Медия без
политическа реклама

Публикувани са резултатите от изпитите в 10 клас

Обобщени резултати за страната все още не са представени

21 Юни 2024
10-класниците могат да проверат резултатите си.
Илияна Кирилова
10-класниците могат да проверат резултатите си.

Резултатите от националното външно оценяване за десетокласниците са публикувани на https://infopriem.mon.bg/. Това съобщиха от МОН за изпитите, които се проведоха на 10 юни - по български език и на 12 юни - по математика.

Проверката става с входящ номер и идентификационен код, поясняват от МОН. Обобщени резултати за средното ниво на десетокласниците засега оттам не са представени. Оценките са важни главно за учениците, учещи в обединени училища, които са 10 клас - с тях те кандидатстват за прием в гимназия в 11 клас. 

Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 -  по математика. Тази година тестът по български език и литература съдържаше 21 задачи - с две по-малко от миналата. По математика тестът се състоеше от 17 задачи, както миналата година. 15 от тях бяха с избираем отговор, а за решаването на останалите две с разширен свободен отговор, учениците представяха в писмен вид необходимите обосновки. Заради опит за преписване са били анулирани две изпитни работи - една по математика и една български език и литература, посочват от МОН.

Резултатите от националното външно оценяване в 4 клас вече излязоха, както и тези от матурите в 12 клас. И при двата випуска бяха отчетени по-високи средни оценки от миналата година - на матурата по български език дори рекордно висок резултат, откакто се провеждат матури - 58 т. от 100 т., или Добър 4.32.

Остава да излязат и резултатите от изпитите в 7 клас, които се проведоха тази седмица. Те са ключови за учениците, подобно на тези в 12 клас, защото с резултата от тях се кандидатства за прием в гимназия. Те ще бъдат ясни до 2 юли т.г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата