Медия без
политическа реклама

Апатията на избирателите ни върна във времената на Борисов

ДПС се класира втори, ППДБ и "Възраждане" си оспорват третото място. Нова партия - “Величие” влиза в НС

09 Юни 2024Обновена
ГЕРБ на Бойко Борисов спечели убедителна победа, но ще може ли да управлява?
БГНЕС
ГЕРБ на Бойко Борисов спечели убедителна победа, но ще може ли да управлява?

Шестите парламентарни избори за последните три години върнаха ГЕРБ безусловно на върха в българската политическа система. Изборите за 50-то Народно събрание донесоха почти същите резултати на партията на Бойко Борисов, като тези за 45-о НС. ГЕРБ се откъсна с близо 11 на сто преднина пред останалите.

Както предвиждаха социолозите, три политически сили оспорват второто място - ППДБ, "Възраждане" и ДПС. Първите данни от екзитпола на основните агенции дадоха преднина на ДПС, но веднага след това се появиха и проучвания, в които втори са ППДБ. Разликите са минимални, в рамките на 1%  и крайното класиране може да е различно, особено като се отчетат и гласовете от чужбина. Така или иначе, най-голям е сривът при ПП-ДБ - почти 10% спрямо предишните избори.

Паралелно преброяване на социолозите изглежда така:

  Галъп 98%   Тренд 70%  Алфа рисърч 100% Маркет линкс 100%
ГЕРБ-СДС 23.5%  24,5%

25.1%

25,2%
ПП-ДБ 14,5% 13,6%

14,6%

13,4%
ДПС 16,5%  16,7% 16% 17.6%
Възраждане 14,6% 12,8% 14,2% 12.7%
БСП 7,6% 6.6% 7.3% 6.7%
ИТН 6% 5,9% 5.9% 5.5%
"Величие"

4.4%

4.4% 4.3% 5.2%
         
         
         

 

Ниската избирателна активност вероятно ще отбележи нов отрицателен рекорд, въпреки че цели 7 партии и коалиции успяха да преодолеят прага от 1%, която дава право на държавно финансиране. Особено се открои партия "Величие", която дори се доближи до избирателната бариера от 4%. 

Резултатите обаче отново не дават отговор на най-важния въпрос - този за властта. Ясно е едно - само безпринципна коалиция може да поеме властта в страната. В най-добрия случай ГЕРБ и ДПС ще имат 121 депутати, но Бойко Борисов вече заяви, че правителство, подкрепено само от двете партии, няма да има. Ще се търси трети партньор.

Разпределението на силите в изборите за национален парламент бе повторено и във вота за европейски депутати, като активността във вота за евродепутати може да се окаже по-висока от тази за български депутати. Разликата между двата вота е, че ИТН може би няма да прати евродепутати - това е прогнозата на "Галъп". 

ГЕРБ ще има 6 евродепутати, ППДБ, Възраждане и ДПС ще имат по 3, а БСП ще има двама евродепутати.

При този вот нямаше сигнали за крупни изборни нарушения, леки повреди по машините съпътстваха изборния процес.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Избори 2024, резултати