точки през 2021 г. Анализът на МОН и тази година показва, че седмокласниците се справят по-добре със задачите с избираем отговор. Над 80% от учениците нямат проблем с откриването на синоним на дадена дума и разпознават вида на местоимение. Повече от 70% от тях обаче не успяват да определят дадено изречение по състав.

При задачите със свободен отговор най-трудни за децата са глаголните времена и преобразуването на обособена част в подчинено изречение. Всеки четвърти ученик е получил максималния и около максималния брой точки на задачата, свързвана с поправяне на грешки в текст. Около две трети от учениците се ориентират в изучавани творби по отношение на жанр, мотив, герои, образи. Преразказът на разказа „Талисманът“ като цяло не е затруднил седмокласниците.

 

МАТЕМАТИКА 

На националното външно оценяване по математика за пръв път от 2019 г. има спад в средния резултат на учениците – децата са изкарали средно 35,32 точки от 100 при 37,94 точки за миналата година. Според МОН по-слабото представяне се дължи на дългото обучение в дистанционна форма. Учениците учиха в електронна среда през втория срок на V клас, целия VI клас и частично в VII клас. Това ясно се вижда от по-слабите резултати върху материала, изучаван в VI клас – например задачата за намиране на страна на триъгълник, като се използва Питагоровата тройка числа. На изпита по български език и литература такъв дефицит се наблюдава при определянето на времето на глаголна форма, изтъкват експертите.

Седмокласниците успешно са се справили със задачи за пресмятане на числов рационален израз, тъждествено преобразуване на изрази, решаване на линейно уравнение. Близо 2/3 от учениците могат да пресмятат класическа вероятност, а повече от половината не срещат затруднения да извличат информация от текст и да моделират с израз. Близо 40% от децата обаче са се затруднили да извлекат информация от диаграма и да намерят ъгли чрез използване на линейно уравнение.

Задачите със свободен отговор, изискващи разчитане и преработка на информация от диаграма и записване в числов вид или прилагане на основни формули и теореми, свързани със свойствата и характеристиките на триъгълници са били предизвикателство за всеки двама от трима ученици. Задачите с разширен свободен отговор са затруднили по-голямата част от седмокласниците.

 

КАТАСТРОФА

"Най-ниският резултат от 2019-а. Грубото прехвърляне в оценка е средно 2+ ! Единственото успокоително е, че няма да има неприет ученик в осми клас. Важно е да има завършен седми клас. Съобщението от МОН за резултатите от НВО е лаконично и позитивно. Реалността е друга!", реагира предеседателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов, според когото сме в "математическа криза...Или може би още по-страшно - това е резултатът от образователната катастрофа". По думите му след всяко външно оценяване анализите трябва да водят до съществени промени в учебните програми. В случая според него са нужни бързи и сериозни промени, като увеличаване часовете по математика в начален и прогимназиален етап, спешна редакция на учебните програми с приоритет по математика, намалявяне на излишното и сложно учебно съдържание по математика и др. "Лошо би било, ако и след тези тъжни резултати всичко си продължи по стария си начин и не бъдат предприети адекватни действия", заявяя той.

 

РЕЗУЛТАТИ ПО ОБЛАСТИ

Сред регионите с най-висок среден брой точки и по двата предмета отново са София-град, Варна и Смолян. Най-нисък е средният резултат в Сливен, Видин и Силистра, като през тази година към тях се присъединява и Монтана.

 

ОТЛИЧНИЦИ

Максималният брой от 100 точки и по двата предмета са постигнали трима ученици - толкова, колкото и през предходната учебна година. В сравнение с 2020-2021 г. обаче е намалял броят на учениците, които имат 0 точки и по двата предмета. Сега те са 33 ученици, а преди година са били 44.

Седмокласниците с максимален брой точки по български език и литература са 9, а по математика – 284. Нито една точка не са успели да получат 214 ученици по български език и литература и 240 - по математика.

 

МОН публикува тестовете и верните отговори от изпитите по български език и литература за 7 и за 10 клас. Може да ги видите тук.

 

Министерството на образованието и науката не подбира авторите, а текстовете за националното външно оценяване по български език и литература в 7-и клас.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НВО, резултати, 2022

Още по темата