Quantcast
И просветният министър уговаря деца да се върнат в клас | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

И просветният министър уговаря деца да се върнат в клас

От началото на учебната година екипите за обхват са посетили 9250 семейства
1 940
 МОН
"Без да завършат училище, много врати ще останат затворени за децата ви. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая" - с тези думи проф. Денков е убедил Димитър от квартал "Раковица" да пусне децата си на училище от понеделник

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков днес се включи лично в един от екипите за издирване на деца извън образователната система - в Берковица, става ясно от съобщение на пресцентъра му.

Той е посетил 4-то основно училище "Г. С. Раковски" в града, в което се обучават 198 деца и ученици - всички от ромски произход. 15 от тях са започнали да посещават занятията през тази учебна година благодарение на групите по междуинституционалния механизъм за обхват, посочват от МОН.

"Разбирам, че искате най-доброто за децата си. Но Ви моля да разберете, че без да завършат училище, много врати ще останат затворени за тях. Те са умни и будни, бъдещето им е в класната стая", така проф. Денков се е обърнал към Димитър от квартал "Раковица" - баща на три деца в училищна възраст, които не влизат в клас. Освен с бащата министърът е разговарял с бабата и две от децата - момиче на възраст за 4 клас и две години по-голямо момче. Срещата е завършила с обещание Стефан и Виолета да тръгнат на училище от понеделник.

"Бабата и бащата в това семейство са неграмотни и това оказва влияние върху решенията, които те взимат за децата. Лошият цикъл, при който необразованите родители не разбират колко е важно образованието, трябва да бъде счупен", коментира проф. Денков, цитиран от пресцентъра си. Според директорката на училището Таня Йонова честата смяна на местоположението на семействата усложнява работата по механизма за обхват. "Мотивирането и задържането в клас на върнатите деца също е предизвикателство, но ние продължаваме да полагаме усилия", казва тя.

За три седмици от началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна са посетили 9250 семейства, чиито деца не посещават училище, отчитат от МОН. От 16 септември т.г. 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас.

Както вече "Сега" писа, започналата преди години мегаакция на държавата по издирване на отпаднали ученици и връщането им в училище тази година продължи, но по нови правила. Екипите по обхват вече правят интегрирана оценка на потребностите на децата с цел да предлагат по-адекватни мерки спрямо конкретните случаи.

Към началото на октомври т.г. 94.13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98.12%) и Благоевград (97.99%), а най-малко - в Кърджали (88.67%) и Шумен (84.67%). Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.
 

 

Още

Учители отказват да тестват децата в училище
Кацаров: Връщаме децата в клас при 2 теста седмично

25.10.2021

Обновена

3755
Най-малките ученици могат да се върнат в клас в срок от 7 до 10 дни

24.10.2021

Обновена

5280