Медия без
политическа реклама

МОН пусна верните отговори на изпита по математика за 4 клас

Учениците можеха да ползват линия, пергел и триъгълник

30 Май 2023Обновена
На изпита учениците трябва да пишат с черна химикалка
Илияна Кирилова
На изпита учениците трябва да пишат с черна химикалка

Министерството на образованието пусна верните отговори на изпита по математика за 4 клас. Може да ги видите тук.

Днес бе вторият изпит от национоналното външно оценяване за четвъртокласниците - този по математика, на който се явиха над 56 000 ученици.

Както и предишни години, тестът бе от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, 5 с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия. Изпитът бе от 10 часа и продължи 60 минути. За децата със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути допълнително. Учениците трябваше да са по местата си в залата не по-късно от 9:45 ч. Пишеше се с химикалка с черен цвят, като можеше да се ползват линия, пергел и триъгълник.

В последната задача учениците трябваше да определят колко квадратни метра са засадени с хризантеми в цветна леха с форма на правоъгълник с размери 12 м и 5 м. От тях се изискваше още да изчислят колко лева са платени за дървената ограда около лехата, която струва по 20 лв. за един метър, както и колко лева струват всички хризантеми - при положение, че всички рози и хризантеми струват общо 270 лв., а сумата, платена за хризантемите, е третинка от общата сума. Имаше още задачи, в които от учениците се искаше да открият информация в таблица, задачи, изискващи познаването на часовника и др.

Вчера бе изпитът по български език и литература за четвъртокласниците. За задачата за четене с разбиране на тях се падна откъс от детска книжка на Катя Антонова, с която се разказва за графиня Ревност и принц Доверие. Учениците решаваха 10 задачи, от които 4 с избираем отговор и 6 с кратък свободен отговор. Днес много родители споделиха в социалните мрежи, че децата им се чували добре диктовката, която по принцип се пуска на запис. 

Оценките от националното външно оценяване в края на 4 клас клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100. Резултатите и от двата изпита ще бъдат обявени до 9 юни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НВО, изпит, математика, 4 клас

Още по темата