Медия без
политическа реклама

ПРОСВЕТА

Оценките в училище зависят и от класната стая

Добрата организация на училищната среда намалява агресията

Кабинетът по физика в 51-во СУ стимулира креативността на учениците.
Сайт на 51 училище
Кабинетът по физика в 51-во СУ стимулира креативността на учениците.

Цветни класни стаи, в които чиновете се местят от децата според задачите, меки постелки на пода и барбарони по коридорите, тихи кътове за общуване, зеленчукови градини и спортни уреди в двора, модерно оборудвани кабинети по специализираните предмети - със скелети, микроскопи, китари и т.н... Макар твърде малко, и у нас вече има такива училища. Те са разбрали смисъла от това да инвестират не просто в материална база, а в образователна среда, която повдига духа и стимулира любознателността.

Класна стая за по-висок успех

Международни изследвания показват значителна връзка между развитието на децата и образователната среда. Нивото на самоконтрол на децата се увеличава, когато образователната среда дава възможност за инициативност и може да бъде променяна от всяко едно дете, посочват експерти на Световната банка в доклад по темата, насочен към България. Психологическият климат в училище също зависи от средата - по-доброто вътрешно планиране може да помогне за намаляване на агресивните прояви и за подобряване на резултатите на децата в дългосрочен план, особено сред деца в неравностойно положение.

Специалистите съветват образователната среда да бъде тясно свързана с прилаганата учебна програма, да е разнообразна и отворена - с места за общуване на големи и малки групи, с гъвкави места за учене, пространства за релаксация и свобода на движение за децата, които да имат достъп до максимално голямо пространство и да могат да го използват по всяко време за различни учебни дейности или игра.

"Сградите на детските градини в Дания обикновено са с 40% по-малки като цяло от тези в Русия (около 10 кв.м на дете срещу 20 кв. м). Въпреки това, така нареченото "активно пространство" е до 4 пъти по-голямо в съвременните датски предучилищни институции в сравнение с конвенционалните стандартни детски градини в Русия: 7-8 кв.м на дете срещу 2.5 кв.м", дават за пример от СБ, добавяйки, че активните пространства влияят върху развитието на социалните умения и креативността, както и върху намаляване на конфликтите и повишаване на самочувствието.

Някои параметри на физическата образователна среда могат да повлияят и на академичните постижения на децата. Според проучването "Smart Classroom", проведено в британски училища, 16% от промяната в академичните резултати зависи от характеристиките на класната стая (светлина, температура, качество на въздуха). Друго проучване сред над 6000 директори на училища в Австралия и Нова Зеландия пък показва, че ако учителят използва фронтален подход в традиционна класна стая, учениците показват по-ниски резултати по отношение на задълбоченото учене. Ако обаче коригира педагогическите подходи и осигури по-добро взаимодействие, се отчитат по-високи резултати.

Къде сме ние?

Много от нашите училища все още са закрепостени в 20-и век. Мнозина директори карат по инерция и гледат само дефицитите в бюджета си, вместо да търсят промени, които не струват нищо, но пък дават добри резултати - например разместването на чиновете така, че децата да не гледат гърбовете на съучениците си, а да се гледат едно друго. 

Неразбиране има и на национално ниво. МОН има солидни данни за ремонтите и капиталовите инвестиции в училищата, но не е ясно дали се прилага нов концептуален подход при тях, пише в доклада на СБ. Според него България изостава сред страните от ОИСР по отношение на подкрепящата ученето инфраструктура, а между отделните региони има разлики.

"Като че ли все още не се схваща колко е важно учениците да се чувстват удобно в училище", казва директорът на 51-во СУ в София Асен Александров, който е сред пионерите, инвестиращи постоянно в нова и модерна образователна среда. "Във всичко, което правим, търсим уюта. Не мога да си представя училище, в което, като излезеш в междучасие, няма къде да седнеш", казва той. В двора на 51-во има пейки за поне 80 деца едновременно, а на всеки етаж са поставени по няколко по-големи пейки от палети. "Една такава пейка струва 200 лв., ние имаме 20, т.е. нужни са около 4-5 хил. лв. заедно с възглавничките, на които децата могат да се облегнат удобно - поносимо за един училищен бюджет", казва той. Наскоро Александров е купил и 80 столчета-масички, каквито видял в Литва и които могат лесно да се пренасят и бързо да се превръщат и в чинове - твърде удобни за учене навън, когато времето позволява и както неведнъж възпитаниците му са учили уроците си.

