Quantcast
МОН препоръча и учителите да носят маски в час | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

МОН препоръча и учителите да носят маски в час

От началото на годината делът на карантинираните педагози се е увеличил двойно, а на учениците - тройно
468
 Илияна Кирилова

Заради високата заболяемост от коронавирус у нас и учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове. Тази препоръка отправя Министерството на образованието и науката (МОН) в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка.

В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1.5 м от учениците. Те са задължителни за учениците от 5-и клас до 12-и клас по време на учебни занятия, а за по-малките - когато са по коридорите.

МОН препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез Регионалните здравни инспекции. Масово тестване е възможно и при учениците, като условието е над 90% от родителите да са съгласни децата им да бъдат тествани.

МОН предлага целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от коронавирус. Досега препоръката за дистанционни уроци при 10% отсъстващи ученици се отнасяше за цялото училище. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат, припомнят от министерството. Към момента такава област е Габрово. За да затворят училищата там обаче е нужна изрична заповед на здравния министър.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболеямост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1.95%, а най-нисък в Кърджали – 0.55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник – 1.89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември т.г. те са били 0.66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0.31%.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини – в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още

Директори искат сами да избират техниката по големия STEM проект
Паника в Скопие след бомбени заплахи срещу училища

09.11.2022

466
Според учители бюрокрацията е най-големият порок в образованието