Медия без
политическа реклама

В общинските съвети - истинско мазало

ГЕРБ губи десетки хиляди гласове, а сглобки, ако има, ще са невероятни

30 Окт. 2023
В Пловдив и досега бе сложно, а занапред - още повече
FB/Общински съвет Пловдив
В Пловдив и досега бе сложно, а занапред - още повече

След приключването на местните избори "сглобка" ще е най-употребяваната дума в общините, поне в много от големите градове. Защото съюзите в общинските съвети или трябва да бъдат възможно най-непопулярни, събирайки люти врагове, пък и многобройни като количество. Или власт просто няма да няма - ще се счупи.

Всичко това сочат резултатите във вота за местен парламент. Разпределението на мандатите още не е оповестено, но груби сметки може да се направят. Както и да се очертаят тенденциите в движението на реалните гласове спрямо 2019 г. Така например листите на ГЕРБ губят "в хиляди". Няма и спомен от досегашната доминация. Въобще не е сигурно мнозинствата про-ГЕРБ ли ще са, възможно е да бъдат и анти-ГЕРБ - независимо от коя формация е кметът. На ПП-ДБ гласовете са в обратния тренд - качват се "с хиляди" - но изходната база е ниска, а и условна (2019 г. "ДБ - Обединение" се представи невзрачно, например в Пловдив, Варна взе 5-6%, в Бургас и Стара Загора - 3-4% и т.н.).

 

ФРАГМЕНТИРАНЕ

На повечето места опити за формиране на мнозинства ще почнат да се правят след балотажите. Но сложността на ситуацията е вече ясна, като някъде е крещяща. Например в Благоевград: силната в региона ВМРО е с 12.7%, ПП-ДБ - 7.8%, ДПС - 8.9%. ГЕРБ - 8.7%, а още 2-3 формации са на процент-два под тях.

В София листата на ПП-ДБ и "Спаси София" печели около една трета от гласовете. ГЕРБ-СДС пък ще бъдат с около 20% при финалното преброяване. БСП - с около 14%, Възраждане - с около 11%. Съветници ще имат още ИТН, КОД, вероятно също ВМРО и "Български възход". Доста неща още не са ясни, освен едно - доминацията на ГЕРБ в съвета е история.

Във Варна, макар Иван Портних да води с около 5% пред Благомир Коцев, при 100% обработени протоколи ПП-ДБ изпревари ГЕРБ в борбата за листи. Преднината е едва 300 гласа, но пък знакова. Най-вероятно двете групи ще имат равен брой съветници - малко като количество, макар да са най-предпочитаните от избирателите. Причината за малкото взети от тях мандати ще е фрагментирането. "Възраждане", БСП, ИТН, "Алтернативата на гражданите" (местна бизнес формация), СДС, ДПС, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" също ще влязат в съвета,  има и други формации. Ситуацията няма нищо общо с досегашния мандат, през който бе лесно да се създаде мнозинство около ГЕРБ и Портних.

В Пловдив печели листата на ГЕРБ с 23%, "градската десница" е с 18%. Коалицията на Славчо Атанасов (13%), "Възраждане", БСП, ДПС, ИТН ще имат представителство, вероятно още "Български възход" и "Глас народен". Отделно, цели 9%, с около процент повече от "Възраждане", печели листата на "Българска прогресивна линия" - нова местна формация, известна като "Браво, Пловдив", ползваща регистрацията на "Българска прогресивна линия".

В Бургас се получиха интересни резултати. ГЕРБ доминира покрай Димитър Николов, а ПП-ДБ агонизира, след като се разцепи между Константин Бачийски и Димитър Найденов. Но все пак листите на "Средна европейска класа" (Бачийски) и ДБ вкупом имат към 14%. ГЕРБ е лидер с 35%, но заради фрагментирането опозицията ще има повече мандати, спрямо досега - стига ДБ и "Средна европейска класа" да действат заедно.

В много градове си е истинско "мазало". В Добрич например ГЕРБ ще има най-много съветници. С 1-2-ма по-малко ще е дясната коалиция на кмета в момента Йордан Йорданов. Нататък със солидни групи се нареждат ПП-ДБ и "Възраждане". Дори формация на име "Партия Консервативна България" най-вероятно ще получи мандат... - невероятна сглобка се очертава и в Добрич, ако има такава.

 

РЕАЛНИТЕ ГЛАСОВЕ

Споменатият Добрич е много интересен като пример за движението на реалните гласове. Спрямо 2019 г. в проценти листата на ГЕРБ свива с около една пета подкрепата си - не голямо намаление. Обаче в реални гласове - двойно (от малко над 8000 до малко над 4000) - съвсем осезаем спад.

Във Варна отливът при ГЕРБ е от 30 600 на 14 150 гласа. В Пловдив - намаление с около 9000. Дори в Бургас  - от 27 400 на 18 000.

 

СТАБИЛНО

ДПС се представи стабилно - затвърждава позициите в градовете, в които и досега имаше съветници. В Кърджали реалните гласове за партията са намалели, но малко, може да се тълкува като паритет спрямо 2019 г. Но в проценти подкрепата за листата е увеличена - 61, предостатъчно за мнозинство.

"Възраждане" следва да е недоволна спрямо големите си амбиции (да управлява страната), но в сравнение с 2019 г., когато бе нова партия, се представя повече от добре - навсякъде ще има солидно представителство. Мандати има за ИТН, а, както се вижда, дори и "Български възход" може да се надява на такива - двете са далеч от коментирания някога за тях бум, но все пак присъстват. Като изключим София, леко разочароват формациите с бранд "Левицата". Традиционно добре се представиха местни формации или други, които и досега правеха пробиви в съветите.

Последвайте ни и в google news бутон