"Мебелите трябва да са леки и функционални, да могат да се преместват дори от учениците. В занималните ни е така - те може да се подреждат в кръг, в дъга - според задачите. Имаме и меки постелки на пода, на които децата могат да полегнат - съгласете, че те имат нужда от това при престой в училище от 9 до 17 ч.", казва още Александров. В училището има СТЕМ кабинети по математика, информатика, химия, физика, биология и география, кътове с книги в коридорите, параклис, оранжерия, дори кокошарник в двора и бягаща пътека за учителите. По думите му децата имат нужда от разнообразие и движение, а повечето свободни пространства стимулират креативността им и помагат да се социализират по-лесно. 

"Училището ни е малко, селско, средищно - със 135 ученици, от които извозваме 24. Всички те са от турски или ромски произход и нямат технологии вкъщи. Стремежът ни беше да разнообразим средата на обучение, да вдъхнем живот на старата сграда и тя да стане по-ведра", разказва директорът на ОУ "Хр. Ботев" в с. Мъглен Зорка Петрова за времето, когато е кандидатствала за изграждането на СТЕМ център по национална програма на МОН. Центърът вече е готов и училището има оборудване, модулни маси и софтуер за провеждане на съвременни иновативни часове. Еуфорията в началото била много голяма - уроците станали по-интересни за децата, а те самите станали по-отговорни и дисциплинирани.

Предай нататък

Сред модерните училища у нас е и ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" в Бургас. Някогашният дом за деца, лишени от родителска грижа, който е носил същото име, претърпява пълна трансформация благодарение на общината и европейски проект. Вече 5 години то посреща учениците си в творческа атмосфера - атрактивни класни стаи със смели интериорни решения, удобни чинове, озеленени коридори с места за отдих, меки "барбарони" за почивка и др.

Има с какво да се похвали и средно училище "Хр. Ботев" във Враца. Всеки специализиран кабинет в него е уникален - в кабинета по биология под учителската катедра е вграден аквариум с декоративни рибки, кабинетът по география е изрисуван с космически тела и звездно небе, този по история прилича повече на музей с каменни колони, стенописи и старинни предмети, а по химия е като малка лаборатория за експерименти. Във виртуална STEM лаборатория по биология, анатомия и здравно образование пък учениците се обучават с холограмни репрезентации.

Виcoĸитe тexнoлoгии и пpиятнaтa aтмocфepa ĸapaт дeцaтa дa yчaт с удоволствие и в СУ "Хр. Ботев" в Карнобат. Училището разполага с интернет навсякъде, модерни лаптопи, отлично оборудвани кабинети по биология и химия, цвeтeн ĸoмyниĸaциoнeн ĸът, ĸoнфepeнтнa зaлa с мyлтимeдия и тъчcĸpийн eĸpaни, в която се пpaвят пpeзeнтaции нa yчeничecĸи пpoeĸти, пpoжeĸтиpaт ce ypoци и oбpaзoвaтeлни филми. "Πpeди бeшe дocтa пo-мpачнo, cъc cиви cтeни. Сега е като втори дом", paзĸaзвa пpeд Hoвa тв yчeничĸaтa Koнcтaнтинa. Новата среда е повлияла и на оценките на учениците - нa външнoто oцeнявaнe през 2018 г. peзyлтaтитe им са били c eднa eдиницa пoвeчe oт предходната година, същия успех отбелязали и на дъpжaвнитe зpeлocтни изпити. 

Остарели правила

Промяната на средата често се сблъсква с проблеми с пожарната, която има определени изисквания за коридорите и стаите. "По коридорите не трябва да има места за сядане. Трябва да има бетон и железа. Ходил съм много пъти в чужбина - там как мебелите по коридорите не са проблем", чуди се Асен Александров. От световната банка също са забелязали този проблем, поради което препоръчват да преразгледаме съществуващите санитарни, строителни и противопожарни стандарти, за да отговарят на съвременните тенденции в учебната среда.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата