Медия без
политическа реклама

Децата с проблеми ще учат присъствено, ако родителите им разрешат

Центровете за личностно развитие минават на онлайн обучение

15 Окт. 2021
От понеделник заниманията по математика, музика, спортни или народни танци в центровете за личностно развитие ще се провеждат онлайн.
Илияна Кирилова
От понеделник заниманията по математика, музика, спортни или народни танци в центровете за личностно развитие ще се провеждат онлайн.

Работата с деца със специални образователни потребности в центровете за личностно развитие ще може да се осъществява и присъствено на индивидуални сесии, но само с разрешение на родител. Това гласи нова заповед на министъра на образованието проф. Николай Денков, която е в съответствие с наложените от РЗИ противоепидемични мерки в столицата. 

Както вече стана ясно, РЗИ София въведе редица ограничения от 14-ти октомври, като специално за сферата на образованието бе разпоредено преустановяването на груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. С тази заповед се преустановиха и присъствените занимания в центрове за подкрепа на личностното развитие.

С последната своя заповед просветният министър уточнява, че въпросните центрове, както и Националният дворец на децата, ще прехвърлят временно част от дейностите си онлайн заради усложнената епидемична обстановка в града. Специалните деца обаче, при които дистанционните занимания не са особени ефективни, ще могат да ходят на индивидуални занимания присъствено, ако родителите им са съгласни. 

Дистанционните занимания ще започнат от понеделник, като ще се провеждат в социалните мрежи, уточняват от МОН. Такива може да са езикови курсове, занимания по математика, музика, спортни или народни танци, програмиране, а при наличие на материали - и дейности като дърворезба. Ще бъдат преустановени индивидуалните и групови спортни тренировки.

В останалата част от страната центровете за подкрепа на личностното развитие, които не са затворени със заповед на здравните власти, трябва да продължат да спазват Насоките на МОН за обучение и действия в условия на извънредна епидемична обстановка. Същото важи за детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа. При 10% отсъстващи деца и ученици или при много отсъстващи учители директорите трябва да направят предложение към министъра на образованието и науката за преминаване към ротация или към цялостно дистанционно обучение. На ротация не могат да бъдат повече от 50% от децата или учениците, като първи онлайн трябва да започват да учат по-големите. Учителите и учениците от V до XII клас трябва да носят маски през целия си престой в училище. Остават изискванията за дезинфекция, спазване на отстояние и проветряване.

Насоките на МОН ще бъдат актуализирани съобразно заповедите на министъра на здравеопазването, казват още от МОН по повод новите мерки, които се очакват идната седмица.

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата