Quantcast
Квесторите на матурите ще получат бонус от 80 лв. | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Квесторите на матурите ще получат бонус от 80 лв.

С 20 дни се увеличава платеният отпуск на непедагогическия персонал в градини и училища
741
 Илияна Кирилова

Финансова премия в размер на 80 лева ще получат квесторите и учителите-консултанти на националното външно оценяване в края на VII клас, на държавните зрелостни изпити и на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. Това решиха представителите на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничеството в образованието, които подписаха анекс към Колективния трудов договор в системата, съобщиха от МОН.

Заради коронавируса тази година синдикати намекнаха, че по-малко учители ще искат да са квестори и броят им може да се окаже недостатъчен. Именно за да обезпечи изпитите с нужния квестори, от МОН са решили да дадат бонус от 80 лв. на престрашилите се, освен това на тазгодишните матурите в една зала ще има по един квестор, а не по двама, както бе досега.

Сумата ще бъде изплатена и на членове на комисия за провеждане на ДЗИ, включително и на непедагогическия персонал, както и на директорите на училищата, в които се провеждат изпитите. Решението се отнася за настоящата учебна 2019/20 г. година при реално изпълнение на задълженията.

Както вече стана ясно, матурите тази година ще са на 1-ви юни - по български език и литература и на 3-ти юни - по предмет по избор и ще започнат с час по-късно - от 9 ч. Изпитите по български и по математика от националното външно оценяване за 7-класниците пък ще са съответно на 13-и и 15-ти юни. Учениците ще бъдат максимум по 10 човека в стая.

Педагогическите специалисти, които провеждат занимания с учениците през летните месеци, след приключване на втория учебен срок, ще могат да отчетат работното си време при осъществена работа поне 2 астрономически часа на ден, решиха още социалните партньори.

Решение е намерил и друг казус, свързан с изчерпването на отпуските за непедагогическия персонал в системата. Поради преустановяване присъствената работа в детските градини и училищата, във връзка с пандемията от COVID 19, е договорено увеличение с 20 дни на допълнителния платен годишен отпуск за непедагогическия персонал, става още от съобщението на МОН.

 

 

Ключови думи:

квестори, учители, матури
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Учителите ще получат увеличените си заплати и бонуси до 31 януари

15.01.2021

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

21664 5
Без такса във ВУЗ, ако останеш да работиш в България 5 г.

13.01.2021

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6366 19
4 училища ще пробват пилотно онлайн изпити

Коментари

Сладур

Гадни капиталисти, не 20 - 200 трябва...

Сократя

Много ли ги мразиш даскалите?

редник

Е, скромно, много скромно...

Дали тези, решили за тези 80 лв, са готови да станат квестори и да рискуват здравето си и здравето и живота на семейството си?...

Влез или се регистрирай за да коментираш