Медия без
политическа реклама

МОН пусна отговорите на изпита в 10 клас

52 000 ученици писаха за "Изворът на Белоногата"

10 Юни 2024Обновена
Изпитът започна в 11 ч.
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Изпитът започна в 11 ч.

Върху темата "Любов и власт" по откъс от "Изворът на Белоногата" писаха десетокласниците, които днес се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, съобщиха от министерството на образованието. Изпитният вариант и отговорите вече са публикувани.

10-класниците трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да тълкуват смисъла на словосъчетанието "мъртво сърце" и други задачи. На изпита имаше и задача, по която трябваше да се направи резюме на текст за пластмасовите отпадъци. Друга задача изискваше отговори на въпроси, свързани с биология, химия и физика.

Тази година тестът съдържа общо 21 задачи - с две по-малко от миналата година.

На националното външно оценяване днес по български език и литература се явиха 52 297 ученици в десети клас. Изпитът се състоя в 1017 училища. Ангажирани бяха 13 853 квестори. 

На 12 юни от 8 часа е изпитът от националното външно оценяване по математика за 10 клас. Тестът съдържа общо 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки. Денят е учебен.

Времетраенето и на двата изпита е по 90 минути. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни 2024 г.

 

Още по темата