Quantcast

Медия без
политическа реклама

Още 156 000 деца ще получат по 300 лв. наесен

Парите се отпускат без доходен критерий и са за посрещане на разходи около училището

29 Март 2023
Илиана Димитрова
Право на еднократна помощ вече имат и децата от втори, трети и четвърти клас

156 000 ученици от втори, трети и четвърти клас ще получат по 300 лв. еднократна помощ в началото на учебната година за посрещане на разходите си около училището. Това става ясно от одобрени днес от МС промени в правилника за прилагане на закона за семейни помощи за деца.

С тях се регламентира редът за предоставяне на еднократни помощи от 300 лв. за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, независимо от това дали учат в държавно, общинско или частно училище. Доскоро право на подобна подкрепа имаха децата от първи и осми клас. С промени в закона за семейни помощи за деца, приети от депутатите през декември 2022 г., кръгът бе разширен и към учениците от втори, трети и четвърти клас. Помощта се отпуска без доходен критерий.

Очаква се еднократна помощ от 300 лв. да получат общо 156 000 деца от втори, трети и четвърти клас, посочиха от кабинета. За изплащането им за 2023 г. ще са необходими 23.4 млн. лв., показват разчетие им.

В оценката на въздействието на проекта бе записано, че прогнозно за 2023 г. децата, записани в първи, втори, трети и четвърти клас ще са около 208 000 на брой - по 52 000 деца в съответния клас. Записаните в осми клас пък прогнозно се очаква да са около 50 000 деца, т.е. от еднократни помощи през 2023 г. следва да се възползват над 250 000 ученици. 

С промените в правилника за прилагане на закона за семейни помощи за деца се прецизират и разпоредбите, които регламентират подкрепата за децата със или без право на наследствена пенсия от починал родител и подкрепата на самотните осиновители. Намалява се административната тежест за семействата при подаване на заявления декларации за отпускане на семейни помощи. Прецизира се и обхватът на обмена на информация между Агенцията за социално подпомагане и министерството на образованието по отношение на децата и учениците в детските градини и училищата, съобразно основните принципи за обработването на лични данни.

 

Родителите, които имат право на семейни помощи за деца, ще бъдат сериозно облекчени в подаването на нужните документи - те ще могат да подават заявленията си директно и по мейл.
Децата от втори, трети и четвърти клас също ще получават еднократна помощ в началото на учебната година за посрещане на разходи около училището, решиха окончателно депутатите с промени в закона за семейните помощи за деца, предложени от БСП.

 

Ключови думи:

деца, помощи

Още по темата